"Legfrissebb híreink"

2016/2017. tanév kezdésével kapcsolatos programok
Pótvizsga időpontja: 2016. augusztus 29. (hétfő) 9:00 óra

Pótbeiratkozás időpontja: 2016. augusztus 29. (hétfő) 8:00-15:00 óra között

Tanévnyitó ünnepély: 2016. szeptember 1. (csütörtök) 8:00 óra
Első tanítási nap
Ünneplő ruha kötelező!

Tankönyvek kiosztása: 2016. szeptember 1. (csütörtök) 9:00 órától,
az első tanítási napon

Százhalombatta
2016. augusztus 16.
 
Szabó Zoltán
intézményvezető
Tájékoztató a 2016. szeptember havi
étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tekinthető meg.
A Gazdasági Ellátó Intézmény honlapján tájékozódhat az aktualitásokról: gei.hu

Nyári napközis tábor

Ebben a tanévben került először megrendezésre az iskolánkban szervezett napközis tábor.
A gyerekek két turnusban vehettek részt. A rengeteg program mellett lovaglásra, íjászkodásra, kirándulásokra és strandolásra is volt lehetőségünk. A tábor alatt megtanult koreográfiákat, mindkét hét végén a szülők is láthatták.
A visszajelzések szerint mindenki boldogan vett részt a programokon, és csodálatos élményekkel lett gazdagabb.
Köszönjük Ozmitz Klárának és a Karácsony Tanya lakóinak, valamint a Városi Strandnak, hogy vendégül láttak minket és az iskola dolgozóinak a segítő együttműködésüket.

  Havasi Péter

További képek megtekinthetők itt

Intézményi térítési díjak
2016. szeptember 1-jétől

A Százhalombatta Város Önkormányzata által fenntartott bölcsődében, óvodákban, és a közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott intézményekben 2016. szeptember 1-jétől alkalmazandó intézményi térítési díjak

A bruttó árak 27% ÁFA-t tartalmaznak

Intézmény típusa Intézményi térítési díj
Ft/nap
bruttó összegben
Összes költség
Ft/nap
bruttó összegben
Reggeli Tízórai Ebéd Uzsonna
Bölcsődei ellátás 64 33 235 64 396
Óvodai ellátás - 65 219 64 348
Általános iskolai
ellátás (napközi)
- 67 232 68 367
Általános iskolai
ellátás (ebéd)
- - 232 - 232
Szakközépiskolai,
gimnáziumi ellátás (ebéd)
- - 268 - 268

Varázslat a könyvtárban

2016. június 10-én idén is részt vehettünk a Hamvas Béla Városi Könyvtár nagyszabású rendezvényén, melyet Dobj el mindent, és olvass! címmel szerveztek könyvtárosaink.
Sajnos a rossz időre való tekintettel a rendezvény helyszínét a főtérről a könyvtár épületébe helyezték át. Ez, noha ugyanazt a hatást nem keltette, mint a tavalyi évben, amikor a város szívét csöndesítettük el 10 percre, ugyanakkor egy különleges, teljesen más jellegű élményt nyújtott.
A könyvtárban máskor is csönd van, itt nem az volt most a rendkívüli. Az viszont nemigen fordult még elő, hogy ekkora létszámban ültek volna látogatók, és mindenki egyszerre merült volna bele az olvasásba.
A foteleket, a szőnyegeket, a puffokat, a székeket, sőt, a folyosó kövét is mind elfoglaltuk - ülőhely nem maradt szabadon.
Iskolánkban a rendezvényt kizárólag azoknak a gyerekeknek hirdettük meg, akik valóban olvasni szerettek volna jönni. Nem vittünk magunkkal tankönyveket, újságokat, és nem is a helyszínen, a könyvtár polcairól kapkodtuk össze az olvasnivalókat.
Büszkék vagyunk arra, hogy tanítványainkat nem kellett fegyelmezni, mindenki valóban örömmel vett részt a programon, ezzel is emelve a rendezvény színvonalát.
Ismét bebizonyítottuk, hogy az olvasás nem más, mint egy nagy varázslat, ugyanis mire letelt a 10 perc, kitisztult az ég, elvonultak az esőfelhők, így az esernyőket vidáman lóbálva állhattunk össze a főtéren egy közös fotózásra.
Mivel mi már ismertük az olvasás eme varázserejét, ezért, noha a többiekhez hasonlóan mi is esőkabátban érkeztünk a helyszínre, a karunkon nagyon optimistán vittük magunkkal a fedett kis piknikkosarunkat is tele mindenféle finomsággal.
Ahogy elvonult a tömeg, le is terítettük kockás takaróinkat a főtér köveire, elővettük az elemózsiát, és ráérősen folytattuk az olvasást még mintegy fél órán át.
Köszönjük a Városi Könyvtár Kedves Dolgozóinak, hogy rendezvényükkel lehetőséget teremtettek számunkra ennek a kellemes kulturális pikniknek a lebonyolításához.

  Kovács Anikó
  magyar-francia szakos tanár

További képek megtekinthetők itt

SZÜLŐI ÉRTEKEZLET
a leendő elsős tanulóink szüleinek
időpont: 2016. június 14. (kedd) 17.00
helyszín: Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola
Százhalombatta, Liszt Ferenc sétány 10. , ebédlő helyisége
A Szülői értekezlettel kapcsolatos minden további információ a postán érkező értesítő levélben olvasható.

Nyári Erzsébet tábor
Szülői értekezletet, megbeszélést tartunk a 2016.július 24-29-ig tartó, zánkai Erzsébet táborban részt vevő tanulóinknak és szüleinek.
ideje: 2016. június 13. (hétfő) 17.00
helye: Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola ebédlője

Környezetvédelmi Világnap

2016. június 8.-án ünnepeltük meg iskolánkban a környezetvédelmi világnapot. Több programmal és pályázattal hívtuk fel a gyerekek figyelmét ennek a napnak a fontosságára így az év végi hajrá napjaiban. A reggeli sorakozónál egy szinte már hagyományosnak mondható videóval mutattuk be az anyatermészet nélkülözhetetlenségét. Napközben zsűriztük a legtisztább és legzöldebb osztálytermeket (egy alsó egy felső tagozatos), akiknek osztályonként 2 üveg gyermekpezsgő volt a jutalma. Továbbá a héten lezajlik ennek a napnak a kiegészítéseként egy rajzpályázat „Ökológiai lábnyom” címmel, melyre rengeteg pályamunka készült. Ennek keretén ismerhették meg a gyerekek, mi is az az ökológiai lábnyom, miért kell beszélni róla. A pályázattal az volt a célunk, hogy felhívjuk a gyerekek figyelmét arra, hogy a mindennapjaikkal milyen nyomokat hagyunk a Földön, és nem mindegy, hogy ez a nyom mekkora. Ezt a rajzpályázatot az EnergyFactory és a MOL is támogatta. Délután az udvarunkon szedtünk szemetet, és élőláncban négy osztály bevonásával kiraktuk azt a szót, hogy FÖLD.

"A civilizáció számtalan hasznos vívmánya mellett a természet erői az ember léte ellen fordulnak, ha az egyensúlyt biztosító élővilág pusztítása tovább folytatódik. Meg kell tanulnunk a tudással élni és nem visszaélni. Ez az út azonban legalább olyan kemény lesz, mint az, ahogy eljutottunk idáig."
  Tompa Anna

  Tápai Zsuzsanna
ÖKO munkaközösség vezetője
Tájékoztató a 2016. szeptember havi
étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tekinthető meg.
A Gazdasági Ellátó Intézmény honlapján tájékozódhat az aktualitásokról: gei.hu

Forma 1 magyarországi szabadedzés

Kedves Gyerekek!

Az idei tanévben is szervezünk a F1 magyarországi futamának szabadedzésére kirándulást.
A kirándulás időpontja: július 22. (péntek).
Gyülekező: 09:00 órakor az iskola hátsó kapujánál.
Érkezés: kb.18 órakor, az iskola hátsó kapujához.
Költsége: 3.000 Ft.
Ez tartalmazza a buszköltséget, a belépőjegyet és ebédet.

Jelentkezni június 14-ig lehet a 3.000 Ft befizetésével Demjén Éva tanárnőnél.Egy hajóban eveztünk…

Mostanában, ha az Eötvös iskolába belépek, újabb megerősítést kapok arról, hogy jó Kőrösis pedagógusnak lenni.
Hogy miért van ez az érzésem? Azért, mert május 13. óta az iskola aulájában egy különös hajókiállítás fogad.
Az Eötvös Loránd Általános Iskola május 12-én szervezte immáron hagyományosnak mondható városi irodalmi versenyét a 4. évfolyamos tanulók részére. Az idei tanévben a feladatok Berg Judit Rumini című regényére épültek. A történet főszereplője a mindig bajba kerülő kisegér, aki Szélkirálynő nevű háromárbócos vitorlásán, legénységével a fedélzeten a tengereket szeli.
Ezen a versenyen vett részt kolléganőnk, Versits Lászlóné, Éva a 3. osztályos tanítványaival. Több feladat sikeres elvégzése és egy gyönyörű hajómakett előzetes elkészítése után, a tavalyi évhez hasonlóan idén is iskolánk nyerte meg a versenyt!
Ezúton is szívből gratulálunk a csapat tagjainak: Békes Kornélnak, Engler Ádámnak, Geier Krisztiánnak, László Zsombornak, Mazzag Mártonnak, Szabó Istvánnak és felkészítőjüknek, Versits Éva kolléganőnknek.

Janikovszky Éva díjban részesültek a „Bodzabogyók”

A Barátság Kulturális Központ 2012-ben hagyományteremtő szándékkal hozta létre Janikovszky Éva Gyermek Művészeti Díjat, mely minden évben a Városi Gyermeknapon kerül kiosztásra.
A díj a képző-, fotó-, film-, videó-művészet, táncművészet, tárgyalkotó és előadó népművészet területén, hosszabb ideje kimagasló munkát végző gyermekeknek és fiataloknak adható.
Ebben az évben iskolánkból a Bodzabogyók énekegyüttes nyerte el ezt a kimagasló díjat, amelyhez a tanulóknak és a csoport vezetőjének, Násztorné Réczey Éva tanárnőnek is szívből gratulálunk!

Nyári napközis tábor iskolánkban

Jelentkezési határidő: 2016.06.15. (szerdáig)
Jelentkezési lapok leadhatók a portán, vagy Havasi Péter tanár úrnál
Befizetés időpontjai: 2016.06.21-22. 15-17 óráig
Szülői értekezlet időpontja: 2016.06.28. (kedd) 16.30-tól fsz. 6. terem

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok innen tölthetők le:
Jelentkézesi lap
Szülői nyilatkozat

Tájékoztató a 2016. június és szeptember havi
étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tekinthető meg.
A Gazdasági Ellátó Intézmény honlapján tájékozódhat az aktualitásokról: gei.hu

RAJZOLD CIPŐRE,
mit tehetsz a Föld megóvásáért!

Mi az Energy Factory környezetvédelmi vetélkedő Futófény nevű csapata vagyunk.    A verseny során megtanultuk, hogy minden, amit teszünk, nyomot hagy a Földön. Ha szennyezzük a folyókat, tavakat, hamarosan nem lesz tiszta ivóvizünk. Ha pusztítjuk, kiirtjuk az erdőket, nem lesznek fák, amik tisztítják a levegőt, nem lesznek kirándulóhelyek. Ha eldobáljuk a szemetet, rövid időn belül ki sem fogunk látszani a mocsokból. Ha így folytatjuk, az emberiség el fog tűnni a bolygóról.
    Ha viszont szelektíven gyűjtjük, és újrahasznosítjuk a szemetet, tisztább lesz a Föld. Ha az autózás helyett a tömegközlekedést, a kerékpározást vagy a gyaloglást választjuk, a fákat pedig védjük, akkor a légszennyezettség csökken, egészségesebb lesz a levegő, amit belélegzünk. Ha vizeinket nem szemeteskukaként kezeljük, akkor nyaranta sokkal jobban élvezhetjük a strandolást, és láthatjuk a vízben lévő élőlényeket is.
    Beláthatjátok tehát ti is, hogy életmódunk, döntéseink befolyásolják, mennyit élünk föl a Földünkből. Az ökológiai lábnyom annak mérésére szolgál, hogy egy ember életvitele, szükségei kielégítése, az általa termelt szemét mekkora területet foglal el.
    Ha neked sem mindegy, hogy milyen lábnyomot hagysz a Földön, jelentkezz cipőtervező rajzpályázatunkra! Rajzold le, hogy milyennek képzeled a jövő tiszta bolygóját! Vesd cipőre, hogy mit tehetsz akár nap, mint nap a Föld megóvásáért! A lényeg, hogy mutasd meg, hogy neked mit jelent a fenntarthatóság.
   Az Energy Factory vetélkedőre tervezett projektünk részeként a saját cipőinket mi már el is készítettük:Innen cipőkről tölthetsz le sablonképeket
Természetesen nem kötelező ezeket felhasználni, bármilyen cipőt, szandált, bakancsot, bármilyen lábbelit lehet tervezni!

Alsó és felső tagozaton is a MOL támogatásával jutalmazzuk az 1-3. helyezettet!

Jó munkát kívánunk!
a FutóFény csapat

Rendhagyó történelem óra,
avagy egy kis egyiptomi hangulat iskolánkban

   Amikor ajánlat érkezett iskolánkba, hogy lehetőség van egy kihelyezett történelem órán részt vennie az ötödik évfolyamos gyerekeknek és Egyiptom történelmével egy kicsit testközelből is megismerkedni, szívesen mondtam igent.
Nem csalódtam sem én sem a gyerekek. Színes kis előadással kezdődött az óra, diákkal, élvezetes kiegészítő információkkal, melyekről a történelem tankönyvek mélyen hallgatnak: „Hány gyermeke is volt II. Ramszesznek?” ( 85 és 100 közötti gyermekről tudnak a források! )
   Büszkeséggel töltött el, hogy nem is egy kéz lendült a magasba, mikor olyan kérdések kerültek terítékre, melyekről az órán is hallhattak.
Ezt követően kiválasztottuk, hogy ki is lesz közülünk a fáraó, a főpap és kísérete, majd egy kisebb szertartáson vettünk részt, hogy elnyerjük az istenek jóindulatát. (Az év végi jó jegyekkel valószínűleg már nem lesz gond!)
   Ekkor hangzott el a következő mondat: Milyen jó lenne, ha minden témakört így zárhatnánk, sokkal jobban megmaradna az anyag!
Nos, csodára ugyan nem vagyok képes, de nagyon igyekszem!

Éberl Klára
történelem szakos pedagógusTovábbi képek megtekinthetők itt

Tankerületi és Pest megyei énekversenyek

2016. május 3-án, kedden iskolánk kis énekesei a BKK-ban szerepeltek a Tankerületi Énekversenyen, kiváló eredménnyel!
A neves zsűri: Kaszai Lili, Zsikó Zoltán, Asztalos-Kis Zsuzsa, Zsille Dóra méltán dicsérték meg tanulóinkat.
A következő minősítéseket kaptuk:

Buday Hunor, 6.B    ARANY MINŐSÍTÉS
Gajdó Domitilla - Pásztor Petra, 3.osztály    ARANY MINŐSÍTÉS
Kis Bodzák, 1. osztály    ARANY MINŐSÍTÉS
Csata Beatrix, 3.B    GYÉMÁNT MINŐSÍTÉS
Bodzabogyók, 3.osztály    GYÉMÁNT MINŐSÍTÉS

2016. május 6-án, pénteken, Tökölre kompoztunk a kis csapattal a Pest megyei Pünkösdi Népdalünnepre.
A neves zsűritől - Wakler Anna, Eredics Áron, Németh István - gyönyörű minősítéseket kaptunk:

Csata Beatrix    ARANY DALOSMADÁR
Gajdó Domitilla - Pásztor Petra    ARANY DALOSMADÁR
Buday Hunor    ARANY DALOSMADÁR
Rieth Jázmin - Karsai Noémi    ARANY DALOSMADÁR
Bodzabogyók    GYÉMÁNT DALOSMADÁR

Felkészítőjük: Násztorné Réczey Éva


TÁJÉKOZTATÓ A JÖVŐ ÉVI ELSŐS BEIRATKOZÁS
HATÁROZATAINAK ÁTVÉTELÉRŐL

Tisztelt Szülők!

Kérem, a beiratkozással kapcsolatos határozatokat az alábbi időpontokban szíveskedjenek átvenni az iskola titkárságán:

2016. április 28. (csütörtök) 14.00 – 16.00 óra
2016. április 29. (péntek) 8.00 – 16.00 óra

Százhalombatta,
2016. április 25.
Tamás Emília
intézményvezető
MINDEN GYEREK ÁLMA...

Adásban a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor általános iskola.
A Himalája megmászása, tibeti írás tanulása, tibeti teaház, indiai konyha, tibeti énekóra, tibeti bolt, indiai tánc, tibeti mozgásművészet, meditáció, oltárépítés, számtalan gyönyörű indiai elefánt, imazászlók-kívánságzászlók, henna tetoválás... és még sok minden más.
Mindez egy napon, névadójuk ünnepén.
Kreatív, lelkes tanítók és aktív, boldog diákok!
Hallgassák őket szeretettel!

Ide kattintva hallgatható meg a műsor

www.buddhafm.hu
buddha fm a facebook-on

Külön köszönjük, hogy részt vettek az 'Ajándékot küldünk a Dalai Lámának!' című pályázaton!

Tápió menti Népdaléneklési Verseny

2016. április 26-án, Kőrösi Iskola diákjai a Pest megyei Tápió menti Népdaléneklési Versenyen jártak, Tápiószentmártonban.
Közel 90-en neveztek a színvonalas versenyre, négy kategóriában.

A neves zsűri, a következő döntést hozta:
II. kategóriában:

Gajdó Domitilla - III. HELYEZÉS
Csata Beatrix és Csata Petra - KÜLÖN DÍJ
IV. kategóriában:
Rieth Jázmin - II. HELYEZÉS

Felkészítőjük: Násztorné Réczey Éva
GRATULÁLUNK AZ ÉNEKESMADARAKNAK!


Kőrösi-hét a Városi krónikában

A Kőrösi-hétről láthattunk összefoglalót a Halom Tv-ben.
Közvetlenül utána Tornainé Szegedi Erikával, készült riportot láthattuk.

Az alábbi linkre kattintva újra megtekinthető.
A riport 29:30 perctől 53. percig látható.

Városi krónika - A hét témája...: Kőrösi-hét

Híradó a Kőrösi ünnepről

Április 22-i Kőrösi ünnepélyről a Halom Tv-ben láthattunk egy rövid riportot.
Az alábbi linkre kattintva tekinthető meg.
A riport 10:24-től látható.

Halom TV - Híradó: Kőrösi ünnep

Dunán innen, Tiszán túl…

Április 23 - án, szombaton rendezték meg Nagykovácsiban a Dunán innen, Tiszán túl Népzenei Versenyt, ahol iskolánk

BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTESE,
KIEMELT ARANY
minősítést kapott a neves zsűritől.


Az énekegyüttes tagjai:
Csata Beatrix
Csata Petra
Pásztor Petra
Gajdó Domitilla
Fischbein Mira
Vidra Klaudia
Prekup Dóra

Felkészítőjük: Násztorné Réczey Éva

GRATULÁLUNK A KIS CSAPATNAK!

Tájékoztató a 2016. májusi havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tekinthető meg.
A Gazdasági Ellátó Intézmény honlapján tájékozódhat az aktualitásokról: gei.hu

Baranyai Jánosné emlékverseny

     Iskolánk idén ünnepli 25. születésnapját, és ebből az alkalomból egy héten át változatos programokat szervezünk.
     Ezek sorában – hagyományteremtő céllal – rendeztük meg 2016. április 18-án első alkalommal a „Baranyai Jánosné emlékverseny”-t. Meghívásunkat a város általános iskolái elfogadták, így mind az 5-6., mind a 7-8. évfolyamon 8-8 négyfős csapat részvételével zajlott a játékos matematika verseny. Különleges volt a zsűri összetétele, felkértük első igazgatónkat, dr Tüske Lászlót, az őt követő Molnár Sándornét ( matematika szakos ), jelenlegi igazgatónkat, Tamás Emíliát, és Pogány Lajosnét. Az esemény díszvendége - szintén zsűritagként - Baranyai János volt.
     Tamás Emília igazgató asszony a verseny megnyitójában bemutatta az őt már sajnos nem ismerhető jelenlévőknek a névadót, Baranyai Jánosnét, Ibolya nénit: „Baranyai Jánosné 1978-ban matematika-kémia szakos tanári diplomát szerzett a Pécsi Tanárképző Főiskolán. Pályakezdő pedagógusként került a diploma megszerzése évében városunkba. Nagy lelkesedéssel, gyermekszeretettel látott munkához. Fiatal pedagógusként munkája révén hamar megmutatta szakmai tudását, bemutatókat tartott, tanítványai sikerrel szerepeltek matematika-, kémia versenyeken. Szakmai felkészültsége képessé tette őt arra, hogy városi szintű munkaközösséget vezessen, később igazgatóhelyettes lett az Arany János Általános Iskolában.
     1991-ben a 4. Számú Általános Iskola, mai nevén Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola alapító tagja volt. Munkáját az iskoláért érzett és vállalt felelősség, elhivatottság, lelkiismeretesség jellemezte. A természettudományos munkaközösség vezetőjeként kezdeményezője és koordinálója volt a Kőrösi Tehetségfejlesztő Versenynek. Ebbe a tehetséggondozó programba 100-150 gyermek kapcsolódott be a város iskoláiból. A győztesek jutalma egy jól megszervezett szaktábor volt, ahol a tudásgyarapítás mellett jutott idő a pihenésre, a közösségformáló szórakozásra is. A táborok szervezőjeként hosszú ideig juttatta maradandó élményhez városunk diákjait. Szakmai munkája példamutatóan igényes volt.1999 óta igazgatóhelyettesi feladatokat látott el. Kollégáival szemben támasztott elvárásait magára is kötelezőnek tartotta.”

A vidám hangulatú versenyen az alábbi eredmények születtek:

5-6. évfolyamon:

  1. helyezett: I. számú általános iskola 7. számú csapata
  2. helyezett: Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 5. csapata
  3. helyezett: Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 6. csapata

7-8. évfolyamon

  1. helyezett: Arany János Általános Iskola és Gimnázium 1. csapata
  2. helyezett: Arany János Általános Iskola és Gimnázium 2. csapata
  3. helyezett: Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 5. csapata

Kiss Tiborné
szervező, matematika szakos tanár
Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Teleki Pál országos földrajz-földtan verseny megyei fordulója

2016. április 2-án került sor a Teleki Pál országos földrajz-földtan verseny megyei fordulójának megrendezésére a Budaörsi 1. Számú Általános Iskolában.
Iskolánkat a házi verseny 7. évfolyamos győztesei, Lajtos Máté (1.), Pásztor Dorina (2.) és Hoppál Zita (3.) képviselték.
A megyei fordulón 72 versenyző közül Pásztor Dorina (7.b) 8. helyezést, Hoppál Zita (7.b) 16. helyezést, Lajtos Máté (7.a) pedig 19. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Tamás Emília.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

Digitális témahét a Kőrösi Iskolában

A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola is csatlakozott az első alkalommal megrendezésre kerülő Digitális Témahét projekthez.
Első felkérésre három alsó tagozatos tanító és négy felső tagozatos tanár diákjaival együtt mondott igent a programra. Ahogy teltek a napok és tanulmányoztuk a témahét programját, egyre több pedagógus mondott igent az órai munkában megvalósítható digitális eszközök gyakorlatias alkalmazására. A matematika, informatika, történelem, erkölcstan és technika órákon 2016. április 04-08-között iskolánk tanulói a szaktanáraik által összeállított tananyagokat valósíthatták meg digitális eszközökkel. (laptopon, saját okos telefonnal, tablettel, digitális táblán, LCD tévén). A nyolcadik évfolyamos lányok informatika csoportja pedig informatika órán elkészítette iskolán bejáratához a Digitális Témahét reklám plakátját, textilből. 200 tanuló vett részt a tanórai feladatokon keresztül, aktívan a témahéten.
Köszönöm, azoknak a kollégáimnak, akik nyitottak voltak az új projektmódszerre és örömet okoztak diákjaiknak. Azt gondolom, ezzel új kaput is nyitottunk a jövő tanév módszertani megújítására, diákjaink fejlesztéséhez.

Jobbágy Miklósné Erzsi

Videó: Digitális témahét a Kőrösi Iskolában

BKK köszönetnyílvánítás
Elsősök beiratkozásához szükséges adatlapcsomag letölthető itt:
Arany minősítés a XXII. Dunakanyar Népművészeti Versenyen

2016. április 1 - én, iskolánk népi énekesei két műsorszámmal - Násztorné Réczey Éva vezetésével - Sződligetre utaztak a XXII. DUNAKANYAR NÉPMŰVÉSZETI VERSENYRE, mely szinte országos versennyé nőtte ki magát az elmúlt években. Népi ének és néptánc kategóriákban, 110 versenyszámban, 460 gyermek, 8 helyszínen mutatta meg tehetségét.
A színvonalas verseny egy DÍJKIOSZTÓ GÁLÁVAL zárult, ahol a 10 legkiemelkedőbb versenyszám léphetett fel a nagyközönség előtt. Nagy örömünkre, ebből két produkció a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTESE, és a KARSAI NOÉMI - RIETH JÁZMIN DUÓ voltak.
Kategóriájukban csak ők kaptak KIEMELT ARANY MINŐSÍTÉST!
Szívből GRATULÁLUNK a kis csapatnak és további sok sikert kívánunk!

Násztorné Réczey Éva
Jubileumi Kőrösi bál
Nagyítás!
Tájékoztató a 2016. április havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tölthető le.
Befizetés: 2016.04.07. (csütörtök) 13:00 - 18:00. Átutalási határidő: 2016.04.07.
A Gazdasági Ellátó Intézmény honlapján tájékozódhat az aktualitásokról: gei.hu

Felhívás bécsi kirándulásra
Időpont:2016. május 19. csütörtök
Utazás:külön autóbusszal
Indulás:6:00-kor, az iskolától
Hazaérkezés:21:00 körül ugyanide
Költsége:6200 Ft

Mindenkinél legyen:
- érvényes útlevél, vagy személyazonossági igazolvány
- esőkabát, meleg ruházat útravaló élelem, ital (ne üvegben, ami törékeny)
- költőpénz (belépőre és vásárlásra- 25-30 Euro ajánlott)
/a belépődíjas programok fakultatívak /

A kirándulást csak kellő számú jelentkező esetén tudjuk elindítani!

Program:
1. KITTSEE- HAUSWIRT CSOKOLÁDÉGYÁR MEGLÁTOGATÁSA VEZETŐVEL
- kb. egy órás program – fakultatív
- Utána vásárlás a gyár nagykereskedelmi boltjában.

2. SCHÖNBRUNN (kastély, v. állatkert-fakultatív)

3. A TELJESÜZEMŰ PRÁTER MEGLÁTOGATÁSA
- kb. két és fél órás program – fakultatív

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2016. ÁPRILIS 15.
Nyergesné Magyar Marianna szervezőnél, 2000 Ft előleg befizetésével.(A teljes összeget május 10-ig kell befizetni.)

Jelentkezési lap letöltése.

Elsősök beíratása
Hirdetmény az általános iskolai beíratásról.

Mellékletek:
Felvételi eljárás rend
Százhalombattai iskolák körzethatárai
Jubileumi rendezvényeink
Március 15. - Iskolai ünnepély
Beszéljenek a képek...
Megható, szívet-lelket melengető ünnepi műsornak lehettek tanúi azok, akik március 11-én a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola ünnepi műsorán, valamint a március 15-i városi ünnepségen vettek részt a Barátság Kulturális Központ színháztermében.
Iskolánk ebben az évben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját, így különösen jelentős volt számunkra ez a szép esemény. Köszönjük a felkészítést és szervezést Násztorné Réczey Éva és Legényné Berzy Beáta pedagógusoknak, valamint a felkészítésben még közreműködő Musa József, Havasi Péter, Héringné Pallos Brigitta, Wellerné Ignácz Krisztina és Demjén Éva kollégáinknak.
A műsorban közreműködött az iskola énekkara, a Bodzabogyók énekegyüttes, a furulya együttes, a 3. évfolyam tánccsoportja, a 4. évfolyam diákjai, a 6. évfolyam diákjai, Násztor Péter, Násztor Eszter, Rieth Jázmin, Dékány Dániel és Kun Katalin.
A videó bejátszásért köszönet Erben Viktor pedagógiai asszisztensünknek.
Ezúton is köszönjük Kovács Krisztina és a technikai személyzet munkáját, akik a Kulturális Központban segítették e műsor megvalósulását.

2016.03.11. Március 15. Iskolai ünnepély

Tornainé Szegedi Erika
intézményvezető-helyettes
Meghívó a városi ünnepélyre
2016. március 15-én a Barátság Kulturális Központban tartandó városi megemlékezésre a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános iskola tanulói és tanárai ünnepi műsorral készülnek. Szeretettel várunk mindenkit!

Részletek...

Indult a második Pénz7
Idén március 7. és 11. között ismét megrendezésre került hazánkban a Pénz7 programsorozat, ehhez a programhoz csatlakozott ismét a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola, melynek minden felső tagozatos diákjával ismertettük ezt a programot.
A minden évben közel harminc ország részvételével megvalósuló kezdeményezés legfőbb célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a pénzügyek tudatos kezelésére. Mindezt úgy, hogy a hétköznapi életben is hasznosítható, gyakorlatias pénzügyi-gazdasági ismereteket adjon át az iskolás korosztálynak, s ezáltal hozzájáruljon a fiatalabb generációk pénzügyi tudatosságának fejlődéséhez.

Részletek...

Hon- és helyismereti napot tartottunk a Kőrösi iskolában
Évek óta hagyomány már az évente egyszer megrendezésre kerülő Hon-és helyismereti nap iskolánkban. Ennek keretében igyekszünk bemutatni lakóhelyünk érdekes intézményeit, különböző foglalkozások képviselőit, munkahelyeket.
A munkanapok átszervezését kihasználva ezt a programot általában szombati napra ütemezzük. Így történt ez ebben a tanévben is, 2016. március 5-én. Az osztályok tanulói, az osztályfőnökök és a lelkes szülők már hetekkel előbb megkezdték a felkészülést. Több osztályban a gyerekek előzetesen kiosztott feladatokkal készültek, a pedagógusok – szülőkkel összefogva - vállukra vették az időpont egyeztetések, az utaztatások lebonyolításának minden szervező munkáját.
Hát lássuk, milyen változatos napot sikerült megszerveznünk tanulóinknak:
Az 1.a és az 1.b osztály a Matrica Múzeum vendége volt, ahol előadást hallgattak meg a gyerekek a régészeti feltárás izgalmairól, interaktív foglalkozáson vehettek részt, majd maguk is készíthettek egy kis mamutot.
A 2.a osztály helytörténeti sétán vett részt, amelynek keretében meglátogatták városunk főterét, az 1. sz Iskola napóráját, majd a Matrica Múzeumot. A főtéri katolikus templomban hosszasabban is körülnézhettek a gyerekek, és a kedves invitálást követően eltölthettek egy kis időt a közösségi teremben is.
A 2.b osztály különböző foglalkozásokról tekintett meg filmeket könyvtárunkban, majd Baloghné Lak Tünde dietetikus szülő tartott érdekes előadást a helyes táplálkozásról. A gyerekek gyümölcs- es zöldsegsalátákat is készítettek, valamint feladatlapokat töltöttek ki a témával kapcsolatban.
A 3.a osztály a százhalombattai Mentőállomásra látogatott el, ahol tanulóink megismerkedhettek az ott dolgozók munkájával és megtekinthették egy igazi mentőautó rejtelmeit.
A 3.b és 5.b osztályok együtt vettek részt egy üzemlátogatáson a MOL-ban. Molnár Attila érdekfeszítő kalauzolásával több üzembe, irányítóterembe is bejuthattak a gyerekek, majd a MOL területén működő tűzoltóság tevékenységébe is bepillanthattak.
A 3.c osztályos tanulók Tárnokra kirándultak, a Szabó Üveggyártó Üzembe. Izgalmas, látványos folyamatnak lehettek szemtanúi, megismerhették az üveggömbök elkészítésének és kézi festésének fortélyait. Igazán szép darabokkal tértek haza!
A 4. évfolyam ezen a napon szintén a Matrica Múzeum vendége volt. Az a, osztály a víz alatti régészetről tudhatott meg érdekes információkat, a b, osztály pedig lakóhelyünk múltjáról.
Az 5.a osztályhoz is ellátogatott Baloghné Lak Tünde, dietetikus, aki itt is az egészséges táplálkozásról, életmódról tartott előadást, játékos teszttel, prezentációval készült a gyerekeknek majd közösen egészséges fogásokat készítettek és természetesen "lakomáztak" is! 10 órakor Parádi Pál érkezett hozzájuk. A MOL-ban dolgozó mérnök bemutatta a gyerekeknek saját pályáját, életét, interaktív módon foglalkozást szervezett számukra. Életét, sorsának alakulását az RTL Klub televíziós csatorna is figyelemmel kíséri, ezért ezen az eseményen is készített néhány rövid felvételt a FÓKUSZ stábja.
A 6.a osztály tanulói a nap első felében Sarlós Katalintól hallgathatott meg egy jó kedvű, vidám előadást, a varrás és divat jegyében. Ezután a Százhalombattai Rendőrőrsre látogattak el a gyerekek, ahol betekintést nyerhettek az itt dolgozók munkájába.
A 6.b osztályhoz is vendégek érkeztek: Windisch Szilvia szülő, kozmetikusként beszélt a gyerekeknek a tinédzserkori arcápolásról. Vörös László, Nemes Róbert és Almási Bernát baleseti helyszínelők pedig az iskola udvarán megépített „helyszínen” mutattak be néhány, a munkájukhoz kapcsolódó érdekes feladatot. A program végén minden tanuló átvehette oklevelét, amely bizonyította, hogy részt vettek a „Fiatal szemlélődők alaptanfolyamán”.
A 7.a osztály leány tanulói ellátogattak egy fodrászüzletbe, ahol Törökné Baritza Adrienn szülő mutatta be a gyerekeknek e szakma szépségeit, a tanulóévektől kezdve, anyagismereten át, a régi idők fodrásztechnikáiig. A szakmai bemutatót kis önálló gyakorlati feladat is követte. A fiúk számára Markotán Krisztina szülő szervezett edzőtermi látogatást, ahol a gyerekek balesetvédelmi tájékoztatást kaptak, bepillantást nyerhettek a gépek működésébe, meghallgathatták a táplálék kiegészítők használatának veszélyeit. A bemutató megtekintése után kipróbálhattak egy irányított gyakorlatsort.
A 7.b osztály ezen a napon egyenruhás vendégeket fogadott: 1 tűzoltó, 1 katona és 1 mentős beszélt a gyerekeknek saját munkájáról, vészhelyzetekről, tapasztalatokról, a tanulók számára hasznos és érdekes információkról.
A 8. pedig a Csónakázó tó és a Duna part környékére látogatott, ahol a környezetvédelem jegyében összeszedték a szemetet, és a munka jutalmául közösen szalonnát süthettek.
Az iskola minden tanulója, pedagógusa hasznos ismeretekkel gazdagodva tölthette ezt a délelőttöt. Reméljük, jövőre is hasonlóan színes, érdekes Hon- és helyismereti napot sikerül szervezni a gyerekeknek.
Tornainé Szegedi Erika
intézményvezető-helyettes
"Ugyan mikor lesz nekem erre szükségem az életben?" avagy az elméleti oktatás gyakorlati haszna napjainkban
2016. március 5-én, szombaton tanítási nap volt iskolánkban.
Kinek hiányzik ez egy szombaton? Persze, az jól esik, hogy az ünnepi hétvége így négy naposra dagad, de akkor is szombaton suliba menni? Szörnyű! Feltételezhetően így indultak tanítványaink neki a napnak akkor, reggel.
De aztán amit ott kaptak, az többet ért a tanév bármely másik tanítási napján kapottnál. Fölismerhették ugyanis azt, amit sosem tudtak eddig, hogy hogyan hasznosíthatják az iskolapadban tanultakat majd életük során.
Szakmai napot tartottunk iskolánkban. A szó legszorosabb értelmében, ugyanis tanítványaink különböző szakmák képviselőivel ismerkedhettek meg. A programokat egyénileg szervezték meg az osztályfőnökök, attól függően, hogy milyen érdekes foglalkozással rendelkező személy akadt az ő, vagy tanítványaik ismerősi körében.
Egyes osztályok iskolán kívüli elfoglaltságot szerveztek maguknak: fodrászhoz mentek, egy edzőterem mindennapjaiba pillanthattak bele, látogatást tettek a MOL Nyrt-nél stb.
A 6. b osztály viszont az iskolában maradt. Osztályfőnökük, Demjén Éva tanárnő házhoz hívta előadóikat: Windisch Szilvia kozmetikust,valamint Vörös László baleseti helyszínelőt és kollégáit, Nemes Róbertet és Almási Bernátot.
Kezdésként az egész osztály közösen hallgatott meg egy 45 perces előadást Vörös Lászlótól és társaitól.
Általános tudnivalókat, érdekességeket osztottak meg a gyerekekkel, mókás kérdésekkel, feladatokkal tesztelték megfigyelőképességüket, reakcióidejüket, amely ennél a szakmánál elengedhetetlen. A gyerekek ügyesen „vizsgáztak”.
Ezután következett a gyakorlati rész.
A tanulókat csoportokba rendeztük, így senki nem maradt le egyik programról sem.
Amíg a gyerekek az előadást hallgatták, Szilvia a tantermet átrendezte kozmetikai szalonná. Az asztalon tégelyek, vattapamacsok, kozmetikai eszközök sorakoztak. A lányok természetesen itt kezdtek.
Szakemberünk hasznos tanácsokat adott nekik kamaszbőrük helyes ápolásához, mesélt a különböző szőrtelenítési módokról, megmutatta a helyes szemöldökszedési technikákat, elmondta ehhez a helyes arányokat, majd mindenkinek leradírozta bőréről az elhalt hámsejteket, és tápláló krémmel kente be szép kis arcukat. A fiúk ez idő alatt az udvarra mentek, ahol helyszínelőink közben már berendezték a terepet, de aztán ahogy ott végeztek, ők is visszatérhettek a szépségszalonba.
Az udvaron, három területen különböző dolgokat tanulhattak meg.
Az első helyen egy autó állt, előtte egy kerékpár feküdt az úton, az autóban pedig Vörös László elmondása szerint két személy ült. Ezekből a tényállásokból kellett a gyerekeknek lejegyezni azokat az információkat, amiket tudnak. Nagyon vigyázniuk kellett arra, hogy a feltételezéseket ne írják le, ne mondják még ki, hiszen gyanúsítani csak megalapozott vádakkal lehet. (Hasznos gyakorlat a mindennapi kommunikációhoz!)
Fölmerült az autó elképzelt vezetőjének alkoholos befolyásoltsága is, ezért a gyerekek kipróbálhatták a szonda működését, ami nagy népszerűségnek örvendett. A második helyszínen szintén egy autó állt, előtte pedig egy bábu feküdt, akit feltételezhetően elgázolt az autó. Itt, a helyszínelő kolléga segítségével fényképeket készíthettek, gondosan ügyelve arra, hogy minden méretet és minden apró részletet pontosan rögzítsenek az irodában dolgozó nyomozók részére.
A harmadik helyszínen szintén balesetet imitáltak előadóink. Egy gépkocsi állt a kereszteződésben, körülötte szerteszét karosszéria-darabok, féknyomok. A gyerekek kaptak egy-egy papírt, amelyre le kellett rajzolniuk mindent, amit látnak. Gondosan meg kellett szerkeszteniük a kereszteződést, melyhez mérőszalag és kerekes távolságmérő segítségével vették föl az adatokat.
Mindenki nagyon élvezte a programokat, és sajnálta, hogy a végén az idő szűkössége miatt kissé gyorsítani kellett a tempón, és nem tudták elég gondosan elkészíteni a rajzokat.
Számomra, pedagógus szempontból azért volt lenyűgöző ez a program, mert rámutatott arra, hogyan kellene szerveznünk az oktatást… Addig, amíg kolléganőim a tantermekben vérrel-verejtékkel igyekeznek megtanítani matematikából a háromszög-szerkesztéseket, oldalfelezéseket, ívek hosszának kiszámítását, és folyton a „Mikor lesz nekem erre szükségem az életben??!!” – kérdéssel próbálnak tanítványaink kibújni a munka alól, addig egy ilyen nap motivációs faktora sokszorosa ezernyi interaktív tábláénak, kivetítésének, matematikai akrobatamutatványénak.
Ugyan ki gondolta volna, hogy egy baleseti helyszínelőnek ott, a helyszínen kell megszerkesztenie azt az ívet, amellyel a járdaszegély kanyarodik, és kiszámítani az ív hosszát, hogy a nyomozóknak pontos adatokat tudjon továbbítani?
A gyerekek sem, de még én sem gondoltam erre. Ím, itt a válasz a kérdésre. Itt van szükség arra, amit matematikaórán tanulnak a gyerekek. És miért van szükség a szövegértésekre? Miért nem mindegy, hogy a kért részt egy-egy szövegben aláhúzzuk vagy bekarikázzuk? Azért, mert fontos, hogy pontosan értelmezzük a feladatokat, a kérdéseket, az utasításokat. Precízségre, fegyelemre nevelnek az ilyen apróságok is.
Arra, amire például egy ilyen baleseti helyszínelőnek szüksége van.
De biztos vagyok abban, hogy ha más szakma képviselőivel találkoztunk volna, tűzoltókkal, mentőtisztekkel, könyvelőkkel, ellenőrökkel, kalauzokkal, mozdonyvezetőkkel, újságírókkal, taxisofőrökkel, vegyészekkel, orvosokkal, állatidomárokkal, mérnökökkel – minden szakma képviselői más-más tantárgyi megközelítésben ugyan, de megerősítették volna tanítványainkat abban, hogy az iskolában megtanulható ismeretek és elsajátítható képességek nagy részét később is fogják tudni hasznosítani az életükben. Akkor is, ha mindez ma még hihetetlennek tűnik … Ezúton is köszönjük előadóinknak a felkészült, érdekes előadásokat és a szemléltetéseket!

Kovács Anikó
a 6. b osztály helyettes osztályfőnöke
Nyílt nap leendő elsős gyermekek és szüleik számára
Részletek...

Tankerületi rajzpályázat iskolánk fennállásának 25. jubileumi évfordulója alkalmából
Részletek...

Iskolába Csalogató


Távirányítós autók versenye
Február 12-én ismét elrajtoltak iskolánkban a távirányítós kisautók. Az alsós osztályok tanulói nagy lelkesedéssel készültek a versenyre. Az aulában berendezett ügyességi pályán időre kellett végigmenni a versenyzőknek. Hatalmas szurkolás közepette vezették autóikat a gyerekek. Minden évfolyamból három győztest hirdetett a zsűri. Jövőre – reméljük - újból indul a futam.

2016.02.12. Kisautó-verseny
Szabóné Pálházi Mária
tanítónő, szervező


Fejér megyei Pesovár Ferenc Népzenei Verseny Döntő
2016. február 26-án rendezték meg Adonyban, a Fejér megyei Pesovár Ferenc Népzenei Verseny DÖNTŐJÉT 300 produkció nevezett a versenybe, melyeket 6 területi fordulóban értékelt a zsúri. Ebből 87-en mutathatták meg tudásukat a döntőben.
Iskolánk BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTESE a tordasi fordulóból került Adonyba.

A lányok somogyi népdalcsokrot énekeltek.
A szakértő zsúri KIEMELT ARANY MINŐSÍTÉSSEL jutalmazta a kis dalosmadarakat.

Az énekegyüttes tagjai:
Csata Beatrix
Csata Petra
Pásztor Petra
Gajdó Domitilla
Fischbein Mira
Vidra Klaudia
Prekup Dóra

Felkészítő tanáruk: Násztorné Réczey Éva

Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

A hit- és erkölcstan oktatás megszervezéséről szóló tájékoztató
TISZTELT SZÜLŐK!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a százhalombattai iskolák a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 182/A. § (1) bekezdésében meghatározottaknak megfelelően a hit- és erkölcstan oktatás megszervezéséről szóló tájékoztatót 2016. március 7. napjára tűzték ki.

A tájékoztató időpontja: 2016. március 7. (hétfő) 17:00
A tájékoztató helyszíne: Pártok Háza Díszterme

Százhalombatta, 2016. február 19.

Tamás Emília
intézményvezető
Közlekedik a család 2016
"Közlekedik a család - 2016" címmel hirdetett közlekedésbiztonsági vetélkedőt az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottsága.

A megyei forduló Cegléden kerül megrendezésre 2016. május 21-én.

További részletekért kattints a képre.

Energy Factory
Sziasztok!
Március 11-én délután az Energy Factory küldöttei tartottak előadást a vetélkedőről. Mi tavaly is indultunk, akkor kifestettük a termünket, és idénre is remek ötleteink vannak!
Az idei verseny témája a fenntarthatóság, ami nagyon fontos számunkra, mert szeretnénk az unokáinknak is megőrizni a Földünket. Ha ti is egyetértetek velünk, akkor lájkoljátok az Enery Factory Facebook oldalát, ahol érdekes videókat is találtok a témában!A 6.a csapata
Tájékoztató a 2016. március havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tölthető le.
Befizetés: 2016.03.08. (kedd) 13:00 - 18:00. Átutalási határidő: 2016.03.07.
A Gazdasági Ellátó Intézmény honlapján tájékozódhat az aktualitásokról: gei.hu

Nyári tábor Balatonfenyvesen!
Kedves Diákok!
Ebben az évben is megszervezésre kerül a nyári tábor Balatonfenyvesen, alsós és felsős (2­8. évf.) gyerekek részére.
Időpont: 2016. július 11­ július 15.
Részvételi díj: 25.000 Ft
Utazás: szervezett autóbusszal

Ha szeretnél egy hetet: strandolással, kirándulással, kézműves foglalkozással, sportversenyekkel, játékkal tölteni, gyere el!

Jelentkezni 5.000 Ft előleg befizetésével lehet.

Szeretettel várunk!
Táborvezetők: Demjén Éva néni és Szabó Betti néni.
Farsang 2016
Bodzabogyók a GÁLÁN....!
2016. február 5-én, pénteken este 6 órakor a BKK színháztermében nagyszabású GÁLÁRA került sor, a FÖLSZÁLLOTT A PÁVA népzenei tehetségkutató legsikeresebb gyermekszereplői közreműködésével.
Az a megtiszteltetés érte iskolánk BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTESÉT, hogy ők is felléphettek a műsorban, mivel indultak a versenyen és a válogatón nagyon magas pontszámot kaptak. Arról nem is beszélve, hogy a lányok nagyon ügyesek, rendkívül jól énekelnek és nagyon jó hangulatot csinálnak minden fellépésük alkalmával. Most somogyi népdalcsokrot énekeltek a közönség nagy örömére.
Felkészítőjük: Násztorné Réczey Éva tanárnő
Tájékoztató a 2016. február havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tölthető le.
Befizetés: 2016.02.09. 13:00 - 18:00. Átutalási határidő: 2016.02.10.

FELHÍVÁS! MENTSÜK MEG AZ ÁLLATOKAT!
Kedves Szülők!
Iskolánk anyagi forrásainak csökkenése miatt, az aulában található akváriumok fenntartása kilátástalan helyzetbe került. Jelen állás szerint, január végén fel kell számolnunk őket és az állatokat el kell szállítanunk.
A gyerekek nagyon megszerették, kötődnek az állatokhoz, a figyelemzavaros gyerekek megnyugtatására is nagy segítséget nyújtottak. Tanóráinkon rendszeresen felhasználtuk, bemutattuk őket. Nem csak az iskolánk, hanem a városunk éke is az aulai élővilág, melyért mindannyian felelősséggel tartozunk.
Kérjük, azokat a szülőket, akik bármilyen segítséget tudnak nyújtani, akár anyagi jellegű, akár ötlet szinten, keressenek meg minket. Ökoiskolaként óriási kárként élnénk meg az állatok elvesztését.
Kőrösi Iskola tantestülete és tanulói
A MI „SANTA MARIA”-NK
A tavalyi tanévben kezdtük meg közös munkánkat a humán csoporttal iskolánk falai közt. Akkor a tananyaghoz kapcsolódóan olümpiai játékokat szerveztünk a gyerekekkel közösen. Az idén a nagy földrajzi felfedezések körül forgott életünk. Megtanultuk alap órán a kötelező tananyagot, a plusz órán megnéztük közösen az 1492 a paradicsom meghódítása című filmet, majd neki láttunk elkészíteni a „mi Santa Maria-nk”-at. Minden elismerésem a hajóácsoké, I. (Nagy) Péter orosz cáré, aki kitanulta ezt a mesterséget, a technika tanároké, és nem utolsó sorban azon apukáké, akik bármilyen vízi jármű készítésére adják fejüket csak azért, hogy gyermekeiknek örömet szerezzenek. Némi anyaggyűjtés (beszerző körút az iskola pincéjében, a technika teremben) után lassan, néha öltésről öltésre - Bizony, még a fiúk is megpróbálkoztak a cérna befűzésével, és egy-két tűszúrással! -haladva, elkészült a nagy mű! Egy kalózlevélre felkerült mindenki neve, a vízre bocsátás dátuma és iskolánk honlapjának címe. Ezt gondosan, vízhatlanul lezárva az árbochoz rögzítettük, hátha olyan kezek emelik majd partra a Duna habjain hánykolódó lélekvesztőt, akiknek van kedve velünk felvenni a kapcsolatot. Végül február 13-án elindult kis csapatunk, hogy útjára bocsáthassuk hajónkat. A Diákolimpia ugyan néhány fővel már az első pillanatban megtizedelte felfedező társaságunkat, de kedvünket egy csöppet sem törte meg.
Hamarosan a Tesco melletti domb követelt újabb áldozatokat tőlünk, ugyanis nem sikerült a csúszós talajon mindenkinek állva maradnia és így újabb tagokkal csökkent létszámunk. De a meglepetések sora itt még nem ért véget! Nem sokkal később arra lettünk figyelmesek, hogy valaki eltűnt közülünk. Hosszas keresgélés után végül a modern technika segítségével sikerült fényt derítenünk a rejtélyre. Közös tanácskozás után a csapat úgy döntött folytatjuk utunkat a cél felé. Ragyogott a Nap, mintha csak tavasz lenne, itt-ott azonban egy-két hókupac, a pocsolyák tetején csillogó jégpáncél nem feledtette velünk, hogy bizony tél van. Legyőzve a cipő által feltört sarok fájdalmát, legyűrve egy kisebb lázadást: „én már nem megyek innen tovább!” végül feltűnt előttünk a szelíden rohanó Duna csodálatos látványa.
Szerintem Kolumbusz Kristóf sem örült jobban, mikor végre szárazföldet látott!
De ekkor már nem számított sem a sár, sem a beázott cipő! Hajónk könnyedén, szinte már kecsesen siklott a vízen és mi hosszasan követtük útját, miközben (gyerek)pezsgővel öblítettük le torkunkról az út porát.
A szokatlan, nyüzsgő gyereksereg felkeltette az arra úszkáló hattyúk figyelmét is, akik óvatosan megközelítettek minket, sőt még a partra is kijöttek hozzánk. A „hazaút” már gyorsan elröpült, kipirult arcú gyerekek robogtak be az iskola kapuján, arról mesélve mi minden történt velük, hogy bizony ma este nem lesz gond az elalvással, hogy nagyon köszönik és két hét múlva ugye megint megyünk!
Én pedig arra gondoltam, Kolumbusz biztosan nem örült úgy, mint ott és akkor én, pedig ő egy új kontinenst fedezett fel, én pedig csak megtartottam az egyik történelem órám a héten. >> Képgaléria
Éberl Klára
történelem szakos pedagógus
Az iskolai karácsonyi forgatag egy szülő szemszögéből
Idén első alkalommal tudtam részt venni ezen az eseményen. Mivel az előző években nem volt alkalmunk részt venni, kaptunk az alkalmon az osztályból hárman is, hogy segíthetünk az idén mi is. Korán reggel érkeztünk a többi önkéntes szülővel együtt. Öröm volt látni, mennyi adomány gyűlt össze, minden alapanyagból volt bőven, amire szükségünk volt. A szülők egyik csoportja bent a kiskonyhában szorgoskodott, sütötték a tököt és a fűszeres almát, főzték a „forralt bort”. Jókedvű nevetgélés és a finom illatok szállingóztak ki az udvarra. A kinti csapat a hideg ellenére is igen vidám volt már korán reggel óta. Nagy üstben főztük a teát, kavargattuk, kóstolgattuk, ízesítettük, szorgalmasan. Az üst közelében jó volt lenni, melegítette fázós végtagjainkat. Izgatottan vártuk az osztályokat, mikor jönnek már. Minden szülő várta a saját csemetéjét, akik nagy örömmel érkeztek is sorra. Hozták a kis bögréjüket, és a kis pénzüket, nézelődtek, számolgattak, csacsogtak. A legtöbb osztály igen fegyelmezetten beállt a sorba teáért, forralt borért, sült finomságokért. Tele volt az udvar nevetgélő, boldog gyerekekkel, öröm volt látni milyen jól érzik magukat, és talán nem csak az igazoltan ellógott órák miatt. Hangulatosabb már csak akkor lehetett volna a vásár, ha szólt volna karácsonyi zene, és ha egy kis hó is esett volna.
Amíg bent tartott a karácsonyi műsor, addig szusszantuk és melegedtünk kicsit, aztán felkészültünk a második menetre, a felsős osztályokat vártuk. Kedvesek voltak és hangosak, mosolyogva figyelgettem őket a szemem sarkából. Jöttek a sokadik kör teáért és sültalmáért, csoportokba verődtek és sztorizgattak, nevetgéltek. Mi pedig alig győztük újra tölteni a poharakat.
Mire az utolsó osztály is elment, kellemesen elfáradtunk, és már nagyon fáztunk. Szinte mindenki segített az elpakolásban, szuper jó hangulat alakult ki mosogatás, takarítás közben. Eszegettük a maradékot, iszogattuk a jó meleg teát, és közben mindent szép rendbe tettünk. Megismerkedtünk a többi szülővel, és jó érzéssel töltött el a tudat a nap végén, hogy egy ilyen klassz szülői csapathoz tartozunk. Azt hiszem többünknek is meghozta a karácsonyi hangulatát ez a nap. Jövőre veletek ugyanitt!

2015. december 18. Karácsony (képgaléria)
Kőrösi: 2015.12.18. Karácsonyi flashmob - videó
Kőrösi: 2015.12.18. Karácsonyi köszöntő 3.b (részlet) - videó
Kőrösi: 2015.12.18. Karácsonyi köszöntő 2.a, 8.b (részlet) - videó
Hó-ha-hó! Kőrösiben lenni jó
Ha arra jár a Télapó!
A Mikulás várása mindig nagy izgalommal tölti el a gyerekeket. Idén az ajándékozás előtt a tanulók bemutatták mennyire ügyesek a játékos sportversenyekben. A hangos versengés és szurkolás után megszeppent csöndben hallgatták a Mikulást, mikor osztályról, osztályra járva látta el Őket jó tanácsokkal.
Az eseményről készült fotók itt megtekinthetők.

Stefánekné Tóth Éva
tanító
Tájékoztató a 2016. január havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tölthető le.
Befizetés: 2016.01.07. 13:00 - 18:00. Átutalási határidő: 2016.01.08.

Felhívás szavazásra!
Kedves Szülők! Kedves diákok!

Az Év legszebb osztályterme pályázatra iskolánk 1.b osztálya nevezett be. Esélyük lehet nyerni, ha kellő számú szavazó úgy dönt, hogy az általuk feldíszített osztályterem a legszebb az országban.
Kérjük Önöket, kérünk Benneteket, hogy az alábbi linken elérhető oldalon adják, adjátok szavazataitokat az 1.b osztályra!

Köszönjük!Karácsonyi műsor a város idős lakóinak
2015. december 11-én, pénteken 13 órakor, a BKK Galériájában került sor az Önkormányzat által szervezett és a város nyugdíjas polgárainak megrendezett karácsonyi, ünnepi délutánra, melyen iskolánk tanulói szerepeltek nagy sikerrel.
Polgármester Úr nyitotta meg a műsort, majd a 3. A osztály Lucázott, ezután a 4. A osztály Orff Zenekara adott egy kis koncertet, végül a Bodzabogyók Énekegyüttes énekelt karácsonyi dalokat.
Musa József tanár úr nagy derültséget keltett ünnepi köszöntőjével és a műsor végén közösen is énekeltünk karácsonyi énekeket A kis csapatot Násztorné Réczey Éva tanárnő készíttette fel.

Sok KÖSZÖNETET mondunk Molnárné Feuerabend Bettina és Tápai Zsuzsanna tanítóknak!
Kakaó-parti
2015. december 11-én, pénteken, 11 órakor, a BKK-ban összegyűltek a város óvodáinak és iskoláinak képviselői, hogy kis műsorukkal megköszönjék az Önkormányzat által felajánlott karácsonyi csomagot, melyet minden százhalombattai gyermek az utolsó tanítási napon vehet át.
Iskolánkat az Orff Zenekar képviselte Násztorné Réczey Éva tanárnő és Musa József tanár úr kíséretével.
A kis koncertet kakaó party zárta, amit nagyon élveztek és méltán megérdemeltek a gyerekek.
Látogatás a MÜPA-ban
Egy hónappal ezelőtt egy fantasztikus lehetőséget kaptunk az MTVA Kulturális Osztályától:

PÁVA MATINÉ címmel 3 előadást rendeznek a Művészetek Palotájában a Fölszállott a páva 3 évadának résztvevőivel. A megkeresést köszönhetjük a BODZABOGYÓK Énekegyüttesnek, akik szintén indultak a népzenei versenyen és rendkívül magas pontszámot kaptak a selejtezőn.

December 6-án, vasárnap tehát felkerekedtünk 50-en és elindultunk az első előadásra, a MÜPÁ-ba.
Európa egyik legszebb, legmodernebb, legnagyobb és legjobb akusztikájú koncerttermébe, a Bartók Béla Hangversenyterembe látogattunk el. Az előtérből mozgólépcsővel mentünk föl az első emeletre.
Nagyon örültünk mert az első és második sorban foglalhattunk helyet, így olyan érzésünk volt, mintha a színpadon ültünk volna. Az előadást felvette a DUNA TV, így kétszeresen is nagyon jól kellett viselkednünk! A fellépő együttesek és szólisták gyönyörűen táncoltak, énekeltek és zenéltek. Nagyon élveztük! A végén felmehettünk a színpadra és együtt táncolhattunk a szereplőkkel. Fantasztikus élményben volt részünk! ... és tudjuk, hogy még két előadás vár ránk! >> Képgaléria

Már alig várjuk!
Násztorné Réczey Éva
Téli kirándulás tavaszi napsütésben
December 2-án 11.20-kor találkozott az aulában az angol/német óráról „meglógott” kis csapatunk, hogy 11.30-kor elindulhassunk az 5. a-val Budapestre. Az út egész csendben és hamar eltelt, hála annak a megterhelő 3 és fél órának, amit előtte túl kellett élnünk. Az ötödikesek a MTV Látógatóközpontját keresték fel, a mi úti célunk pedig a Budai Vár alatt található Sziklakórház és Atombunker Múzeum volt.
Így osztályunk a Clark Ádám téren búcsúzott el a többiektől, ahonnan gyalog folytattuk utunkat. Felbaktattunk a várba, ahol gyönyörködtünk a kilátásban és sírtunk egy sort, hogy „Messze vagyunk még?”. Megjártuk a „VIGYÁZZ OMLÁS VESZÉLY!” területet is, de végül csak odaértünk.
Először egy 10 perces kisfilmet néztünk meg a Székesfővárosi Szükségkórház történetéről. Megtudtuk többek közt azt is, hogy a második világháború és az 1956-os forradalom alatt használták, 2008-ban pedig múzeum lett belőle. A tárlatvezetés egy kicsit gyors, de nagyon érdekes volt. Kipróbálhattunk egy légvédelmi szirénát is, ami talán a legjobb volt az egészben. Az ajándékboltban is elég érdekes dolgokat találtunk. A Sziklakórház után visszamentünk a várba, majd a Clark Ádám térre, ahol mmég egy kis időt eltöltöttünk galambetetéssel és szotyizással. Találkoztunk Petivel a „Barátok közt”-ből a buszmegállóban. Végül jöttek értünk és indultunk haza. A visszaút már kevésbé volt halk, de gyönyörű naplementében volt részünk. Fél öt körül értünk haza, fáradtan, de új élményekkel gazdagodva. >> Képgaléria
8. b osztály tanulói
Érdi rendőrök a Kőrösi Iskolában
Plakát! Azt hiszem bátran állíthatom, hogy most már hagyomány iskolánkban, hogy az Érdi Rendőrkapitányság nyomozói osztályfőnöki órák keretében bűnmegelőzési foglalkozásokat tartanak tanulóink számára.
Így volt ez most is 2015. november elején. Az idei évben - gondoltam - nekem már semmi újat nem mondhatnak, a tavalyi négy foglalkozás után. Tévedtem. Az internet, a facebook, a társkeresők bonyolult világa, a bennük rejlő veszélyek, a zeneletöltések, a youtube alkalmazások útvesztői, buktatói még számomra is sok újdonságot tartogattak.
A színes, vidám előadásmód, a számtalan példa remélem nem csak bennem, de tanítványaimban is figyelmeztető, intő jelként emlékezetükbe égve maradt meg, megóvva őket az élet egy-egy komolyabb baklövésének elkövetésétől.
Éberl Klára
a 8. b osztály osztályfőnöke
I. hely a Városi Zenei Vetélkedőn
2015. november 20-án, az Ifjú Zenebarátok Napján a BKK kamaratermében VÁROSI ZENEI VETÉLKEDŐN vettünk részt. A versenyt a Művészeti Iskola tanárai szervezték a négy általános iskola számára. Már hetek óta készültünk a megmérettetésre.
Rendkívül érdekes, izgalmas és kreatív feladatok vártak bennünket:
Zenei TOTÓK, kánon és népdaléneklés, hangszer és zene felismerés, ritmustelefon, hangszerjáték, puzzle, képzeletbeli videoklipp forgatás...

Első feladatunk egy fantázia név kihúzása volt, így mi lettünk a SZINKÓPA CSAPAT, és nagy összmunkával, 154 ponttal az ELSŐ HELYEZETTEK is!

Csapatunk tagjai voltak:
Albert Alexa
Kuchár Alexa
Kovács Cintia
Komlósi Krisztina
Kiss Kitti
Rados Georgina
Hoppál Zita
Pásztor Dorina
Rieth Jázmin 7. évfolyamos tanulók.

Felkészítő tanár: Násztorné Réczey Éva

GRATULÁLUNK LÁNYOK! GRATULÁLUNK ÉVA NÉNI!
Márton nap
„Közhírré tétetik! Márton napi vásár veszi kezdetét az aulában…” hangzott a jeles nap előtti héten iskolánkban itt is, ott is, ahogy a 2.a osztály tanulói kidobolták, hirdették az eseményt.
November 11-én délután aztán újra dobszó hívta a vásározókat az aulába. Néptáncosok és a másodikosok csúfolódóval, népi játékkal teremtettek jó hangulatot a portékát árulók és a vásárlók között.
Hetek óta minden alsós osztályban a vásárfiák készítésével teltek a délutánok. Otthon, a szülők segítségével is sok ötletes tárgy készült a standokra. Az ügyes kikiáltók odavonzották a vásárlókat az árusító asztalokhoz, bár volt, ahol még reklámra sem volt szükség: - a zsíros kenyér hagymával önmagáért beszélt! Hmmm...
Ajtódíszek, rénszarvasok, libák, mécsesek, apró sütemények már a közeledő év égi ünnepeket jelezték.
A leárazások , végkiárusítások után vidám táncház vette kezdetét Havasi Péter vezetésével. Ki-ki táncolhatott körben, párosan, ahogy tetszett.
Kedves tanító kollégáimat ismerve ők már a jövő évi vásárfia ötleteiken gondolkoznak! A gyerekek pedig bizonyára azon töprengenek, futja-e a bevételből év végi fagyizásra?
Mindenesetre jövőre találkozunk ugyanígy - ugyanitt!

2015.11.11. Márton nap (képekben)
Kőrösi: 2015.11.11. Márton nap (videó)
Kiri Zsuzsanna
tanító
Tájékoztató a 2015. december havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tölthető le. Befizetés: 2015.12.08. Átutalási határidő: 2015.12.07.

Tökfesztivál a Kőrösi Iskolában
Az iskolánkban már hagyománynak számító Tökfesztivált idén november 6-án rendeztük meg tanulóinknak. Az alsó tagozatos osztályoknak egy-egy tököt kellett kifaragniuk, amelyek gyertyáit közösen meggyújtottunk péntek délután az iskola aulájában. A diákság megcsodálhatta, majd egy közös tánccal ünnepelhette a kivilágított töklámpásokat.

A felső tagozatosok a fesztivál hetében már gőzerővel forgatták a kisfilmeket, amelyeket a péntek esti bulin vetítettünk le. A legjobban sikerült alkotásokat szavazással választottuk ki.
Nem csak film-kategóriában hirdettünk versenyt, hanem díjaztuk a legjobb jelmezeket is, így egy nagyon sokszínű jelmezfelvonulást is láthattunk. A tökfesztivál táncos mulatságát Havasi Péter tanár úr tánccsoportja nyitotta meg fantasztikus bemutatójával, ezt követően a gyerekek önfeledten táncolhattak. A bulin kialakítottunk egy társasjáték-sarkot is, ahol játszani, beszélgetni lehetett, illetve Fábián Fanni volt tanulónknak köszönhetően jósda is üzemelt a forgatagban.

Reméljük, a képek visszatükrözik a nagyszerű hangulatot.
Köszönet a szülői gárdának a büfé szervezésért, a gyerekek biztonságát őrző apukáknak a portán való helytállásért, valamint Sáránszky Erikának a szervezésben való segítségért. Köszönjük a kollégáknak a folyosói ügyeletek ellátását és Erben Viktornak a videók vágását, ellenőrzését, a technikai rendszerek kezelését. Nagy köszönet a DÖK tagoknak a rendezvény lebonyolításában való aktív részvételért és Sábics Attilának a zenék válogatásáért, lejátszásáért.
Nélkületek nem sikerült volna.

2015.11.06. Tökfesztivál
Kőrösi: 5.a Zombi apokalipszis
Kőrösi: 5.b Mi történt az 5.b-vel?
Kőrösi: 6.b Borzongás az iskolában
Wellerné Ignácz Krisztina
DÖK segítő pedagógus
Rajzpályázat eredménye
Képgaléria Az Állatok világnapja alkalmából hirdetett rajzpályázat az alábbi eredménnyel zárult:
1-2 évfolyam:
I. hely: 2.b
II. hely: 1.a
III. hely: 2.a
Különdíj: 1.b

3-4. évfolyam:
I. hely: 3.b és a 4.b
II. hely: 4.a
III. hely: 3.c
Különíj: 3.a

Az elkészült alkotásokról készült képek itt megtekinthetők.
Kupakgyűjtés
Plakát!Minden osztály november végéig
gyűjtse a kupakokat otthon!!

December elején
kihirdetünk egy időpontot, amikor be lehet hozni az iskolába.

A legtöbbet gyűjtő osztályok jutalomban részesülnek!
Könyvadomány
Az őszi szünet után visszatérve rögtön kellemes meglepetés várt pedagógusokra, tanulókra egyaránt. Rohács Ervinné, pedagógus igényesen válogatott, gondosan gyűjtött könyvekből álló hagyatékát iskolánknak adományozta a Weress család. Művészettörténettől a csillagászatig, történelemtől a biológiáig számos érdekes témájú, nívós kiadvánnyal gyarapítva könyvtárunkat.
Ezúton is köszönjük önzetlen, példamutató segítségüket!
„Kőrösisek”
Étkezési díj befizetése - november
A november havi étkezési díjak befizetési határideje 2015.11.05. csütörtök, 13:00-18:00 óra!

PÁLYAVÁLASZTÁSI FÓRUM
A Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2015. november 24-én (kedd) 17 órakor Pályaválasztási Fórum kerül megrendezésre.

Zene világnapja a Kőrösiben
Október 1-jén, a Művészeti Iskola tanárai hangulatos koncertet adtak a Zene Világnapja alkalmából. Az eseményről készült felvétel itt megtekinthető.

Szívmelengető vendégség
Hatalmas élményben volt része az 5. a osztálynak, különösen Hegyi Petrának és az ő csodálatos családjának köszönhetően. Honismeret órákon a régmúlt idők szokásaival, ünnepeink hagyományaival, ma már nem használt szavakkal, viseletekkel ismerkedünk.
Egyik alkalommal Petra annyit mondott, hogy erről az ő dédije mennyit tudna mesélni! Én pedig csak annyit válaszoltam, hogy én azt milyen szívesen meghallgatnám. Este már csörgött is a telefonom, osztályfőnökük, Mariann néni elmondta, hogy szeretettel várnak minket, az egész osztályt (!) otthonukban egy kis kötetlen visszaemlékezésre.
Két nap múlva pedig ott ültünk Kati nénivel szemben egy kis szobában családiasan nagymamámra emlékeztető zsíros kenyerek, finoman gőzölgő teáskannák mellett.
A gyerekek pedig tátott szájjal hallgatták a történeteket, hogy hogyan készült házilag a szaloncukor, miért jó bábaasszonynak lenni, miért kellett idő előtt otthagyni az iskolát, pedig milyen jó hely is az és hogy hogyan loptak csókot a fiúk a fonóban.
Tiszta szívemből köszönöm valamennyi kisdiák nevében Kati néninek, Judit néninek, Juditnak a feledhetetlen élményt, Mariann néninek, hogy létre jöhetett a találkozás és Andi néninek, aki elkísért minket.

Képgaléria
Éberl Klára
pedagógus
Tájékoztató a 2015. november havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tölthető le. Határidő: 2015.11.05.

Esélyegyenlőség a Kőrösiben
Három sikeres projekttel is pályáztunk támogatásért az önkormányzat Esélyegyenlőségi Támogatási Keretéből.
2015. szeptemberében 35 SNI és BTMN tanulónk vett részt terápiás lovagláson a Karácsony tanyán. A program lebonyolításában Ozmitz Klára lovaskultúra oktató volt a segítségünkre, aki így foglalta össze a programot: "A ló, a gyerek és a lovat irányító szakember háromszöge különleges: hamar áttöri a kialakult védekezési mechanizmusokat, őszinte, motiváló légkört teremt, felkelti és megtartja a figyelmet, erősíti az önkontrollt, fejleszti a szociális készségeket. Ez a néhány alkalom éreztette mindannyiunkkal, hogy milyen csodálatos, az iskola falain kívül végezhető, nagyon kemény és erőteljes tanulást lehet megvalósítani a lovas órák keretében."

A programra az iskolai rehabilitációs és fejlesztő órák kiegészítéseként került sor, hiszen a gyakorlatok, amiket a gyerekek lóháton végeztek olyan feladatok, amik a már számukra megszokott fejlesztéseknek is szerves részét képezik (pl. keresztmozgásos gyakorlatok), így azok nem jelentettek akkora újdonságot, a hatás mégis fokozott, mivel elvégzésük során nem csak magukra, hanem egy másik élőlényre is figyelniük kellett.
Vadonatúj eszközökkel gazdagodtak iskolánk fejlesztő szobái. Az elsősorban logika, figyelem és szókincs fejlesztő játékokkal az SNI és BTMN diákok rehabilitációs és fejlesztő óráit tesszük színesebbé és változatosabbá. Mivel az SNI és BTMN tanulók fejlesztése elsősorban kiscsoportos formában zajlik, az eszközbeszerzés során igyekeztünk olyan játékokat választani, amelyeket egyszerre többen is tudnak használni, de az új eszközök között vannak olyanok is, amelyek elsősorban az egyéni fejlesztésen hasznosak. Az új eszközök kiválasztásánál a másik legfontosabb szempont az volt, hogy olyan játékokat vásároljunk, amiket több módon, a lehető legváltozatosabban tudunk alkalmazni. Ez azért is fontos, mert a gyerekek sokszor még azokat a játékokat is hamar megunják, amiket elsőre nagyon szeretnek, az viszont nagymértékben motiválja őket, és felkelti az érdeklődésüket, ha egy korábbról már ismert eszközt új, nem a számukra már megszokott módon használunk.

A tavalyi tanév során Kőpataki Katalin pszichológus segítségével megkezdett „bullying” prevenciós programunkhoz is nyertünk támogatást. Szórólapokat és figyelemfelhívó plakátokat készítettünk, melyek elsősorban a "bullying" bemutatására irányulnak, hogy a diákjaink felismerhessék a problémát, illetve arra, hogy tájékoztassuk őket arról, hogy kihez fordulhatnak. A gyerekek így tájékozódni tudnak, megkapják a legalapvetőbb ismereteket a témában. Mind tudományos, mind a kiskamaszok számára érthető nyelven megfogalmaztuk, hogy mit is takar a „bullying” kifejezés, felsoroltuk és példákkal bemutattuk annak fajtáit, így a tanulók megtudhatják, hogy mik is azok a helyzetek, amikre figyelniük kellene, és kihez fordulhatnak segítségért.

Szórólap

Képek a lovaglásról

HOMO LUDENS VAGYOK
Játszó ember, aki játék és humor nélkül képtelen volna élni - mondta magáról Antal Imre.
De igaz ez a mondat arra a húsz kollégámra is, akik a minap Benedek Elek halálának évfordulójára emlékezve egy vidám színdarabbal örvendeztették meg iskolánk valamennyi tanulóját és dolgozóját.
Az ötlet, hogy így ünnepeljük meg a Magyar Népmese napját négy évvel ezelőtt pattant ki volt kolléganőnk, Szarvas Renáta, fejéből. Azóta immár ötödik alkalommal, egyre bővülő létszámban, mindig újabb és újabb darabokkal lepjük meg kíváncsi nézőinket.
Az idei tanévben egy székely népmesére, az Aranyhajú Kálmánra esett a választás. A próbákat már szeptember első heteiben elkezdtük, de csak az előadást megelőző napon tartott főpróbán sikerült majdnem mindenkinek megjelennie.
Ezért talán a szokottnál is nagyobb izgalommal vártuk a bemutatót, megfeledkezve lázról, gyomorrontásról, torokgyulladásról.
Mikor felcsendült a már ismert zene, az aulát néma csend és a várakozás feszült izgalma járta át.
Majd a magunk készítette díszletek között életre kelt a mese, a nézőtéren pedig felharsantak az első kuncogások, kacajok.
Akkor tanár és diák, néző és színész hirtelen eggyé olvadt, együtt lélegzett. Míg az egyikük szárnyakat kapva játszott, a másikuk a játék részesévé válva, csillogó szemekkel nevetett, tapsolt, ámult és utazott a képzelet szárnyán, néhány percre megfeledkezve dolgozatról, el nem készített házi feladatokról.
És hogy jó volt, hogy érdemes volt mi sem bizonyította jobban, mint az önfeledt közös tánc, és a hatalmas vastaps, a kórusban skandált "Vissza, vissza!".
A gratulációk, ölelések, az udvaron való rácsodálkozások: "Te is játszottál a színdarabban, megismerlek, neked volt a gyereked. Jó volt, nekem tetszett." "Nekem az tetszett, amikor Viktor bácsi lovagolt." "Nekem az volt jó, amikor ..."
Azt mondják nem könnyű a tanári pálya, lehet. De sokszor már egy mosolyért is megéri, hát még több száz szempár őszinte csillogásáért!

Képgaléria
Éberl Klára
történelem szakos tanár, szervező
Erzsébet-kirándulás Zánkára
Mielőtt nagyon belelendülnénk a tanulásba, ebben a tanévben is egy háromnapos osztálykirándulással indítottuk az őszt iskolánk néhány osztályával.
A kirándulásra az Erzsébet-program keretén belül lehetett pályázni, így szeptember 24-26 között a legendás zánkai gyermektábor helyszínén pihentünk.
A csapat két részre oszlott, egyik részét a 7.b és a 6.b osztály alkotta, a másik részét pedig a három nyolcadikos osztályunk. A különválásra azért volt szükség, mert bár voltak közös elfoglaltságok, a gyerekeknek eltérő programokat is terveztek a kísérő pedagógusok. Én a fiatalabbak csapatával utaztam, így egy balatonfüredi sétán vettem részt. Az időjárás nem nagyon kedvezett nekünk, hideg, szeles, esős napunk volt, de azért nem bántuk meg, hogy útra keltünk.
Elsőként a Bodorka Vízivilágot és Látogatóközpontot tekintettük meg. http://www.bodorka.info.hu/
Gyönyörű környezetben varázslatos halak látványa és egy hasznos információkat tartalmazó kisfilm a Balatonról – ezek azok, amelyekkel gazdagabbak lettünk ott.
Innen utunkat a Jókai Emlékházba folytattuk.
Voltam már sok korhűen berendezett szülőházban és lakóházban, de olyat, mint ez, még sosem láttam!
http://balatonfuredma.hu/hirek/a-jokai-mor-emlekhaz-az-orszagban-szinte-egyedulallo-iro-haz/

Ahogy a mellékelt cikk is írja, elképesztő módon át lehet érezni ott a kor hangulatát. Tényleg olyan, mintha visszautaztunk volna az időben. A szappantartóban szappan, az éjjeliszekrényen nyitott könyv, az étkezőasztalon gyümölcsök, sütemény, csészék, csipketerítő, a hálószobában Laborfalvi Róza ruhái, a kártyaasztalon a kártyapakli - zseniális.
Ebben a viharos, borús, hideg időben nem is lett volna máshoz kedvünk, mint begyújtani a cserépkályhába, belekucorodni Jókai gondolkodófoteljébe vagy bebújni a nagy ágyába a dunyha alá és valamelyik regényét olvasgatni. :)
Lenyűgözött mindnyájunkat.
A Lóczi-barlangot, úgy döntöttünk, meghagyjuk nyárra, de egy kisvonatos városnéző körúton megállapítottuk, hogy nem csak amiatt érdemes visszatérnünk Balatonfüredre. Hangulatos kis terei, utcái, a partmenti villák századfordós hangulata mind visszavárnak minket egy sétára. Útban Zánka felé egy kalandparkkal indítottuk a kirándulásunkat, akkor a kislődi Sobri Jóska Kalandparkban szórakoztunk.
http://www.bakonyikalandpark.hu/

Hazafelé pedig, hogy keretbe zárjuk a kiruccanásunkat, a balatonfűzfői parkban kalandoztunk.
http://balatonibob.hu/

Mindkét helyen remekül éreztük magunkat, boboztunk, vízibicikliztünk, drótkötélpályán repültünk, tutajoztunk, hófánkoztunk, vízen jártunk. A zánkai táborhelyen sem unatkoztunk azért, számháborúztunk, este pedig diszkót és kártyapartikat szerveztünk a gyerekekkel együtt. A zánkai tábor gyönyörűen felújított szobáival, társalgóival, étkezőjével várt minket, a szobákban kellemes meleg radiátorok fogadtak, ez nagyon jól esett a hűvös séták után. Jövőre jobb időt tervezünk pakolni a csomagunkba, mert akkor még kellemesebben tudjuk eltölteni majd a napokat, de így sem vagyunk elégedetlenek.
A navigare necesse est (hajózni szükséges) mintájára mondhatnánk: excurrere necesse est (kirándulni szükséges).

Zánka 8.a-b-c, 2015. szeptember 24-26.
Zánka 6.b-7.b, 2015.09.24-26

Kovács Anikó
magyar szakos tanár, kísérő
PAPÍRGYŰJTÉS!
A papírgyűjtés időpontja:
Október 20-21. (kedd-szerda), reggel 7.00-9.00 és délután 14.00-16.00 óra között!

Hajrá Kőrösi!!
(DÖK)
Emlékeztető étkezési díj befizetéséről
Az október havi étkezési díjak befizetési határideje 2015.10.05. hétfő, 13:00-18:00 óra!

Meghívó nyelvi út szülői értekezletére
Tisztelt Szülők!

Az angliai nyelvi tanulmányi út szülői értekezletét 2015. október 5-én, hétfőn, 18 órakor tartjuk az iskola 102-es termében.

Bercsényiné Kántor Judit
angol nyelvtanár, nyelvi munkaközösség vezetője
"Reggeli mozgató" iskolánkban
Ha eljő a szerda reggel, mindenki kicsit álmosan kel fel. Kedvünket nem szegi semmi, ideje egy kicsit mozogni! Ismét útjára indult iskolánk "Reggeli mozgató" sorozata.Heti rendszerességgel gyűlnek össze diákjaink és pedagógusaink az aula, vagy éppen az udvar területén, hogy közös mozgással indítsák a napot. Úgy szól a régi dal, hogy egy kis mozgás mindenkinek kell, éppen ezért Gyurkovics Anikó kolléganőnk lelkes kis sereget toborzott maga köré, akik hétről hétre követik őt zenés koreográfiáiban. Így volt ez egy szeptemberi szerda reggelen is, amikor felcsendült az ismerős dallam és megmutattuk a kis elsősöknek, hogy milyen is az, ha az iskola összefog és együtt melegít be az első tanórára, legyen az matematika, vagy fizika.
Arra bíztatunk minden Kőrösis diákot, hogy tartson velünk hétről-hétre. Mozogjunk együtt, induljon mosolyogva a napunk! Ne feledjétek: "A mosoly az egyetlen görbület, mely mindent egyenesbe hoz!"

Ábelné Pálfi Adrienn Veronika
pedagógus
Magyar Népmese Napja iskolánkban - MEGHÍVÓ
Megnyitom! Iskolánk pedagógusai ismét szeretnének vidám hangulatban megemlékezni a Magyar Népmese napjáról.

Ez alkalomból
2015. október 6-án , 11.00-kor
(a negyedik órában)
kerülne színre az

„ARANYHAJÚ KÁLMÁN”
című székely népmese.

Mindenkit szeretettel várunk!

Balatoni nyár
2015 júliusában csodálatos, élményekkel teli hetet töltöttünk el Balatonszemesen a Pillangó Üdülőben.
A táborban alsó és felső osztályos tanulók vettek részt. Sok program és kirándulás várt ránk. A nagy forróságban a Balaton vizében hűsítettük magunkat.
Megnéztük a Latinovits Emlékházat és a Postamúzeumot. Áthajóztunk Tihanyba, kisvasúton utaztunk a balatonlellei Afrika Múzeumba. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy nagyon jól éreztük magunkat.
Köszönet Demjén Éva néninek, Szabó Betti néninek, Szalló Andi néninek és Peti bácsinak!

Varga Petra
7.b
Családi nap az 5.a osztályban
Az 5.a osztály jó hangulatú Családi napjáról készült felvételek itt megtekinthetőek.

Kőrösisek a népművészeti kiállításon
Iskolánk közel 4oo tanulója látogatta meg a Barátság Kulturális Központban rendezett népművészeti kiállítást. Erdélyi Tibor népi szobrász csodálatos fafaragásai és Kabai Erzsébet keramikus mesterművei ámulatba ejtették a gyerekeket.
Az év eleji ének-zene órák tananyaga a népdalok zenei világával, népzenei kultúránk hagyományaival kapcsolatos ismeretek felelevenítése, új népdalok tanulása.
A kiállítás megtekintésével a tanulók részesei lettek a falusi élet ünnepeinek, hagyományainak, mindennapjainak. A tanulókat Násztorné Réczey Éva tanárnő, Kiri Zsuzsanna tanítónő, Tornainé Szegedi Erika tanárnő, Musa József tanár úr és Erben Viktor pedagógiai asszisztens kísérte el. Meggyőzősédem, hogy fontos pedagógiai feladat a népművészet bemutatása és az ismeretek folyamatos átadása múltunkról, gyökereinkről. Ebben a munkában segített a kiállítás.
Köszönjük!

Százhalombatta, 2015. szeptember 18.
Horváth M. Tünde
intézményvezető-helyettes
Nyertes pályázat

A Magyar Tollaslabda Szövetség által meghirdetett pályázat eredményét megtekinthetik itt.

Tájékoztató a 2015. október havi étkezési térítési díjak befizetéséről
A tájékoztató az alábbi hivatkozás alatt tölthető le.

Tanévnyitó 2015
Tanévnyitó ünnepélyünkről készült képek megtekinthetők itt.

Erzsébet tábori élményeink
Vasárnap délben végre megérkeztünk Zánkára. Zánkáról mindenkinek a táborozás, a nyaralás jut eszébe, és ez nem is csoda.
A hosszú fárasztó út után megérkeztünk a táborba. Kipakoltunk a buszból és elfoglaltuk a szálláshelyünket. A Kőrösi iskola csapata a Szörnyeteg Lajos nevű házban szállt meg. Már a neve is rémisztő volt. Az elhelyezkedés után elmentünk ebédelni, majd lementünk a Balaton partjára. Elkezdődött az igazi pihenés. Az este meglepetése a nyitó buli volt. Hatalmasat szórakoztunk. Éjszaka nem igen aludtunk, traccspartit tartottunk.

Minden reggel hangos zenére ébredtünk, kezdődött a torna, majd reggeli. Hétfőn élettel teli napunk volt. Felfedeztük a tábort, fürödtünk, és éjszakai akadályversenyen vettünk részt. Erről aztán sokat lehetne mesélni. Ezután jól esett az alvás. Kedden sajnos esős napra ébredtünk. Szórakozásként maradt a játékbarlang és a kosárlabdás bemutató. Este a Kolompos együttes zenéje szórakoztatott. Szerdán szabad foglalkozás, a kihagyhatatlan fürdőzés és a táncos esten múlattuk az időt. Csütörtökön reggeli után "Ki mit tud?" vetélkedő szórakoztatott bennünket. Kicsit szomorúan, de izgatottan vártuk a záróceremóniát, ami nagyon, de nagyon jól sikerült. Péntek az utolsó napunk volt ezen a csodás helyen. A csapatunk összepakolt és elbúcsúzott az új barátoktól és a tábortól.

Szeretnénk megköszönni a táborozók nevében kísérőink, Andi néni, Ági néni, Ildikó néni és Viktor bácsi gondoskodását és odafigyelését!

Oltósi Bianka 6.a

Első táboroztatási élményem (Kovács Anikó - Magyar szakos tanár, kísérő)

Fonyódliget - 2015. augusztus 9-14.
Zánka - 2015. augusztus 23-28.

Népmesemondó házi verseny
Kedves Tanítványaink,
Hagyományainkhoz híven, 2015 szeptemberében is megrendezzük iskolánkban a magyar népmese napja alkalmából népmesemondó házi versenyünket a felső tagozatosok számára.
Használjátok ki a vakációból hátralévő egy hetet arra, hogy kerestek és megtanultok egy szép mesét, amit hamuban sült pogácsa és illatos tea mellett szívesen megosztotok majd velünk egy szeptember végi délutánon az iskolai könyvtárban.

Százhalombatta, 2015. augusztus 21.
Üdvözlettel:
Anikó néni, Kati néni, Éva néni, Zoli bácsi

Tájékoztató az iskolában 16 óráig szervezett foglalkozásokon való részvételről
Tanévnyitó ünnepély:
2015. szeptember 1., 8.00

Tisztelt Szülők!

2015. szeptember 1-jén, legkésőbb 7.45-ig minden diáknak meg kell érkeznie az iskolába. 8.00-8.45-ig tart a tanévnyitó ünnepély, amelyen a házirendnek megfelelően ünneplő ruhában kell részt venni. Ezen a napon 11.40-ig lesz tanítás az alsó, valamint 12.35-ig a felső évfolyamokon.

Ebédet, valamint napközis ellátást azoknak a tanulóknak tudunk biztosítani, akik a tavaszi igényfelmérés alkalmával ezt írásban jelezték, vagy a nyári szünet ideje alatt igényüket továbbították az iskola felé és rendezték a szeptember havi befizetést.
Ettől a naptól már reggeli (6.30-tól) és délutáni ügyeletet (17.00-ig) is biztosítunk.

A 2013. szeptember 1-jétől életbe lépő törvény szerint minden tanulónak kötelező 16.00 óráig a tanintézményben tartózkodnia. Ez alól felmentés kérhető a honlapon megtalálható Kérelem benyújtásával. Amennyiben már szeptember 1-jétől kérnék a felmentést, kérjük, hogy az első tanítási napon küldjék el gyermekükkel az aláírt kérelmet.

A tankönyvcsomagokat szeptember 1-jén kapják meg tanulóink.
Tamás Emília
igazgató
Tájékoztató az iskolában 16 óráig szervezett foglalkozásokon való részvételről
Az alábbi linken található az iskolában 16 óráig szervezett foglalkozásokon való részvételről szóló tájékoztató és Kérelem formanyomtatvány

Változik az étkezési térítési díj beszedése
Az étkezési térítési díj beszedéséről szóló változásokat a mellékelt tájékoztató tartalmazza. Az étkezés befizetésének helyszíne és időpontja itt található.

A 2015/2016. TANÉV TANKÖNYVELLÁTÁSSAL KAPCSOLATOS SZÜLŐI TÁJÉKOZTATÓ
Tisztelt Szülők!

A 2015/2016. tanév tankönyvrendelésében az eddigiekhez képest a következő változások lesznek:
  • az Általános Iskola 1-2-3. osztályában minden diák ingyen kapja a tankönyvet,
  • az iskola tanulókra bontva összeállítja a tankönyvcsomagokat.
A tankönyvcsomagok átadásának ideje: 2015. szeptember 1.

A fizetős diákok esetében a leszállított könyvek alapján számla készül, melyet a szülők az iskolától kapnak kézhez a tankönyvekkel együtt, átadás/átvételi bizonylat kíséretében. Ebből 1 eredeti aláírt példány Önöknél marad, a 2. eredeti aláírt példányt az iskola visszajuttatja a KELLO részére. A számla alsó, perforált részén találják a befizetéshez szükséges csekket.

Befizetési határidő: 2015. szeptember 15.

Befizetés módja:
  • csekk vagy banki átutalás a következő számlaszámra: 64400068-30107825-11100049
  • iskolakezdési utalvány: KELLO INFOPONTOKON és a kijelölt postahivatalokban.
Ha gyermeke iskolát vált: a tankönyvrendeléssel kapcsolatos teendőkről kérjük, érdeklődjön az iskolájánál (fizetős diákok esetében az iskola döntése alapján a kifizetett könyveket az iskolát váltó diák vagy viheti magával - amennyiben ugyanazokból a könyvekből tanítanak a másik iskolában - vagy az új iskolában új tankönyveket rendelnek gyermekének.
Jogosultsági státuszváltozás, illetve az ingyenességre jogosító határozatok leadásával kapcsolatban: a változás kezelésében, elfogadásában, illetve rendelési felületen történő rögzítésében a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. nem illetékes. Kérjük, ez ügyben az iskolával vegyék fel a kapcsolatot! Lakcímváltozás: kérjük a változásokat minden esetben az iskolának jelezzék, mivel a rendelési felületen csak az iskola tudja módosítani azokat.

Tisztelettel: Horváth M.Tünde
intézményvezető-helyettes
tankönyvfelelős
Erzsébet tábori tájékoztató
Az Erzsébet táborról szóló tájékoztató a linkre kattintva megnyitható.

Taneszköz lista (2015-2016)
Korábbi híreink
Korábbi híreinket az archívumban találhatók.