"Archivum"

Korábbi híreink - 2014 - 2015 tanév

Nyári vezetői ügyelet
A nyári vezetői ügyelet az a linkre kattintva megnyitható.

Egészségnapok a Kőrösiben
Miénk volt a tér! Egészséggel és mosollyal töltött Happy napok a Kőrösiben!
A Kőrösis diákok és tanáraik a tanév utolsó hetében június 8-9-ét nagyon vártuk. Az egészségnapok minden tanévben meglepetéseket tartogatnak, ami a tanulók és tanáraik számára örömet és feltöltődést jelent. A meglepetés az első nap reggelén kicsalta a mosolyt, a jókedvet, az öröm érzését. Tanítás helyett, az egész iskola a Szent István térre futott és ott mozoghatott a reggeli Flashmob rejtelmes zenéjére. A téren a nap csak ránk sütött és a zene bennünk lüktetett. A tér közepén az alsó és felső tagozatos diákok részvételükkel kirajzolták a mosoly szimbólumát a boldogságuk jeléül. Ezután várt ránk az iskolában az egészséggel teli nap. Megnyílt a vízbár, ahol gyümölcsökkel ízesített vizet ihattunk, amennyi csak belénk fért és amikor csak akartuk. Az alsó tagozatos diákok egy társuk édesanyjának, Baloghné Lakk Tündének előadását hallgatták az aulában az egészséges életmódról. Az előadás végén csoportos feladatokat is kaptak, amivel elmélyítették a hallottakat. A felső tagozatban évfolyamonként más-más témában érkeztek előadók és a tanórákon a projektnapra tervezett témákban kaptak ismereteket. Egészséges táplálkozás, napirend az ötödik évfolyamban. Vigyázat, serdülök! - címmel iskolánk védőnője, Czirok Ildikó tartott előadást a hatodik évfolyamon. A dohányzás káros hatása a szervezetünkre címmel a városi egészségnevelő Ember Zsuzsanna tartott kitűnő előadást a hetedik évfolyamon. Mondj nemet a drogra és ne élj a káros szenvedélyeidnek! címet adta prevenciós órájának az a várt előadó, aki saját élettapasztalataiból teljes hitelességgel tudta megnyerni a nyolcadik évfolyam diákjait. Az előadások közötti szünetekben játszottunk és mozogtunk és annyi vizet ittunk, amennyi belénk fért és megtapasztaltuk jótékony hatását.
A második napon reggel újra futottunk az iskolánk körül, ami nem volt már megerőltető. Ezután frissítő vizet ihattunk a vízbárban és kezdődött a sportnap. Alsó tagozatban akadályversenyen lehetett részt venni Garamszegi Ágnes testnevelő irányításával. A felső tagozatban Ripszám László testnevelő ötletes csapatversenyein vettünk részt. Az egészségnapok végén, Gyurkovics Anikó tanárnő és a négyszáz negyven diák és tanáraik aktív táncos mozgása, a Flashmob zárta a Happy napokat.
Jobbágy Erzsébet
szervező tanár
Kötelező másként - projektnap a Kőrösiben
Erényes, bátor, önfeláldozó, jótékony, verset írni, táncolni tudó, erényes lovag, aki győzött a viadalon május 7-n.Volt pénze, paripája, fegyvere, és hűséges háznépe is. Megtestesítette mindazt, amire a magyar történelemből és Arany János Toldijából megismert és megszeretett egyszerű fiú, Miklós vágyott.
A lovagkori hagyományok mai életünk mindennapjait is átszövik a köszönéstől a tisztelgésen át sok íratlan viselkedési szabályig. Megélni, aktív részesének lenni pedig legyen iskolánk hatodik évfolyamain várt hagyomány.
Képgaléria - 2015.06.10. - 6.a lovagi torna

Simay Katalin
magyar szakos tanár
TÖKÖLI PÜNKÖSDI NÉPDALÜNNEP
Dalos kis tanulóink 2015. május 21-én, a PEST MEGYEI, TÖKÖLI PÜNKÖSDI NÉPDALÜNNEP-en vettek részt és a következő minősítéseket nyerték el:

GAJDÓ DOMITILLA - EZÜST DALOSMADÁR
KARSAI NOÉMI és RIETH JÁZMIN - EZÜST DALOSMADÁR
BUDAY HUNOR - ARANY DALOSMADÁR
BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTES - ARANY DALOSMADÁR
   Csata Beatrix
   Csata Petra
   Pásztor Petra
   Gajdó Domitilla
   Vidra Viktória
   Fischbein Mira
   Prekup Dóra
   Osváth Noel

ROZNER ÉVA - GYÉMÁNT DALOSMADÁR Díjban részesültek!

Gratulálunk!

Násztor Éva
Természettudományos tehetséggondozás és ökoiskolai kirándulás
2015. június 9-én a MOL-tól a természettudományos tehetséggondozásra kapott támogatásból Budapestre kirándultak iskolánk tanulói. A programon azok a felsős diákok vehettek részt, akik az idei tanévben valamilyen természettudományos versenyen kiemelkedő eredményt értek el, vagy akik a tanévet a természettudományos tantárgyakból (5-6. évfolyamon matematika és természetismeret, 7-8. évfolyamon matematika, biológia, kémia és földrajz) 4,0 feletti átlaggal zárják.
A diákok a napot a Fővárosi Állat- és Növénykertben kezdték, ahol a délelőtt folyamán testközelből is megismerhették azokat az állatokat és növényeket, amelyekről a természetismeret és biológia órákon tanultak, különleges etetéseket nézhettek meg, és érdekes bemutatókat, előadásokat hallgathattak meg. Délután a kirándulás a Pál-völgyi-barlangban folytatódott, ahol a cseppkőbarlang megtekintésekor a diákok feleleveníthették és érdekességekkel kiegészíthették a földrajz és természetismeret órákon tanultakat.
A program célja a természettudományokban tehetséges tanulók jutalmazásán túl a környezettudatos gondolkodás és ökoszemlélet megerősítése is volt.

Öko munkacsoport
"Dobj el mindent és olvass!" - avagy a nagy csönd
A városi könyvtár a "Nagy versmondás" című rendezvény mintájára, melynek lényege, hogy minél többen szavaljunk együtt egy verset közösen a főtéren, 2015. június 9-én megszervezte a "Dobj el mindent és olvass!" című programot.
Rögtön megtetszett az ötlet, bár kicsit különösnek találtam, hiszen az olvasás egyszemélyes tevékenység. El sem tudtam képzelni, milyen lehet mindezt közösen művelni.
Mindenesetre hajtott a kíváncsiság, így próbáltam gyerekeket toborozni hozzá.
Annak ellenére, hogy az iskolánkban az Egészségnap-programsorozat keretein belül éppen sportversenyek zajlottak, sikerült mintegy 20 gyermek kíváncsiságát fölkeltenem iránta.
A téren kiderült, hogy másik két kolléganőm is képviseltette magát egy-egy osztállyal, így összesen mintegy 60 kőrösis diák vett részt az eseményen.
Az általam toborzott gyermekek egy részénél volt saját könyv, akinél nem, az az iskolai könyvtárból kölcsönzött.
Lementünk a térre, leültünk egy árnyas részre, és kinyitottuk a könyveinket.
A tér már tele volt könyveket szorongató gyermekekkel. Ekkor még a tömeg zajongott, nyüzsgött, nevetgélt.
De amikor Kovács Marianna, a könyvtár igazgatóhelyettese megkért mindenkit, hogy csendesedjen el, és kezdje az olvasást, akkor egy csapásra néma csönd lett.
Olyan csönd, itt a város kellős közepén, amilyenre szerintem még sosem volt példa.
Mintha megállt volna az idő.
Mintha hirtelen a madarak sem repültek volna.
Mintha minden csecsemő érezte volna a babakocsikban, hogy most nem szabad sírnia.
Mintha minden nagyobbacska gyerek, aki máskor ott szaladgál a téren kacagva, sikoltozva, pancsolva a szökőkútban, érezte volna, hogy most csöndben kell lennie.
Mintha a harangok is elhallgattak volna ...
Mintha nem járt volna egy autó sem ez alatt a tíz perc alatt az úton.
Hogy járt-e vagy sem, nem tudom, hisz én is belemerültem a könyvembe - nem láttam és nem hallottam....
Magába szippantott a csönd.
Képtelenség volt megszólalni, beszélni, nevetgélni.
Mindenki olvasott.
Varázslatos volt.
A kőrösis gyerekek annyira belemerültek az olvasásba, hogy már letelt a 10 perc, már kiürült a tér, és ők még mindig ott ültek és olvastak némán.
Amikor kérdeztem, nem indulunk-e vissza az iskolába, kértek, hogy maradjunk még ...
Sosem hallottam még ilyen rendezvényről, de remek ötlet volt.
Köszönjük a Hamvas Béla Városi Könyvtár dolgozóinak ezt az élményt!
Képgaléria >>

Kovács Anikó
magyar szakos tanár
Fölszállott a páva... tehetségkutató területi válogató
2015. május 31 -én, vasárnap, a BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTES és ROZNER ÉVA MÁRIA iskolánk tehetséges énekesei Násztorné Réczey Éva vezetésével, az MTVA épületébe látogattak a Fölszállott a páva... tehetségkutató területi válogatójára. Képgaléria >>

Közel 50 produkciót értékelt a 7 tagú, szakértő zsűri: szóló ének, ének együttesek, zenészek, néptánc szólisták és néptánc csoportok kategóriákban.

Maximálisan 70 pontot lehetett elérni. Két 70 pontos produkció született (néptánc kategóriában), egy 69 pontos (ének együttes kategóriában) és utána következtek a mi kis BODZABOGYÓINK 68 ponttal! FANTASZTIKUS EREDMÉNY!!!!!!

ROZNER ÉVA MÁRIA 66 pontot ért el (BÁRÁNYHIMLŐSEN), ami a harmadik legjobb pontszám volt az énekes szólisták között!

A zsűri értékelése maradandó élmény mindegyikünk számára! Míg a többi szólista és csoport heti több óraszámban tanulja a népzenét, mi az órai munka keretein belül tudunk csak gyakorolni.

A 10 területi válogató eredményeit június 12 - én összegzi a zsűri és a legjobbakat újra bírálja egy 25 tagú szakértő bizottság. Így 48 produkció kerül a TV képernyőjére és a közönség elé.

Nagyon büszkék vagyunk kis dalosmadarainkra és drukkolunk a továbbjutásért!

A szülőknek KÖSZÖNJÜK a sok segítséget!!!!!!!

Csapatban a Kőrösi és az Arany
Nyergesné Magyar Mariann nénéi minden évben szervez a Kőrösi Csoma Sándor Általános iskola tanulóinak egy Bécsi kirándulást. Ezúttal viszont az Arany János Általános Iskola diákjait is vitte. Meghirdette, majd jelentkeztek a diákok és végül mind a két iskolából egy nagy családnyi tanuló, szülő, tanár gyűlt össze. Május 22-én kora reggel indult a csapat busszal Bécsbe.
Mindenki felszállt, elfoglalta a helyét, és Mariann néni elmondta, hogy mire figyeljünk,mik a szabályok melyeket be kell tartani. Jó hangulatban telt el az utazás is. Körülbelül másfél óra leteltével egy határ menti benzinkúton álltunk meg. Pihentünk, ettünk, ittunk stb.. Majd visszaszálltunk a buszra és még másfél óra út után értünk első állomásunkra.
Az első úti célunk a csokigyár volt. Kisebb csoportokba mentünk be a csokoládéboltba. Itt lehetett kóstolni érdekes, de ugyanakkor rendkívül finom édességeket. Az adott csokoládé elkészítéséről meg is lehetett nézni egy kisfilmet, hogy pontosan hogyan készült. Amely édesség ízlett meg is lehetett vásárolni. Amint mindenki végzett a boltba elindultunk a Schönbrunni kastélyhoz.
Amint megérkeztünk lehetett választani, hogy vagy a kastélyba vagy pedig az állatkertbe szeretnénk menni. Mindenki oda ment ahová szeretett volna. Kívülről a kastély káprázatos volt, de ugyanúgy belülről is.
Én az állatkertet választottam ahol nagyon édes állatok voltak. A kilátás is gyönyörű volt. Az állatok hatalmas helyen voltak és látszott rajtuk, hogy jól is érzik magukat.
Az utolsó állomásunk pedig a Práter volt (vidámpark).
Rettenetesen izgalmas dolgokra lehetett felülni,végig menni.A kísértet kastélytól kezdve a hullámvasútig minden volt. Minden amit eltudunk képzelni.
Nagyon nagy élmény volt. Érdemes mindent kipróbálni. A nagyon extrém hullámvasutakat is és a nagyon magas körhintákat is, mert egy külön élmény.
Pláne,hogy mindenhez egy külön kilátás is hozzá jár.
Szerintem hatalmas élmény volt minden.
- Este fele pedig visszaszálltunk a buszra és haza indultunk. A buszon mindenki többnyire aludt, zenét hallgatott beszélgetett.
Szintén hazafele megálltunk a benzinkúton és ehettünk, ihattunk. Késő estei órákban értünk haza.
Érdemes volt elmenni, s aki már volt az is azt mondta, hogy nagyon jó volt. Ajánlom mindenkinek. Ez a nagy családnyi iskolás diák nagyon jól érezte magát és sokan azt mondják, hogy jövőre is mennek.
Én is köszönöm a lehetőséget, nagyon is megérte elmenni. Képgaléria >>

Csizmadia Marianna
Arany J. Ált. Isk.
8.a
Egészségnapok a Kőrösi iskolában
Együtt, mosollyal a Kőrösiben!
Mozogjunk - étkezzünk - mondjunk igent a vízre!
Egészségesen!
2015. június 8-án és 9-én
Egészségnap a Kőrösiben!

Plakát, Részletes program
Bolhapiac
Vannak megunt játékaid, könyveid, CD-id, DVD-id....? Lehet, hogy más szívesen használná!
Hozd be őket és tegyél szert egy kis zsebpénzre
május 15. péntek délután 14.00 – 15.30-ig
a Kőrösi iskola aulájában!

Mindenkit szeretettel várunk!

Madarak és fák napja
2015. május 10.-én ünneplik világszerte a Madarak és fák napját. A hagyomány immáron több mint száz éves. 1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Magyarországon Chernel István ornitológus szervezte meg először a madarak és fák napjának megünneplését, melyet a későbbiekben Apponyi Albert miniszter rendeletben is előirt: „évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse.”

Ahogy Klebelsberg Kuno megfogalmazta ennek a hagyománynak a lényegét: "minden gyermek ültessen egy fát, mely fa azután magával a gyermekkel növekszik, és így a gyermek lényéhez fűződik".

Iskolánkban 2015 május 11-én tartottuk meg ezt az ünnepnapot. A gyerekek a sorakozó alatt madárcsicsergést hallhattak, majd egy ismeretterjesztő videofilmben hívtuk fel a figyelmet ennek az ünnepnek a jelentőségére, amit Erben Viktor bácsi készített.

Az alábbi linken tekinthetik meg a videót:
2015.05.11. Madarak és fák napja

Ezt követően iskolánk kertészének irányításával elültettünk egy szelídgesztenye fát, amiben osztályonként egy-egy tanuló segített.
A faültetésről készült képeket az alábbi linken tekinthetik meg.
2015.05.11. Madarak és fák napja - Faültetés

A facsemetét a Kisvakond kertészet ajánlotta fel. Segítségüket ezúton is köszönjük.

Tápai Zsuzsanna
ÖKO munkaközösség
Az Energy Factory vetélkedőn döntőben a Környezetbarátnők csapata
2015 márciusában eljött az iskolánkba a Fénykörközösség Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Kft., hogy felhívja a figyelmünket pályázatára, amellyel jobbá tehetjük a világot.

A felhívásuk így szólt:
Az Energy Factory egy évente megrendezésre kerülő vetélkedő sorozat, melynek témája mindig a fenntarthatóság köré épül. 2015 a Fény Nemzetközi Éve, ezért az idei – és egyúttal az első – vetélkedő központi témája a napenergia. A verseny célja, hogy egyedi ötleteitekkel minél több embert ráébresszetek arra, hogy sokkal jobb lenne egy olyan világban élni, ahol a kimerülő forrásokat kíméljük, a megújuló energiaforrásokat pedig okosan használjuk – legyen az szél-, víz-, napenergia vagy akár a bennünk rejlő belső energia. A lehetőség adott, csak élni kell vele! Ti vagytok a jövő generációja, és talán még nem érzitek, de a jövő tényleg a Ti kezetekben van… Mondjátok hát el az egész világnak, Ti hogyan látjátok! Nekünk igenis számít a véleményetek! Az Energy Factory segítségével bármilyen formában, megkötések nélkül fogalmazhatjátok meg gondolataitokat arról a világról, amelyben Ti magatok felnőttként élni szeretnétek. Legyen az egy színdarab, egy festmény, egy videófilm, egy saját kis találmány vagy bármilyen szokatlan, őrült elgondolás… A lényeg, hogy azon keresztül át tudjátok adni a nagyvilágnak, hogyan szeretnétek látni a következő 5, 10 vagy 20 évet! Ha pedig megvan a bomba ötlet, az Energy Factory teret ad ahhoz is, hogy megismertessétek azt az egész világgal! Együttes erővel és a megfelelő online eszközök használatával könnyedén hatással lehettek nem csak a szüleitekre, barátaitokra, a szomszédokra, hanem minden emberre, akihez eljuttatjátok a gondolataitokat. Az Energy Factory segítségével személyre (pontosabban csapatra) szabott online felületeken keresztül üzenhettek a nagyvilágnak a vetélkedő egész ideje alatt! (Facebook, Youtube) Ha a zsűri értékelése alapján a Te csapatod munkája a legmeggyőzőbb, esélyesek vagytok a fődíjra!
Hangolórán hallgattuk meg az előadásukat, ami azonnal felkeltette az érdeklődésünket.
Felvettük velük a kapcsolatot, hogy elmondjuk nekik terveinket.
Azt terveztük, hogy környezetbarát festékeket használva környezetvédelemmel kapcsolatos rajzokkal díszítjük szobáink falát.
A munkafolyamatot közzé tesszük az Interneten és egyéb felületeken, hogy mások is láthassák
Meleg Ildikó, az egyesület egyik mentora megerősített bennünket abban, hogy az ötletünk jó, és bátorított a részvételre.
Március közepén kellett beadnunk a jelentkezésünket a téma megjelölésével. Akinek a témája felkeltette a zsűri érdeklődését, az bejuthatott az elődöntőbe. Ezen az akadályon szerencsésen túljutottunk, így következő lépésként a döntőbe jutás volt a feladatunk.
A döntőbe a 23 elődöntős csapatból az juthatott be az első 12 közé, aki terveiről meggyőző bemutatkozó előadást tartott 2015. március 28-án Budaörsön. Öttagú csapatunkból hárman vehettünk részt a bemutatkozó előadáson, de kisfilmünket a terveinkről közösen készítettük el.
Nagyon izgultunk, de végül sikerrel jártunk. A zsűrinek nagyon tetszett a bemutatkozó anyagunk, így bizalmat szavazott nekünk. Bejutottunk a döntőbe!
Munkánkhoz segítségként kaptunk a hátralévő két és fél hónapra egy laptopot internettel és egy mobiltelefont fixen feltöltött havi kerettel. Nincs más dolgunk, mint gőzerővel dolgozni.
A megvalósítási határidő 2015. június 12. Az eredményhirdetésre pedig Szent Iván éjjelén, a nyári napforduló napján kerül sor.
Szurkoljatok nekünk Ti is, hogy megnyerjük a fődíjat, egy egész napos kalandpark belépőt, utaztatással, étkezéssel. Ha ez nem is sikerülne, a többi nyeremény is nagyon csábító.
Munkánk folyamatát megtekinthetitek a Környezetbarátnők Facebook oldalán és az iskola honlapján.
Kérünk Benneteket, támogassátok azzal csapatunkat, hogy ismerősként jelölitek és kedvelitek a bejegyzéseinket, ugyanis ez az egyik értékelési szempont lesz júniusban. >> Prezentáció

Köszönettel:
Király Alexandra, Koncz Réka, Szalmási Dorottya, Vidra Viktória és Vizi Kinga
A Környezetbarátnők csapata
TÁJÉKOZTATÓ A SZABADON VÁLASZTHATÓ TANÓRÁKRÓL
Az alábbi linken érhető el a A 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 13-15. §-ai alapján szabadon választható tanórákról szóló tájékoztató.

A szabadon választható tanórák listája évfolyamonként itt megtekinthető:
3. évfolyam4. évfolyam5. évfolyam6. évfolyam7. évfolyam8. évfolyam.
Tankerületi énekversenyen tarolt a Kőrösi
2015.május 5 - én, a Barátság Kulturális Központ Kamara termében rendezte meg a Pesovár Ferenc NÉPTÁNCSULI a III: Tankerületi Énekversenyt. Három korosztályban indultak a versenyzők, közel ötven produkcióval.
BRONZ, EZÜST, ARANY és SZÍNARANY MINŐSÍTÉST kaphattak a kis pacsirták.

Iskolánk négy produkcióval nevezett a versenyre, Násztorné Réczey Éva felkészítésével.

BUDAY HUNOR - szóló ének - ARANY MINŐSÍTÉST
RIETH JÁZMIN és KARSAI NOÉMI - ARANY MINŐSÍTÉST
A BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTES - ARANY MINŐSÍTÉST és
ROZNER ÉVA MÁRIA - SZÍNARANY MINŐSÍTÉST értek el.

Büszkén mondhatjuk, hogy az összes induló közül mindössze hárman kaptak SZÍNARANY MINŐSÍTÉST( köztük Évike is) és mindhárman Násztorné Réczey Éva tanárnő tanítványai!

GRATULÁLUNK!
Újra aranyat nyílt a Bodzavirág...
2015. április 27-én, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Bodzavirág Kórusa, Székesfehérvárra utazott, a KÓTA (Kórusok Országos Tanácsa) által kiírt és meghirdetett Országos Minősítő Hangversenyre.

A koncert helyszíne az Alba Regia Tácegyüttes Táncháza volt, csodálatos akusztikával. Öröm volt itt énekelni! 11 kórus nevezett a térségből a megmérettetésre.

A neves zsűri tagjai voltak:
- UHERECZKY ESZTER - a Marczibányi Téri Kodály Iskola Kórusának (Príma Junior Díjas) karnagya
-Dr. MATOS LÁSZLÓ - az Magyar Rádió Gyermekkórus vezető karnagya és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa
-TÓTH PÉTER - Erkel és Bartók- Pásztory Díjas zeneszerző, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának dékánja

A BODZAVIRÁG KÓRUS "népdal" kategóriában indult. Az I. világháborús katonadalokat énekelték, mely rendkívül tetszett a zsűrinek. Dicsérték a kórust tiszta, pontos, kifejező énekléséért, karvezetőjüket, NÁSZTORNÉ RÉCZEY ÉVÁT újító, kreatív munkájáért, a produkció egységéért, a műsorválasztásért.

Kiemelték szólistáikat :ROZNER ÉVÁT, kis dalos pacsirtát és NÁSZTOR PÉTERT, aki kalotaszegi legényest táncolt (fantasztikusan) a kórus által előadott ritmusfantáziára.
Az énekkar zongora kísérője NAGY ILDIKÓ volt, aki a budapesti Weöres Sándor Általános Iskolából érkezett, akinek nagyon köszönjük a közreműködést!

Nagy örömünkre, a KŐRÖSI Csoma Sándor Általános Iskola BODZAVIRÁG KÓRUSÁT a zsűri - ARANY MINŐSÍTÉSBEN - részesítette!

Násztorné Réczey Éva
kórusvezető
Pest megyei Népdaléneklési Verseny - Tápiószentmárton
2015., április 23 - án, csütörtökön, 12 tehetséges énekes százhalombattai kisdiák utazott Tápiószentmártonba, a Pest megyei Népdaléneklési Versenyre.
A neves zsűri tagjai voltak:
Kubinyi Júlia - népdalénekes,
Dr. Lázár Katalin - a Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa,
Juhász Erika - a Nyíregyházi Főiskola, főiskolai adjunktusa

Tanulóink rendkívül jól szerepeltek a versenyen, ahol kiemelték a százhalombattai gyerekeket és felkészítő tanárukat, Násztorné Réczey Évát.

I KORCSOPORT

I: helyezett: Csata Beatrix - Kőrösi Cs. S. Ált. Iskola
III: helyezett: Drienkó Károly - Arany J. Ált Iskola és Gimnázium
Külön díj: Gajdó Domitilla - Kőrösi Cs. S. Ált. Iskola

II. KORCSOPORT

I. helyezett: Rozner Éva Mária - Kőrösi Cs. S. Ált. Iskola

III. KORCSOPORT

I. helyezett: Násztor Eszter - Eötvös Lóránd Ált. Iskola
II. helyezett: Buday Hunor - Kőrösi Cs. S. Ált. Iskola
III. helyezett: Rieth Jázmon - Kőrösi Cs. S. Ált. Iskola

"Találkozott a mennyiség a minőséggel" - mondta a zsűri és gratulált a százhalombattai műhelymunkához.

Büszkék vagyunk a kiváló énekesekre és felkészítő tanárukra!

További jó munkát és sikereket kívánunk!
A Kőrösi-közösség
Huszadik születésnapját ünnepelte a Bodzavirág Kórus, gazdagodott a Palánta pódium kínálata, új elemekkel is bővült a Kőrösi Napok programja, ami április 20. és 24. között zajlott a százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában.
A szökőkút, az izgalmas állatos dioráma, az akviáriumok és a mindig aktuális dekoráció mellett új elem: üdítőitalos kupakokból kirakott iskola-logó fogadja a látogatót a tágas aulában. Környezetvédelem, praktikum és közösség-erősítés egyben. Ahogy ezt sugallták a kék-sárga pólóba öltözött diákok, akik egyik teremből a másikba vonultak a különböző programokra. Kőrösi Csoma Sándor életéről, munkásságáról, utazásairól, a tanár és diák előadók mellett, Dr. Kubassek János, az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója is mesélt a gyerekeknek.
Idén Buzásné Petri Ildikó vehette át a Kőrösi Érmet, amely minden évben a Kőrösi Napok legemelkedettebb és talán legizgalmasabb mozzanata. A nevelő testület és a DÖK javaslatai alapján, titkos szavazással Ő nyerte el ezt az elismerést. Az intézményben legrégebb óta dolgozó pedagógiai asszisztens, aki évek óta lelkiismeretes, pedagógiai tevékenységet segítő munkát végez, akire bármikor lehet számítani, legyen az tanórai megsegítés, erdei iskolai program, osztálykirándulás vagy egyéb adminisztrációs feladat- tájékoztatott Tamás Emília, az iskola igazgatója.
A mindennapokban és az idei alapítványi bál megrendezésében nyújtott segítségükért 19 szülő kapott elismerő oklevelet, valamint 3 diák – Geier Veronika (IV. évfolyam), Minich Mercédesz és Petrovich Zoltán (VIII. évfolyam) – részesült jutalomban kiemelkedő eredményeiért, példamutatásáért. Idén először versenyeztek a gyerekek a Legaktívabb Osztály címért. Az az alsós és felsős osztály nyerheti meg a jutalomkirándulást a Magyar Földrajzi Múzeumba, amelyikből a legtöbben vesznek részt a különböző programokon, és a legjobb eredményeket érik el a sport- és tanulmányi versenyeken. Alsó tagozaton teljesítménye alapján az 2.a, felső tagozaton pedig 6.b osztály nyerte ezt a jutalmat.
Nagy sikert aratott a 110 tanulóból álló egyesített kórus, a tanári kar kétszólamú éneke, és a nívódíjas nagy kórus katonadal összeállítása is a Bodzavirág Kórus jubileumi hangversenyén. A koncert legforróbb hangulatát Földvári Gergely Grego, a budapesti Lauder Javne Művészeti Iskola zongora és zeneszerzés tanára gerjesztette, akinek hangszerelésében és kíséretével a gyerekek dzsesszes, humoros feldolgozásban adtak elő magyar népdalokat, amihez a közönség is jó kedvvel csatlakozott. A százhalombattai iskola partneri, baráti kapcsolatot épít a törökbálinti Zimándy Ignác Általános Iskolával, aminek diák és tanár képviselői kiemelt vendégként vettek részt az ünnepségen.
Ezúttal nem csak a Művészeti Iskola hangszeres növendékei, hanem más műfajok is bemutatkoztak a Palánta Pódiumon a diákokból, szüleikből és a tanárokból álló közönség előtt. Felléptek vers- és prózamondók, táncosok, énekesek, előadtak hangszeres szólószámot és sportbemutatót is.
A Kőrösi-ünnepély után az iskola alkalmazotti testülete csütörtök egy kötetlen fogadás alkalmával gratulálhatott az éremmel jutalmazott kollégának és újra feleleveníthette a Kőrösi hét legszebb pillanatait, élményeit. Az összejövetelt piknik alapon rendezték meg, mindenki maga hozta az enni-innivalót, ami mellett még oldottabban folyhatott a szó.

2015.04.23. Kőrösi szeretlek - vetélkedő

2015.04.23. Kőrösi ünnepély

LA
Jubileumi hangverseny a Kőrösi Iskolában
Április 20-án, 14. 30-kor, a Kőrösi Iskola aulájában ünnepelte több száz gyermek, pedagógus, szülő és meghívott vendég a Bodzavirág kórus fennállásának 20. évfordulóját!

Az ünnepi hangversenyen felléptek:
az iskola tanári kórusa,
a Bodzabogyók énekegyüttes,
a nagy Bodzavirág kórus,
a kis Bodzavirág kórus,
Kun Katalin,
Adorjánné Visontai Katalin,
Ávéd Brezánszky Ágnes,
Buzás György,
Násztor Péter,
Pap Richárd,
Földváry Gergely "GREGO"
A Bodzavirág kórust alapította és vezényelt: Násztorné Réczey Éva.

A több mint egy órás ünnepi koncert nagyon jó hangulatban telt el, mind a hallgatóság, mind a fellépők részéről.

A tanári kórus a híres Bodzavirág dalt adta elő több mint 25 fővel, nagy érzékenységgel, kétszólamú énekük nagy sikert aratott!

Ezt követte a híres Katonadal összeállítás, mellyel országos versenyt nyert és nívódíjat kapott a nagy kórus 2014-ben.
Kun Katalin zongorakísérete, Násztor Péter és Pap Richárd Legényes tánca színesítette a produkciót.

A kis Bodzabogyók (2. osztályosok) Tóalmási népdalcsokrot adtak elő nagyon lelkesen.

Az egyesített kórus (110 gyermek) közös éneklése nagy siker aratott, szólistákkal, nagy dobbal, csörgő karikával, Adorjánné Visontai Katalin és Kun Katalin zongorakíséretével.

A hangverseny egyik színfoltja Földváry Gergely "GREGO" volt, aki a budapesti Lauder Javne Művészeti Iskola zongora, improvizáció és zeneszerzés tanára. Az Ő hangszerelésében és kíséretében énekeltek a gyerekek magyar népdalokat dzsesszes, laza, jó humorú feldolgozásban. A közönség is velünk énekelt, ami még forróbb hangulatot teremtett!

A születésnapos énekkart Tamás Emília igazgatónő köszöntötte a hangverseny végén, és 120 db ünnepi muffint kapott a sok dalosmadár, egy hatalmas szülinapi gyertyával.

A hangulat egyre fokozódott! Az ünnepi hangversenyt a Kőrösi dallal zárta a 20 éves Bodzavirág kórus. A koncert után kis fogadásra invitálta az igazgatónő a kórustagokat és a vendégeket.

Tiszta szívből gratulálunk a sok munkához, kitartáshoz és a szép műsorhoz!

" LÉGYEN ÉLETED VIRÁGA MIND KINYÍLT!
SZÍVED NE SZENVEDJEN SEMMI SEBES NYÍLT! "

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT!

20 éves a Bodzavirág kórus

Násztorné Réczey Éva
DÖK-nap a Kőrösiben
2015. április 24-én elérkezett a várva várt DÖK nap. A gyerekeknek próbáltunk színes programokat kínálni, hogy mindenki jól érezhesse magát. Az alsó tagozatos diákoknak Bosznay Balázs, a Freak Fusion Cabaret zsonglőre készült interaktív játszóházzal, ami a gyerekek körében igazán nagy népszerűségnek örvendett és nagyon lelkesen próbálgatták a zsonglőr eszközöket. A későbbiekben a kicsik az aulában vetélkedhettek és frappáns feladatokat megoldva bizonyíthatták, hogy melyik a legügyesebb osztály.
Eközben a felsősök egy előadást hallgathattak meg, dr. Kubassek Jánostól, a Magyar Földrajzi Múzeum igazgatójától, Kőrösi Csoma Sándor életútjához kapcsolódva. Ezután a programok a nagyoknak 3 helyszínen folytatódtak. Az újonnan megalakult KŐRBI (Kőrösi Bicajosok Klubja) első kalandtúráján Százhalombattát barangolta körbe és a képeket elnézve olyan jól sikerült a kirándulás, hogy biztos hamarosan lesz folytatása is.
Az iskola udvarán a lányoknak kosárra dobó, a fiúknak kapura rúgó bajnokságot szerveztek a testnevelő kollégák.
A tornateremben pedig már nagy volt az izgalom, divatbemutatóra készültek a felsős diákok. Háromféle kategóriában volt felvonulás, elegáns, hétköznapi és bulis. A zsűriben foglalt helyet Tornainé Szegedi Erika, iskolánk adminisztratív intézményvezető helyettese, Szöllősi Tiborné Anett anyuka, akinek már a 2. lánya tanul intézményünkben, és akinek segítségére minden iskolai rendezvényünkön számíthatunk. Másik meghívott vendégünk Temesi Berci volt, aki 2003-ban az év basszusgitárosa lett, 2012-ben a Magyar Jazz szövetség különdíját kapta meg. Bercit a gyerekek a Megasztár, X-Faktor vagy az Ének iskolája c. tehetségkutató műsorokból ismerhették. A divatbemutatón szereplő tanulók nagyon ügyesek voltak, a legjobbakat a zsűri - kedves szavakon kívül - vásárlási utalvánnyal jutalmazta.
A hangulat fokozásáról a BLACK TIME, a B-COOL DANCE tánccsoportok és a METRONÓM dobiskola produkciói gondoskodtak.
Köszönjük pedagógus kollégáinknak, vendégeinknek, és fellépőinknek, hogy részt vettek a DÖK napi programjainkon és hozzájárultak, hogy iskolánk tanulói újabb élményekkel gazdagodhassanak.
Ignácz Krisztina tanítónő
DÖK támogató, alsó tagozat
Meghívó Szülők számára
A Pest Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Érdi Tagintézménye szeretettel várja a szülőket 2015. május 14-én szakmai napjára. Program...

"Felelős lettél azért, amit megszelídítettél..."
Csütörtök délután Budapestre utaztunk a Karinthy Színház Kisherceg című előadását megnézni. Egyetlen színész, egy báb és a díszletet helyettesítő kivetítő segítségével a művészet egy bolygóközi utazás élményében részesített bennünket. A róka által közölt szép gondolatot mindannyian megjegyeztük:”Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.” Köszönjük Ildikó néninek és Ági néninek ezt a szép délutánt!
Kocsis Dalma 4. b

Kíváncsian vártuk az előadást, hiszen a Kisherceg történetét már jól ismerjük, a tanév végén meglepetés produkcióval készülünk szüleink számára. De el sem tudtuk képzelni, hogyan fogják megjeleníteni azt színpadon. Az előadás egészen különleges volt, mert az egészet egy fiatal színész adta elő, minden szereplőt egymaga személyesített meg, és ilyet még sohasem láttunk ezelőtt. Nekem az tetszett a legjobban, ahogyan a királyt játszotta, vicces volt, ahogyan beszélt, és ahogyan a száját tartotta. Az a rész, amelyben a Kisherceg rádöbbent, hogy a rózsáért és megszelídített rókáért felelősséggel tartozik, szerintem nagyon megható volt. Egyszer egy rendező azt mondta nekem, hogy a színház a csodák palotája, ahol bármi megtörténhet. Azon a napon a színházban együtt voltunk, nagyon jól éreztük magunkat, tényleg együtt hittük és álmodtuk a csodát.
Geier Veronika 4. b
Leendő első osztályos tanulók beíratása a 2015-2016. tanévre
Tisztelt Szülők!

Az alábbi linkeken a felvételi eljárás rendjéről és annak jogszabályi hátteréről olvashatnak tájékoztatót:
felvételi eljárási rend és a jogszabályi háttér

Kérjük, gyermekük beíratásakor mindkét szülő szíveskedjen megjelenni! Amennyiben ez nem megoldható, a beíratást végző szülő a szülői felügyeleti joggal kapcsolatos nyilatkozatot kitöltve (a távol maradó szülő aláírásával) hozza magával!
A beiratkozáshoz szükséges nyomtatványok itt letölthetők, vagy a beiratkozás helyszínén kitölthetők:
ADATLAP az iskolai beiratkozáshoz első évfolyamra
Étkezési támogatás
Erkölcstan, Hit- és erkölcstan jelentkezés
Napközi otthoni jelentkezési lap
Nyilatkozat a felügyeleti jogról
Nyilatkozat életvitelszerű lakcímről
Egészségügyi felmérő


A beiratkozáshoz az alábbi személyes dokumentumok szükségesek:
- a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány (lakcímkártya),
- az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás.

Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás lehet:
- óvodai szakvélemény,
- nevelési tanácsadás keretében végzett iskolaérettségi szakértői vélemény,
- sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye.

- tartózkodási hely (állandó bejelentett lakcím hiányában)
- a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező nem magyar állampolgár esetén:
- regisztrációs igazolás (határozatlan ideig érvényes), vagy
- tartózkodási kártya (maximum 5 éves érvényességi idővel), vagy
- állandó tartózkodási kártya (10 éves érvényességi idővel, amelyet a BÁH tízévente a feltételek vizsgálata nélkül megújít; EGT-állampolgárok részére határozatlan ideig érvényes).
Köszönettel: Tamás Emília
KŐRÖSI ISKOLÁÉRT ALAPÍTVÁNY - ADÓ 1%
Tisztelt Szülők! Tisztelt Támogatók!

A Kőrösi Iskoláért Alapítványhoz az Önök 2013. évi személyi jövedelemadójából a közérdekű célra felhasználható 1%-ból a NAV 465 335 Ft-ot utalt át az Alapítványunk részére. Köszönjük szépen!
Kérjük, hogy az idei adóbevalláskor is gondoljanak Alapítványunk támogatására. Ha módjukban áll, hívják fel erre a lehetőségre rokonaik, barátaik figyelmét is!

A NAV számára kitöltött nyilatkozaton a következőt szükséges feltüntetni:

A kedvezményezett adószáma: 18667345-1-13

A kedvezményezett neve: KŐRÖSI ISKOLÁÉRT ALPÍTVÁNY

A befolyt összeget az Alapító okiratunknak megfelelően diákjaink szabadidős programjainak, iskolai nagy rendezvények, hagyományőrző eseményeknek, versenyek szereplőinek díjazására fordítjuk.

Támogatásukat köszönjük!
Kőrösi Iskoláért Alapítvány
Sződligeti népzenei verseny
2015. április 1-én, szerdán, a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola 12 tehetséges énekese, Sződligetre utazott a XI. Dunakanyar Országos Népzenei Versenyre.
Felkészítő tanáruk: Násztorné Réczey Éva
A gyerekek különböző korcsoportokban és különböző kategóriákban indultak a megmérettetésen.
A zsűriben ült: Budai Ilona, Maczkó Mária és Zsikó Zoltán is.
A verseny végén, a GÁLA MŰSORBAN hat produkció szerepelt, ebből kettő KŐRÖSIS előadás volt:
Rozner Éva Mária ( 4. osztály) - KIEMELT ARANY minősítést és
Buday Hunor ( 5. osztály) - ARANY minősítést kaptak.
Ők a több száz fős közönség előtt is előadhatták tápiómenti csokraikat!

A Bodzabogyók Énekegyüttes ( 2. osztály) szintén ARANY minősítésben részesültek.
Karsai Noémi és Rieth Jázmin a 6. osztályosok között indultak, pedig Noémi még csak negyedikes!
Ők EZÜST minősítést kaptak a zsűritől.

Tiszta szívből gratulálunk a versenyzőknek! Rengeteg tanulás, külön órák, próbák állnak a hátuk mögött.

A szülőknek köszönjük a támogatást és a sok segítséget!

Képgaléria
Rendkívüli szülői értekezlet
Tisztelt Szülők!

2015. március 31-én, 17 órakor az 5-8. évfolyamos tanulóink szüleinek rendkívüli összevont szülői értekezletet tartunk. Téma: Veszélyben a gyermekem!

Helyszín: iskolánk aulája

Gyermeke érdekében/védelmében megjelenésére feltétlenül számítunk!
Bécs - kirándulási lehetőség
Az alábbi linken érhető el a bécsi kirándulással (05.22.) kapcsolatos felhívás, ill. jelentkezési lap (plakát).
Hirdetmény az általános iskolai beíratásról
Az alábbi linken az általános iskolai beíratásról szóló hirdetmény érhető el.
Nyílt nap
Víz Világnapja a Kőrösiben
Iskolánkban március 18-án megünnepeltük a Víz Világnapját. A jeles napot reggel egy filmvetítéssel nyitottuk meg, melyben a vizeink védelmére hívtuk fel a figyelmet. A felső tagozatosok iskolánk aulájában élőláncot alkotva szemléltették a víz kémiai képletét, a H2O-t. A hetedik, nyolcadik osztályosok a délelőtt folyamán a MOL szennyvíztisztító telepét látogatták meg. Az ötödik és hatodik évfolyam tanulói pedig a Százhalombattai Polgárőrség vízi bemutatóján vett részt, ahol megismerkedhettek a Polgárőrség munkájával és a Duna élővilágával. Délelőtt, a harmadik szünetben egy pohár víz közös elfogyasztásával hívtuk fel a figyelmet a megfelelő folyadékbevitel fontosságára. Iskolánk védőnőjének előadásában pedig megismerhették a gyerekek, hogy mennyivel egészségesebb a tiszta víz fogyasztása, mint a cukros üdítőitaloké. Itt olvasható Kis Laura 5. b osztályos tanuló cikke a víz világnapjáról.

Képgaléria, Videó
Tápai Zsuzsanna, tanítónő
a program szervezője
Kórustalálkozó a budapesti Móra Ferenc Általános Iskolában
2015. március 12-én, csütörtökön, iskolánk Bodzavirág kórusa, valamint a Bodzabogyók énekegyüttes Násztorné Réczey Éva vezetésével és igazgatónőnk, Tamás Emília kíséretében Budapestre utaztak, a XVI. Kerületi Móra Ferenc Általános Iskolában megrendezendő kórustalálkozóra. Fellépett még a budapesti iskola kórusa, valamint a Parafónia citerazenekar. Mindkét együttesünknek hatalmas sikere volt! A Bodzavirág kórus a híres katonadalokat énekelte Rozner Évi szólójával és Násztor Péter fergeteges táncával. Bodzabogyóink mezőföldi dalcsokrokat adtak elő. Nagyon jól éreztük magunkat, még egy kis vendéglátásban is részünk volt az egész napos program után! Szeretnénk fenntartani iskoláink között a kapcsolatot, ezért már meg is hívtuk az iskola delegációját a Bodzavirágok 20. születésnapi hangversenyére, április 20-ára. > Képgaléria
Násztorné Réczey Éva
kórusvezető
Szépíróversenyen jártunk
Öt kőrösis kisdiák izgatottan ébredt március 13-án, pénteken. Ők öten nem a március 15-i emlékműsor sikeréért izgultak. Izgalmukat a megyei szépíróversenyen való részvétel okozta. Már kora reggel Vácra indultak, hogy megmutassák a megyének, hogy a kőrösis gyerekek milyen gyöngybetűkkel tudnak írni. Két korcsoportban is sikerült bejutniuk a megyei fordulóba, ami igazán szép teljesítmény volt, pláne ha figyelembe vesszük, hogy mindannyian a fiúk táborát erősítik. Fiaink minden igyekezetük ellenére alul maradtak a lányokkal szemben, az országos döntőbe sajnos nem sikerült beverekedni magukat, de szép élményekkel, tapasztalatokat gyűjtve tértek haza Százhalombattára.
De egy igazi kőrösis soha nem adja fel! Jövőre újra megpróbáljuk!
Ezúton köszönjük a tanító nőknek, hogy ilyen szépen megtanították a gyerekeket írni!
Dr. Szeremlei Andrea
tanár
Környezetvédelmi előadás a Kőrösiben
Március 2-án az ENERGY FACTORY csapata kereste fel iskolánkat, hogy a FÉNY ÉVÉNEK jegyében a napenergia fontosságáról és felhasználásának lehetőségeiről beszélgessenek a gyerekekkel. Iskolánk eddig is fontosnak tartotta a környezetvédelmi nevelést. Amióta 2014. december 13-án elnyertük az ÖKOISKOLA címet, különösen nagy örömmel fogadunk minden olyan megkeresést, ami hozzájárul a tanulóink ismereteinek bővítéséhez. A fenntarthatóság jegyében az ENERGY FACTORY szervezésében egyben egy országos vetélkedő is kezdetét vette. A vetélkedő célja, hogy a gyerekek egyedi ötleteitekkel minél több embert ráébresszenek arra, hogy sokkal jobb lenne egy olyan világban élni, ahol a kimerülő forrásokat kíméljük, a megújuló energiaforrásokat pedig okosan használjuk – legyen az szél-, víz-, napenergia vagy akár a bennük rejlő belső erő. Iskolánkból három csapat nevezett be a versenyre. Szurkolunk nekik és kíváncsian várjuk az eredményeket!
Élő Márta
Kupakgyűjtés a Kőrösiben!!!
Minden osztály április végéig gyűjtheti a kupakokat a saját osztálytermében! Az első helyezett az alsóban is és a felsőben is jutalomban részesül! Plakát
Ünnepeltünk...
Március 13-án emelkedett hangulatú, méltó megemlékezés részesei voltunk. Nemcsak az igényes szöveg- és zeneválasztásban, nemcsak a gyönyörű magyarsággal, tisztán beszélő negyedikesek és alsó tagozatos társaik ihletett előadásában felhangzó örök érvényű versek, dalok adta áhítatban merülhettünk el, hanem büszkék lehettünk iskolánk minden diákjára is. Csönd volt. Áhítatos. Mozdult a tér, a szív, a lélek…ünnepeltünk.
Példa ez a felnőttek számára is, hiszen egy előadásnak a néző is aktív részese. A mi diákjaink tudnak ünnepelni, és amíg ez így van, minden rendben, mert ők a jövő.
Az előadást szerkesztette és rendezte: Mazzagné Kovács Ildikó
Kollégáim és a diákok nevében is szívből gratulálok a szakmailag kifogástalan szerkesztéshez, kreatív rendezéshez, Násztorné Réczey Éva kristálytiszta hangú kórusához, Kiri Zsuzsanna és Szabóné Pálházi Mária ügyes táncosaihoz, és minden közreműködő segítő hozzáállásához. Műsoruk bárhol a világban sikert aratva állná meg a helyét.

Képgaléria
Simay Katalin
tanár
Gergely napi hívogató a Kőrösi iskolában
Nemcsak a tavasz, hanem az iskola is Gergely-napján kezdődött, a régi korok gyermekei számára. A diákok ezen a napon ünneplőbe bújtak, úgy néztek ki, mintha lakodalomba készülnének, hiszen kalapjukon hatalmas virág-bokréta volt, kezükben szalagokkal fölékesített mogyorófa pálca. Egy előre megbeszélt helyen összegyűltek és elindultak azokhoz a házakhoz, ahol az új diákok laktak, hogy őket beavassák a diákéletbe. Általában dallal és köszöntővel történt a befogadás az új helyre, az iskolába. Manapság egyes helyeken az elsősök szoktak elmenni az óvodába, s "toborozzák" a nagycsoportosokat. Ennek a hagyománynak a modern kori változatát immár legalább tíz éve gyakoroljuk. Eleinte még mi is elmentünk minden óvodába, később pedig meghívtuk szép iskolánkba a leendő első osztályosokat. Ez igen kedves felélesztése a szokásnak. A hagyomány tehát tovább él iskolánkban. Mindig nagyon várjuk ezt a pillanatot, hiszen nekünk is a tavasz ígérete mellett izgalmas meghívni a nagycsoportos óvodásokat, akik talán éppen testvérei, vagy jó barátai és ismerősei az idei elsőseinknek. Megmutatjuk, mi mindent tanultak már meg a cimborák itt az iskolánkban, így szeptemberben már bátrabban léphetnek be új életük helyszínére.

Idén a következő meglepetésekkel készültünk:
1.Bodzabogyók énekegyüttes népdalcsokra - Násztorné Réczey Éva vezetésével
2.Tóth Eszter: Kata és a hét törpe című színjáték - betanította Gyurkóné Pálföldi Ilona
3.Móka-torna az óvodásokkal, mókamester Pálfi Adrienn Veronika
4.A hangyák tánca - 1.a osztály szereplése
5.Farkasok tánca - 2. c osztály szereplése

Végül kis vendégeink részére készített ajándékok átadásával zártuk idei programunkat, mely alsó tagozatos tanulóink keze munkáját dicsérik.
Képgaléria
Stefánekné Tóth Éva
munkaközösség-vezető
Francia szakkörös tanulók Nőnapi meglepetése iskolánk hölgyei számára
A videó itt tekinthető meg.
Historia est magistra vitae
Ezzel a latin mondással nyitottuk meg az idei tanévben ötödik évfolyamon történelem füzeteinket és ugyanezt a mondatot mondta polgármesterünk is azon a megnyitó ünnepségen, ahol osztályommal, a 7.b osztállyal együtt képviseltük iskolánkat.
2015. március 2-án 11.00 órától a vasútállomás egyik használaton kívül lévő sínpárján várta az érdeklődőket az Élet Mente Alapítvány és Novák Ilona múzeumpedagógus szervezésében megrendezésre kerülő holokauszt – vándorkiállítás.
Mikor szülői oldalról is érkezett felvetés, hogy felkereshetnénk a gyerekekkel egy történelem óra keretében ezt a korabeli marhavagonban berendezett, fényképekkel, életnagyságú papírmasékkal, használati tárgyakkal színesített kiállítást, már biztos voltam benne, hogy elmegyünk.
Most pedig már tudom is, hogy jól döntöttem. Lassan az utolsó túlélői is elhunynak történelmünk ezen korszakának. Gyermekeink számára nem lesz egyéb, mint egy lecke a tankönyvben Caesar, I. (Nagy) Lajos és Mussolini mellett.

Most viszont itt állt előttünk Varsányi Imre bácsi a magyarországi túlélők egyike és csak ennyit kérdezett:
"Nézzetek rám, más vagyok, mint ti? Másnak láttok engem, mint bárki mást?"
És mi lehajtott fejjel, némán álltunk. Ő pedig annyit mondott ne szégyelljük magunkat mások bűnei miatt, csak soha ne feledkezzünk el róla, nehogy még egyszer megtörténhessen!

A vagonban Ilona néni mesélt nekünk más túlélők történeteiről, akik nem szerették volna vállalni a nyilvánosságot, de emlékeikkel hozzájárultak a kiállításhoz. Számomra az egyik legszemléletesebb talán azt volt, amikor a debreceni focista életnagyságú transzparensét Ilonka néni megfordította és a mosolygós arcú fiatalember hirtelen eltűnt. Ott maradt azon egy arctalan, fekete alak rajta egy nagy számmal, mint ahogy a lágerbe belépve is megszűnt az ember, a neve, a személyisége, s többé már nem volt más csak egy puszta statisztikai adat.

A gyerekek is döbbent csendben hallgatták az előadást, majd egyre többen jöttek oda hozzám, hogy elnézést kérve kikéredzkedjenek a friss levegőre, mert rosszul vannak.
Annyit kérdeztem csak, mi lett volna, ha neked kellett volna itt állnod három napon át étlen-szomjan ebben a vagonban.
Csak annyit mondtak: "Én is pont ezen gondolkodtam."
Zárás képen álljon még itt Imre bácsi egy másik gondolata:
Nehogy azt higgyétek, hogy mindezek csak úgy megtörténtek, először voltak a szavak. Valaki mondott valamit és többé már nem volt visszaút.

"Félelmetes, milyen ereje van néha egy szónak. Sorsokat sodor és életeket dönt. Egyetlen szó, amit nem kellett volna kimondani."
(Wass Albert)

Éberl Klára
történelem tanár
JUDO – oktatás a Kőrösiben
Iskolánkban két hete tart JUDO foglalkozásokat az alsó tagozatos testnevelés órákon Gáspár Tibor, a Diósd-Érd JUDO csapat edzője. A fiatalember az elmúlt évben végzett a Testnevelési Egyetemen, testnevelés-gyógytestnevelés szakon, de már 8. éve tapasztalt edzőként tevékenykedik. A környékbeli iskolákat járja, sportága mestereként oktatja a cselgáncs alapfogásait - esések, dobások – a gyerekek nagy örömére. Játékos, küzdő páros feladatokkal sajátítják el a földharc elemeit. A gyakorlatok elvégzése erőt, koncentrációt, kitartást igényel. A szemtől szembe küzdelem tiszta, becsületes harcra nevel, azaz nem agresszióra, hanem önvédelemre. Tanítványaink nagyon várják az érdekes, sokszínű foglalkozásokat Tibi bácsival.

Garamszegi Ágnes
tanító, testnevelő
Hit- és erkölcstan oktatás
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a százhalombattai iskolák a 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 182/A. § (1) bekezdésében meghatározottaknak megfelelően a hit- és erkölcstan oktatás megszervezéséről szóló tájékoztatót 2015. március 9. napjára tűzték ki. Részletek itt.
C S A L O G A T Ó ráadás - március 23. 17 óra
Megnyitom!

Pénz7 program a Kőrösiben
Nemsokára elindul az első Pénz7 program, amely március 9-től 13-ig tart. Ennek keretében 650 iskolában közel 89.000 alsó-, felső tagozatos és középiskolás diákhoz érhet el a 2015 év központi témája, a Családi költségvetés, izgalmas, interaktív óraterv keretén belül. Iskolánkban a felső tagozatos diákok részesülnek ebben a banki programba. A Pénz7 program elsődleges célja, hogy emelje a fiatalok tudását, ezáltal pénzügyi értelemben is tudatos felnőttekké váljanak.
A program menetrendje itt olvasható.
Kiss Tiborné
szervező
Nyári tábor!
Kedves Diákok!
Ebben az évben is megszervezésre kerül a nyári tábor Balatonszemesen, alsós és felsős (2-7. évf.) gyerekek részére.
Időpont: 2015. július 20 - július 24.
További részletek itt.

Sikeres Csalogató rendezvények a Kőrösi Iskolában
Nagy szeretettel fogadtuk az érdeklődő nagycsoportos óvodásokat szüleikkel együtt a 2015. február 16-án, és 23-án megrendezett iskolába hívogató rendezvényeinken. Első alkalommal a Zenepalotába kukkanthattak be az apróságok, ahol Násztorné Réczey Éva tanítónővel különleges hangszereket ismerhettek meg és próbálhattak ki. A Sportparádé helyszínén testnevelő pedagógusok erőt, leleményességet próbáló akadályok elé állították a kicsiket, akik minden bátorságukat latba vetve természetesen megfeleltek a játékos feladatoknak. Majd a mesék birodalmába vándoroltak tovább az ovisok, ahol Gyurkóné Pálföldi Ilona tanítónő segítségével együtt keltették életre az állatfigurákat.
A második alkalommal a „Logiko” elnevezésű foglalkozáson mutathatták meg az óvodás gyermekek, mennyit tudnak már a számokról. Mazzagné Kovács Ildikó, leendő elsős tanítónőnek elismerő véleménye volt kis vendégeiről. A gondolkodtató feladatok után Kiri Zsuzsanna tanítónővel egy jó hangulatú táncházi mulatságon vehettek részt. Megismerhették a kisiskolások körjátékait, táncait és lelkesen be is kapcsolódtak a mókába. A napot Kovács Mónika, szintén leendő első osztályos tanítónő nyelvi játékaival zártuk. Reméljük, jól szórakoztak kicsik és nagyok egyaránt!
Várjuk az érdeklődő szülőket gyermekeikkel együtt iskolánkba, egy utolsó Csalogató rendezvényre, amely 2015. március 23-án, 17 órától kezdődik. Ezen az alkalmon bepillanthatnak vendégeink az idegen nyelvet oktató kollégák játékos foglalkozásaira, részt vehetnek a Móka tornán és kipróbálhatják a felső tagozatos tantermekben működő interaktív táblát is. > Képgaléria 02.16-23, 03.23.
Szeretettel várunk mindenkit!

Tornainé Szegedi Erika
intézményvezető-helyettes
Vers- és mesemondó verseny az elsősöknek
2015. február 26-án, 18 kisdiák részvételével lezajlott a verseny iskolánkban.
Résztvevők az 1.a osztályból:
Ardelán Anna, Ardelán Kincső, Gyuricza Krisztián, Kerekes Alexandra, Krausz Vivien, Rafai Ferenc, Szondi Orsolya, Szotkó Vanda, Tomori Laura, Várföldi Anna.
Az 1.b osztályból:
Balogh Noémi, Cserkuti Dorina, Horváth P. Dániel, Jókay Bara Míra, Kovács Noel, Nagy Jázmin, Sille Vivien, és Szabó Boglárka.

1. helyezést ért el Krausz Vivien, Rónai Dávid Dog Rock című művével.
2. helyezést ért el Tomori Laura, Nyulász Péter, A farsang című művével.
3. helyezést ért el Balogh Noémi, Csukás István, Sün Balázs című művével.
Különdíjas lett Ardelán Anna, és Ardelán Kincső.

Hogy érezted magad a versenyen?
- "Nagyon izgultam. Jó volt, Nagyon tetszett"
Krausz Vivien
"Az eredményhirdetésnél nagyon le voltam törve, mert soha nem nyertünk. Különdíjasok lettünk."
Ardelán Anna
"Jól meg is dicsértek"
Kerekes Alexandra
"Örültem. Szép versek voltak. Jó volt."
Tomori Laura.

Köszönjük a szülőknek, a tanító néniknek, és a zsűri tagjainak, hogy segítségükkel hozzájárultak a verseny színvonalas lebonyolításához.
> Képgaléria

Sefcsik Mária
szervező
Népzenei versenyen vettünk részt
2015. február 27-én, pénteken rendezték meg Soponyán a Fejér megyei Népzenei Verseny döntőjét. A megmérettetésre több, mint 600 produkció jelentkezett. A döntőbe 120 - an kerültek be. A szakmai zsűri öt tagú volt, Magyarország kiemelkedő népzenész szakemberei bírálták a produkciókat. Ők döntötték el, hogy a versenyzők közül kik kapnak ARANY, EZÜST és BRONZ MINŐSÍTÉSEKET.

Iskolánk BODZABOGYÓK énekegyüttesének produkcióját (2. osztályos tanulók) ARANY MINŐSÍTÉSBEN részesítette a zsűri. > Képgaléria

Felkészítőjük: NÁSZTORNÉ RÉCZEY ÉVA, a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola tanára.

GRATULÁLUNK!
Iskolai körzethatárok
Véradás
Megnyitom nagyobb méretben!

Véradás

Érd, Alsó u.9.


2015. február 27.
10:30 - 18:30


Adj vért és ments meg 3 életet!

Iskolaválasztás
"Alattad a föld,
fölötted az ég,
benned a létra."
(Weöres - A teljesség felé)

Tisztelt Szülők!

Ismét közeleg az iskolaválasztás időszaka.
Arra ösztönözzük Önöket, hogy komolyan foglalkozzanak ezzel a kérdéssel!
Javasoljuk, hogy ne hallomás és ismerősöktől kapott információk alapján, hanem személyes benyomásaikat és tapasztalataikat összegyűjtve, összegezve válasszák ki gyermekük számára a legmegfelelőbb iskolát!

Fontos, hogy a gyermek milyen környezetben tölti az egész napot, jól érzi-e magát az új környezetben. Nem mindegy, hogy a kiválasztott intézmény értékrendje, elhivatottsága, a gyermekneveléssel kapcsolatos elképzelései hasonlóak-e a család nevelési elveihez és gyakorlatához, hiszen az elkövetkező években gyermekük életének meghatározója lesz az iskola, ahol napjai jelentős részét fogja majd tölteni. Nézzék meg a város iskoláinak honlapját, beszélgessenek a pedagógusokkal, iskolavezetőkkel, használják ki az iskolák nyílt napjait, programjait, hogy saját maguk és gyermekeik is személyesen tapasztalhassák, érezzék az iskolák légkörét! Honlapunkról nagyon sok információt beszerezhetnek a nevelő-oktató munkánkban alkalmazott kiemelt módszerekről, de a hétköznapjainkról is.

Pedagógusközösségünk az alábbi programokat kínálja, amelyekre a szülők gyermekeikkel együtt érkezhetnek. Szeretettel várjuk a családokat élményszerzés, tapasztalatgyűjtés céljából is az alábbi rendezvényeinkre:
2015. február 16.(hétfő) 17.00:
  • Zenepalota
  • Sportparádé
  • Bábjáték
2015. február 23.(hétfő) 17.00:
  • Logikó
  • Táncra fel!
  • Anyanyelvi játékok
Fentieken túl lehetőségük nyílik arra, hogy betekintést nyerjenek a tanórákon folyó munkába, valamint teljesebb képet kapjanak iskolánkról, föltehessék kérdéseiket, beszélgethessenek a leendő tanítókkal.
Nyílt napunk pontos időpontjáról a későbbiekben - - a többi iskolával történt egyeztetés után - - adunk információt.

Tanítók a 2015/2016-os tanévben első évfolyamán:
Mazzagné Kovács Ildikó, Horváthné Martin Ágnes;
Szabóné Pálházi Mária, Kovács Mónika

Kérem, felmerülő kérdéseikkel keressék az iskolavezetést a honlapon megadott elérhetőségeken! >> Nyomtatás

Tamás Emília
intézményvezető
C S A L O G A T Ó
Megnyitom!

Maszkok, álarcok – sírnak és nevetnek.
Sosem volt aktuálisabb számunkra ez a jelkép, mint ebben az évben.

A boldog, vidám, önfeledt arcunk, mellyel gyönyörű nyolcadikosaink hercegnőjét nézzük, egy-egy pillanatra elkomorul, amikor eszünkbe jut az a kisfiú, aki már nem mulathat itt velünk.

2015.02.05-én Fabó, Fejős Fábián Márk nevű első osztályos kis tanítványunk visszaadta lelkét a teremtőjének. Fölmerült bennünk, hogy elhalasztjuk a farsangot, vagy az idén egyáltalán meg sem tartjuk, de aztán elképzeltük Fabó kedves, kis mosolygós arcát, és elvetettük mindkét ötletet. Fölidéztük Nietzschét, aki azt mondta: „Olyan Istenben nem hiszek, aki nem tud táncolni.” Őszintén reméljük, ő is vidám égi társaságba került, ott táncol angyali mosollyal az arcán, és egyáltalán nem haragszik ránk, sőt, boldog, hogy mi is mulatunk.

Ég Veled, kicsi Fabó! Táncolj az angyalokkal tovább!
Farsang a Kőrösiben
A péntek 13-át szerencsétlen napnak szokták tekinteni, a február 13. péntek viszont nem hozott bajt a fejünkre, sőt!!! A Kőrösi iskolában egy fergeteges farsangi napnak lehetett szemtanúja az idelátogató. Délelőtt az alsósok mutatták meg, hogy milyen ügyesek. Délután pedig a felsősöké volt a terep. A mulatságot a nyolcadikosok keringője koronázta meg, mely szemet nem hagyott szárazon. Vendégeink a büfében kapható finomságokat kóstolhatták meg, majd kezdődhetett az izgalmas tombola.
Vidám és eredményes napot zárhattunk, amelyért köszönet illet minden pedagógust és szülőt! Jövőre ugyanitt, veletek!

Alsós farsang - videó, képgaléria

Felsős farsang - videó, képgaléria

Meglepetés videó

Köszönettel: Ignácz Krisztina és Szabó Bernadett
DÖK
NYÁRI TÁBOR BALATONLELLÉN
KŐRÖSI RETRO BÁL
Vasárnap délelőtt van, a bál másnapja. A zene ritmusa még itt dobog bennem, kissé rekedtes hangom jelzi, hogy a zenekarral együtt énekeltem. Lábaimban még érzem a jó kis magyar retro zenék ritmusát.
Fergeteges volt a hangulat. Mikor gyülekeztek a vendégek úgy léptek be, hogy ez egy különleges bál lesz, mindenki jó érzésekkel érkezett.
Valóban így lett. A nyolcadikosaink gyönyörű keringővel leptek meg bennünket, majd a Metronóm Dobiskola ifjú növendékei virtuóz dobszólóit vastaps kísérte. A Street Style Tánciskola egy tőlük szokatlan műsorral kedveskedett, melynek a Szeretet címet adták.
Majd a húrok közé csapott a Bitang Duó, megszólalt a szaxofon és szinte azonnal minden vendég a táncparketten ropta.
A vacsora, melyet a Rakott Krumpli készített, bőséges és nagyon finom volt. A büfét is ők üzemeltették, a koktélok, a minőségi borok emelték az est hangulatát.
A tombolán a szülők és a város vállalkozóinak a felajánlásából nagyon sok értékes ajándék került kisorsolásra.
Hajnalig bírtuk.
Most még kissé fáradtan, de kellem érzésekkel írom e sorokat, hisz a teljes bevétel iskolánk alapítványát gyarapítja. Megérte a sok munka, a szervezés.
Köszönet és hála azoknak a szülőknek, akik mellém álltak és támogattak.
Jövőre, veletek ugyanitt!

Berzy Beáta
szervező pedagógus
Magyar Kultúra Napja
2015.január 24- én, szombaton, a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Chorus Matricanus Nőikar , Füri Anna vezetésével ünnepi hangversenyt adott a BKK színháztermében, magyar szerzők műveiből.
Nagy megtiszteltetésben volt részünk, mert iskolánk BODZAVIRÁG KÓRUSÁT is meghívták erre a nagyon szép és színvonalas koncertre.
Fellépett még a BODZABOGYÓK ÉNEKEGYÜTTES is, akik január 21- én, Tordason továbbjutottak a Fejér megyei Népzenei Verseny DÖNTŐJÉBE.
A Bodzavirág Kórus, Kodály Zoltán, Karácsonyi pásztortáncát és Kerényi Gy.-Weöres Sándor, Kutya - tár című dalát énekelték, nagy sikerrel!
A kórust vezényelte és a Bodzabogyókat felkészítette, Násztorné Réczey Éva tanárnő.
A hangverseny végén a felnőtt és gyermek kórus, közösen énekeltek Gerő zongorakíséretével magyar gyermekdalokat, aki direkt erre az alkalomra hangszerelte ezeket a jópofa kis dalocskákat.
Remek hangulatban telt ez a szombat délután. ÖRÜLÜNK, HOGY OTT LEHETTÜNK!!!

Násztorné Réczey Éva
Rendhagyó történelem óra
Iskolánkban már második éve lehetősége van arra tanulóinknak, hogy 5. évfolyamtól kezdve, több felkínált lehetőség mellett, humán műveltség terén szerezzenek több ismeretet. Ez számukra többek között azt is jelenti, hogy a heti kötelező 2 történelem órán felül, plusz egy órában bővíthetik ismereteiket e tantárgyból.
Az idei tanévben olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a nagy létszám miatt két csoportban is tudunk dolgozni. Így alkalmunk nyílt rá, hogy az első félévet egy rendhagyó, játékos órával zárjuk le.
Alapos előkészületek után egy ókori görög olümpiát elevenítettünk fel modern iskolai körülmények közé helyezve. A hónapokig tartó edzéseket a mindennapos testnevelés órák biztosították versenyzőink számára, akik a következő számokban mérhették össze tudásukat: fegyveres futás, diszkoszvetés, helyből távolugrás súllyal nehezítve, gerelyhajítás, kocsiverseny.
Jól felkészült atlétáink a világ minden tájáról érkeztek: Spártából, Germániából, Trójából, Athénből, Mükénéből és a messzi Germániából is. Őket a verseny tisztaságára árgus szemekkel vigyázó bírák fogadták, akik az olümpia egész ideje alatt tanúbizonyságot tettek megvesztegethetetlenségükről. Erre a verseny megkezdése előtt esküt is tettek: „ ... hogy szemünket sem a hályog, sem a pára el nem homályosítja ...”
Természetesen a versenyszámok megkezdése előtt a bajnokok is letették esküjüket, miszerint vigyáznak társaik épségére, lábujjukat el nem törik, szemüket ki nem tolják és hogy legjobb tudásuk szerint fognak küzdeni.
Nélkülözhetetlen részt vevői voltak e barátságos küzdelemnek a rajtmesterek is, akik eskü nélkül szintén nem foglalhatták el posztjaikat. A nemes és harcias küzdelmek után olümpiánk abszolút győztesei Ambrosziosz (Halhatatlan) Germániából (ismertebb nevén: Fogas Gergő 5.c) és Hektór Trója városából ( alias: Vörös Gergő 5.a) lettek.
Számukra a csoportok által készített olajág koszorú és oklevél elnyerése jelenthette a legnagyobb dicsőséget, ahogyan görög elődeik számára is. Sajnos adómentességet, ingyen színházjegyet és állami költségen való jobb életet nem tudtunk számukra biztosítani, de az iskolai történelem órák nagykönyvében örökre megőrizzük nevük.

Éberl Klára
szaktanár
Himnusz-szavaló verseny a Barátság Kulturális Központban
2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napja alkalmából városunk immár második alkalommal rendezte meg a Himnusz-szavaló versenyt a Barátság Kulturális Központban.
A 25 jelentkező között volt iskolánk két hetedik osztályos tanulója, Várföldi Lilla és Dékány Dániel is.
A jelentkezésről lemaradt, de érdeklődő, lelkes szurkolóként velünk tartott Sárközi Réka is a 7.a osztályból.
A helyszínre 9 órakor érkeztünk a gyerekekkel. Kicsit izgatottak voltak, így lazításként a BKK büféjében békésen elfogyasztottunk egy-egy csésze finom teát. Az első részben a Himnuszt, a szünet utáni második részben pedig a szabadon választott XIX. századi költő verseit szavalták el: Lilla az Egy gondolat bánt engemet..., Dani pedig a Szeptember végén című Petőfi-verset választotta.
A költeményeket tévesztés nélkül adták elő, azonban az erős mezőnyben ez a képesség kevésnek bizonyult – helyezést nem sikerült vele elérniük. Ez nem szegte kedvünket, ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat. Lenyűgözött mindnyájunkat a sok tehetséges szavaló előadása, és megérintett minket a hazafias költemények keltette emelkedett hangulat.
A verseny végén a zsűri szavai nagyon hasznosak voltak, fölhívták a gyerekek figyelmét a jó versválasztás fontosságára, a költemények egyes szavainak teljesebb, mélyebb átélésére.
A BKK szervezése kifogástalan volt. A szünetben forró teát, kávét fogyaszthattak a versenyzők és kísérőik. A részvételéért mindenki névre szóló emléklapot, és apró ajándékot kapott.
A zsűri tagjai nagyon kedvesek, barátságosak voltak. A gyerekek szívesen vették építő kritikáikat, amelyeket részletesen, személyre szabottan mondtak el nekik.
Szakall Judit szívhez szóló, ám hasznos tanácsokkal tűzdelt szavai, Németh Kristóf színművész szakmai javaslatai, Fazekas Major Gizella kedves versei, és a BKK igazgatójának, Szigetvári Józsefnek találó idézetei, nyitó- és zárógondolatai olyan varázslatos hangulatot teremtettek, amelyben észre sem vettük, hogy már elmúlt 14:00 óra, amikor elindulhattunk haza.
Iskolánkból mindannyian most vettünk részt első alkalommal a versenyen. Megfigyelhettük, hogy mik az elvárások, mekkora közönség előtt kell szerepelni, milyen a zsűri hozzáállása a versenyzőkhöz. A jövő évben az idei tanácsokkal fölvértezve, tapasztaltabban indulhatunk neki a megmérettetésnek, és ezáltal jobb eredmények elérésére is esélyünk lesz.
Hogy ott a helyünk a 2016-os szavalóversenyen, az nem is kérdéses, hiszen a gyerekek annak ellenére, hogy nem értek el helyezést, a BKK-ból kilépve azt kérdezték:
"Ez nagyon jó volt! Ugye jövünk jövőre is, Anikó néni?" >> Képgaléria

Kovács Anikó
magyar nyelv- és irodalom szakos tanár
Báli belépőjegy
JÓ HÍR!
2015. január 29-től iskolánk titkárságán 8-16 óra között megvásárolható a
báli belépőjegy. A jegyek 3500 Ft-ba kerülnek vacsorával együtt, vacsora nélkül 1500 Ft/ fő.
Az asztalfoglalással kapcsolatos igényeket is itt lehet leadni.
További tájékoztatót a Facebookon: Kőrösi Retro Bál csoportnál lehet olvasni.

A bál teljes bevételével a Kőrösi Iskoláért Alapítványt támogatja.

Jöjjenek! Érezzék jól magukat!
NYÁRI ERZSÉBET TÁBOR!
Kedves Szülők!

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kiírta a 2015. évre meghirdetett nyári tábori pályázatait (Erzsébet-tábor). Aki szeretné gyermekét erre a táborra jelentkeztetni, minél előbb küldje be a kitöltött Jövedelemnyilatkozatot. (Ez feltétlen kell a pályázat beadásához!) A Hozzájáruló nyilatkozat és az Egészségügyi nyilatkozat kitöltése is kötelező, de ezek csak az indulás előtt szükségek.

A Jövedelemnyilatkozat beküldési határideje: 2015. január 23. (péntek)

Kérjük a határidő feltétlen betartását, hogy ez ne hátráltassa a pályázati esélyeinket!

Tornainé Szegedi Erika
intézményvezető-helyettes
Kiemelkedő eredmény
Lotz János Országos szövegértési és helyesírási verseny helyi fordulóján kiemelkedő eredményt értek el, ezért a megyei fordulóba jutottak az alábbi 6. évfolyamos tanulók:
Pásztor Dorina 6.b, Szöllősi Noémi 6.b, Pribelszki Kata 6.b

Felkészítő tanár: Demjén Éva

Gratulálunk a tanulóknak és a felkészítő tanárnőnek a szép eredményhez!
Karácsonyi rendezvények a Kőrösiben
Rádióban a Százhalombattai Kőrösi
2015. január 12-én az Érd FM 101,3 rádió műsorában volt hallható egy beszélgetés az e heti öko előadás sorozatunkról.
Aki lemaradt, most meghallgathatja ezen a linken:
http://erdmediacentrum.hu/blog/2015/01/12/hulladekkommando-a-korosiben/

Kőrösis diákok karate sikerei
Vadász Kornél 5.b, valamint Vadász Andor Tamás 3.b osztályos testvérpár tanulóink Karate versenyen vettek részt Csömörön. > Képgaléria
Az alábbi szép sikereket érték el:
Vadász Kornél:
Országos Utánpótlás Sotokan Karate Verseny, Csömör, "Toranoko Kupa"
Formagyakorlat: I. hely
Küzdelem: III. hely
Családi formagyakorlat: I. hely
Vadász Andor Tamás:
Országos Utánpótlás Sotokan Karate Verseny, Csömör, "Toranoko Kupa"
Formagyakorlat: I hely
Küzdelem: I. hely
Családi formagyakorlat: I. hely

Gratulálunk a szép eredményekhez és további sok sikert kívánunk!
Távirányítós autók versenye
Az előző évekhez hasonlóan iskolánk 2015. január 9-én, idén is megrendezte az alsó tagozatos osztályoknak a nagy népszerűségnek örvendő távirányítós autók versenyét. A verseny során az autókat egy akadály pályán kellett végig vezetni, melyet az időeredményük alapján rangsoroltunk. A versenyzőket évfolyamonként díjaztuk. Minden alsó tagozatos osztályból több résztvevő szerepelt, miközben az osztály többi tagja lelkes szurkoló tábort alkotott, így mindenki nagyon jól érezte magát.
A fényképeket az alábbi linken tekinthetik meg az érdeklődők.
Tápai Zsuzsanna
tanítónő, szervező
Hulladékkommandó a Kőrösiben
Hulladékkommandó
a Kőrösiben
öko előadás sorozat

2015. január 12 - 15.

Plakát


ÖKOISKOLA lett a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola
2014. szeptemberében a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános iskola pályázatot nyújtott be az Ökoiskola cím elnyerésére. A pályázatnak szigorú feltételei voltak, amelyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) dolgozott ki, ellenőrzött és értékelt.
A Nemzeti alaptantervben kiemelt fejlesztési terület a fenntarthatóságra nevelés. Az iskolának egyik fő feladata, hogy a gyermekek idejekorán megtanulhassák azt, hogy természeti környezetünk mennyire értékes, megbecsülni és óvni szükséges, hogy a jövő nemzedékek is élvezhessék mindazt, ami annyi örömet okoz nekünk.
Iskolánk eddig is nagy hangsúlyt fektetett környezetünk megóvására. Bevett gyakorlat, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtik az iskola tanulói és évente két alkalommal hulladékgyűjtő akciót is szervezünk. A természet megismerését segíti az évek óta meglevő tanösvény valamint az aulában található számtalan élő és kipreparált állat.
Az ökoiskolai program keretén belül három éves tervet készítettünk, melyben többek között vállaltuk, hogy Százhalombattán elsőként iskolakertet és a hozzá tartozó komposztálót hozunk létre, melyet a tanulók fognak gondozni.
A pályázatok elbírálása után nagy örömmel értesültünk róla, hogy megnyertük az ökoiskola címet, melyről a díszoklevelet 2014. december 13-án Budapesten ünnepélyes keretek között iskolánk igazgatója, Tamás Emília vett át. Ezzel tagja lettünk az ökoiskolák hálózatának, mely címet három évig viselhetjük.

Tápai Zsuzsanna
ÖKO-munkaközösség vezetője
A Kőrösi iskola segít
Az ünnepek táján különösen fontos, hogy gondoljunk másokra. Éppen ezért iskolánk boldogan vett részt a Pest Megyei Kormányhivatal cipősdoboz-akciójában. Szülők, diákok és pedagógusok gyűjtötték lelkesen a rengeteg ajándékot a rászoruló gyermekek részére.
Köszönjük mindenkinek, hogy a nyújtott segítséggel szebbé tette a karácsonyukat!

Békés ünnepeket kívánunk!
Diákönkormányzat
Idegen-nyelvi vetélkedő a Kőrösiben
Nagyít!Nyelvi karácsony

2014. december 17-én, szerdán 16 órától Idegen Nyelvi Karácsonyi Vetélkedőt tartunk iskolánk diákjai számára.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!Idegen nyelvi munkaközösség tagjai
A János vitéz című színdarab megtekintése a Kolibri Színházban
2014. december 11-én iskolánk ötödik évfolyamosaival a Kolibri Színházban megtekintettük a János vitéz című előadást.
A programot nem tehettük kötelezővé, mivel a színházjegyeket mindenki magának fizette, ennek ellenére szerencsére sokan tartottak velünk. Számítógép, X-box, okostelefon és egyéb modern szórakoztató eszközök ide vagy oda, Petőfi Sándor közel 170 éve írt elbeszélő költeménye hála Istennek a mai napig elvarázsolja gyermekeinket.
A tanórákon is csillogó szemekkel hallgatják a történet soron következő fejezeteit, szebbnél-szebb illusztrációkat készítenek hozzá, és a színházban is elbűvölve nézték az előadást.
Ez egy magyartanár szívét mindig melegséggel tölti el.
Mint tudjuk, elég nehéz színpadi formában megrendezni ezt a művet, hiszen hatalmas griffmadártól kezdve az Óperenciás-tengeren át az óriásokig sok mesés helyszín és hős szerepel benne.
Ennek ellenére remekül megoldotta a rendező a feladatot. Egyes részeket makettek és bábok formájában mutattak be, másokat kivetítettek a színészek mögötti paravánra. Az óriásoknak sokszor csak egy-egy testrészét láttuk, a lábukat vagy épp a fejüket, amiknek szerepük volt a jelenetben.
A díszletek egyszerűek, de nagyon látványosak voltak.
A színészek több szerepet játszottak, de ez a gyerekeket nem zavarta meg. Mindig tisztában voltak azzal, éppen ki szerepel a színpadon. Mivel az egész elbeszélő költemény szó szerint előadásra került, tanítványaink örömmel mondták a szereplőkkel együtt azokat a versszakokat, amelyeket már nekik is meg kellett tanulniuk kívülről.
Demjén Éva kolléganőm megszervezte, hogy a gyerekek az előadás után benn maradhassanak a nézőtéren egy rövid beszélgetésre a darab egyik rendező-asszisztensével.
Ekkor feltehették azokat a kérdéseiket, amelyekre esetleg nem kaptak választ az előadásból, és elmondhatták véleményüket a színdarabról. Lelkesen kérdeztek, és ügyesen válaszoltak a rendező-asszisztens által föltett kérdésekre.
Az utazás hazafelé nagyon jó hangulatú volt, a gyerekek sokat nevettek, alig akartak leszállni az iskolához érve a buszról. Bár nagyon nehéz jegyet szerezni az előadásra, ajánlom mindenkinek, akár családi programként is a megtekintését.

Kovács Anikó
magyar nyelv- és irodalom szakos tanár
Mikulás délután
December 5-én délután ellátogatott iskolánkba a Mikulás. Az alsó tagozatos tanulók már nagyon várták ezt a napot. Énekkel,verssel,zenével köszöntötték a várva várt vendéget. A 4.a osztályos tanulók egy verses színdarabbal készültek , melynek címe: Jön a Mikulás. Ezután Násztorné Réczey Éva tanárnő vezetésével egy szép furulyszámot adtak elő a harmadikosok. A délután izgalmasan folytatódott. Garamszegi Ágnes tanítónő segítségével játékos váltóversenyen vettek részt tanulóink. A szaloncukor kereső versenyben minden osztály remekül szerepelt. A mozgalmas délután végén a Mikulás minden osztályba ellátogatott huncut krampuszaival és személyesen átadta az ajándékait a gyerekeknek. Reméljük mindenki jól érezte magát és jövőre is találkozunk. >> Képgaléria

Köszönet a segítségért minden kedves kollégának!
Szabóné Pálházi Mária
tanítónő, szervező
Adventi koszorúkészítés
2014. November 28-án fenyőillat, és karácsonyi hangulat szállta meg iskolánkat. Délután kezdődött a már hagyománynak számító Adventi koszorúkészítés. A hangulat meghittségéhez a 3.a osztályos tanulók járultak hozzá karácsonyi verseket szavalva. Miután a helyszínen is mindenki beszerezhette a koszorújához szükséges díszeket, válogatott a zöldek, termések közül, hamar kezdetét vette a kreatív alkotás. Sok kis apró és őket segítő szülői, nagyszülői kezek szorgoskodtak együtt, és kézültek a szebbnél szebb ünnepi díszek. Köszönjük a segítő családtagoknak, barátoknak, hogy diákjainknak türelmesen segítettek, így igazán nyugodt, szeretetteljes délutánt tölthettünk együtt.
2014.11.28. Adventi koszorúkészítés
Ignácz Krisztina
tanító, szervező

PÁLYAVÁLASZTÁSI FÓRUM
A 2014. november 18. (kedd) 17 órakor megrendezett Pályaválasztási Fórum plakátja itt olvasható.

Márton napi vásár a Kőrösiben
Iskolánk 2014. november 11-én, 14 órától ünnepelte az évek óta hagyománnyá vált Márton napot. Néptáncosaink kis műsort adtak elő, majd következett a vásári forgatag. Az esemény fő támogatói az idén is a szülők voltak, akik mind a portékák elkészítésében, mind az árusításban lelkesen besegítettek. Ezúton is köszönjük segítségüket! Kedves kezdeményezés volt az alsó tagozatos tanítónők részéről az óvodások számára rendezett Márton napi délelőtt. Az apróságok ügyességét liba-pénzzel jutalmaztuk, amit vásári portékára válthattak be. Reméljük, mindenki jól szórakozott ezen a napon! A képek magukért beszélnek.
2014.11.10. Óvodás Márton nap
2014.11.11. Márton nap
2014.11.11. Márton napi műsor (video)
Sefcsik Mária
szervező

2014. október 18. Hely- és honismereti nap eseményei
2014. 10. 18-án délelőtt tartottuk meg iskolánk felsős diákjai részére Százhalombatta múltját és jelenét felölelő helyismereti vetélkedőt.A megmérettetésen tíz osztály vett részt, osztályfőnökeik vezetésével. Nyitó akkordként levetítettük az aulában városunk 40. „születésnapjára” készült Halom Televízió produkciót, melynek címe: Batta a lehetőségek városa. Ezután hat helyszínt kellett felkeresniük a csapatoknak, ahol változatos feladatokat oldottak meg.
A Kiss László Uszodában városunk sportmúltja, a Szent István téren kultúrája, a Matrica Múzeumban történelme volt a téma. A Sportparkban és a Tesco előtti füves részen ügyességről, atletikusságról tettek tanúbizonyságot tanulóink. A római kori hídnál „kincset kerestek” térkép alapján.
A program sikeresen zajlott le.
1. helyezést a 8.a osztály ért el Élő Márta tanárnő vezetésével,
2. helyezést a 7.c osztály ért el Baranyi Katalin tanárnő vezetésével,
3. helyezést a 7.b osztály ért el Éberl Klára tanárnő vezetésével.
A feladatokat Baranyi Katalin, Kovács Anikó, Várnagyné Dávid Zsuzsa, Kiss Ágnes, Felker Fruzsina, Gyurkovics Anikó, Besenyei Tamás, Erben Viktor és Szatmári Zoltán állították össze. >> Beszámoló (.pdf), Képek, Videó 1, Videó 2
Szatmári Zoltán
Francia nyelvi szakkör indult a Kőrösi Iskolában
Ez év szeptemberében kezdtem tanítani a Százhalombattai Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában.
Francia-magyar szakon végeztem a főiskolán, de órakeretem szerint jelenleg csak a magyar nyelv és irodalom tantárgyak oktatására van lehetőségem.
Amint viszont a hetedikes tanítványaim tudomást szereztek a francia végzettségemről, kérlelni kezdtek, hogy tartsak nekik franciaórákat.
Megdobogtatta a szívemet a kérés, így az igazgatónő engedélye után október eleje óta minden héten összeülünk egy teremben a gyerekekkel, hogy játékosan ismerkedjünk a francia nyelvvel és kultúrával.
A szeánszokat francia tanfolyamnak nevezni kicsit túlzás lenne, a foglalkozások nem kötelezőek, nem kötött tanmenet szerint épülnek az órák egymásra, nincsenek szigorú számonkérések és feszített tempó.
Első óráinkon a rettegett francia kiejtéssel barátkoztunk, majd az alapkifejezéseket ismertük meg.
A következő órákon az év végére, karácsonyra hangolódva a francia karácsonyi szokásokkal ismerkedünk, filmekkel, zenékkel, a provence-i karácsony illataival és természetesen a francia konyha remekeivel.
Foglalkozásaink célja nem más, mint színesíteni tanítványaink hétköznapjait, megismertetni őket egy más kultúrával, és természetesen felkelteni az érdeklődésüket a francia nyelv iránt ebben az egyre jobban angol dominanciájú oktatási rendszerben.
Amennyiben az érdeklődés hosszabb távon is fennáll, és más osztályok tanulói is szívesen csatlakoznának hozzánk, a következő tanévtől más korosztályok részére is örömmel megszervezzük a foglalkozásokat.
Kovács Anikó
magyar-francia szakos tanár

KRESZ - délután a Kőrösiben
Október 22-re terveztük iskolánkban a KRESZ délutánunkat. Évek óta hagyomány ez a gyalogos közlekedést tanító, kerékpáros közlekedést népszerűsítő programunk. Ebben a helyi rendőrök is a segítségünkre sietnek.
Sajnos az időjárás most nem kedvezett nekünk. Bár eső nem esett, de a hidegfront megakadályozta, hogy kerékpárra üljünk. A program azért nem maradt el, mert a szervezéskor ezt is figyelembe vettük. Az elsős, másodikos gyerekeknek és a harmadikos negyedikes korosztálynak hasonló állomásokon kellett részt venniük, de természetesen a korosztályoknak megfelelő nehézségi fokon.
Ezek az állomások a következők voltak:
  1. Rendőr bácsi segít! Teszt kitöltése, beszélgetés a gyalogos közlekedés szabályairól.
  2. Egyensúlyozzunk! Vonalon, kötélen, tornapadon! – ügyességi feladatok
  3. A kerékpáros közlekedés szabályai - beszélgetés a rendőrség munkatársaival
  4. KRESZ film megtekintése
A nap végén örömmel nyugtáztuk, hogy gyermekeinknek a program érdekes és izgalmas volt,mivel beszélgethettek a rendőrökkel.Kérdezhettek tőlük.Tesztlappal bizonyíthatták a felkészültségüket. A tornateremben gyakorolhatták egyensúly érzéküket, és a KRESZ film megtekintésével kipihenhették magukat. Megígértük, hogy egy tavaszi napon bepótoljuk a kerékpározást.
Mi pedagógusok pedig bátran engedtük szünetre gyermekeinket, mert gyakorlatias balesetvédelmi oktatásban részesítettük őket.
>> Video, Képek
Kovács Mónika és Gyurkóné P. Ilona
szervezők

Tökfesztivál a Kőrösi Iskolában
Ha október, akkor Tökfesztivál a Kőrösiben! Idén is megrendeztük a magyar Halloweent. Az alsós osztályok között dekorációs verseny folyt, melynek keretében szebbnél szebb osztálytermekbe léphettünk be. Nagyon „szellemes” ötletekkel találkoztunk.
A felsősök részt vehettek a péntek délutáni bulin, ahol megnéztük az osztályok által leforgatott horrorfilmeket, jelmezversenyt rendeztünk, mókás játékokban vettünk részt és táncoltunk estig. A hangulat rémisztően jó volt!!! >> Video, Képgaléria
A lebonyolításban sok szülő segített, és ezt szeretnénk ezúton is megköszönni.
Köszönjük!
Ignácz Krisztina és Szabó Bernadett
DÖK- patronáló pedagógusok

Étkezési igény végleges módosítása, lemondása
Tisztelt Szülők!
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a napi háromszori étkezésre (napközis ellátás), illetve az ebéd (menza ellátás) igénylésének végleges módosítására vagy lemondására vonatkozó igényüket a továbbiakban az alábbi módon jelenthetik be: a százhalombattai Gazdasági Ellátó Intézmény vezetőjéhez címezve, írásban. A kérelmet iskolánk gazdasági ügyintézőjénél kell leadni, az aktuális napot megelőző 9.00 óráig.
Együttműködésüket köszönjük!

Százhalombatta, 2014. november 6.
Tamás Emília
igazgató

Kötelező tartalomszűrés az iskolákban
Szülők figyelmébe ajánljuk!
Kötelező tartalomszűrés az iskolákban


Szeptember elsején hatályba lépett a 2013. évi CCXLV törvény, ami a gyermekek védelme érdekében tartalomszűrési kötelezettséget ró az iskolákra és könyvtárakra. Eszerint az intézményeknek gondoskodniuk kell a weboldalak vizsgálatáról azokon a számítógépeken, melyekhez kiskorúak is hozzáférhetnek.

A jogszabály az erőszakot, és a szexualitást közvetlenül, naturálisan ábrázoló tartalom szűrését írja elő, azonban egy iskola korlátozhatja a drogokkal, a dohányzással, közösségi oldalakkal, vagy akár a rasszizmussal kapcsolatos tartalmakat is.

Iskolánk az ingyenes Norton Family szűrőt használja, melyet minden kedves szülő figyelmébe ajánlunk otthoni használatra.

Ingyenes szűrőszoftverek és azok letöltési helyei:

Norton Family:
https://onlinefamily.norton.com/familysafety/loginStart.fs?inid=hu%202010June%20NQF&ULang=hun

Dolphin Knight:
http://www.dolphinknight.com/letoltes/?prov=3

Microsoft Windows Live Családbiztonsági program:
http://www.microsoft.com/hun/webvelem/

Tanévkezdő EMMInens
Az alábbi linken olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanévkezdő tájékoztatója

>> Tájékoztató

Pályaválasztás 2014-2015.
Tájékoztató szülők és diákok számára a 6. és a 8. évfolyamos gimnáziumok, valamint a 9. évfolyamra történő beiskolázás 2014/2015. tanévi központi írásbeli vizsgáiról.

>> Tájékoztató

Sportlövő siker
Zsebők Máté, 8.a osztályos tanulónk 2014. október 11-én szombaton a Pest Megyei Sportlövők Szövetségének Diákolimpiáján légpisztoly és légpuska versenyszámokban a 20 „A” kategóriás fiú mezőnyben I. helyezéseket ért el az iskola színeit képviselve. Gratulálunk a szép eredményhez!

Az országos verseny november 8-án lesz Ácson. Sok sikert kívánunk Máténak az előtte álló versenyhez!
>> Képgaléria

Szelektív hulladékgyűjtés (2014. október 6-7.)
Idén ősszel is sok került a szokásos szelektív hulladékgyűjtésre. Lehetett hozni papírt, PET palackot és alumíniumdobozt is. Sikeresen zártunk, hiszen két konténer is megtelt.
Dicséret illeti azokat a szülőket, akik lelkesen és mosolyogva itt voltak és segítettek.

Köszönöm mindenkinek!

A hulladékgyűjtésről készült képek az alábbi linken megtekinthetőek.
>> Képgaléria

Szabó Bernadett
DÖK patronáló tanár

Kórustalálkozón aratott sikert a Bodzavirág!
2014. október 4-én rendezte meg a BKK, immáron 13.alkalommal a Musica Matricana Kórustalálkozót. Délelőtt a gyermekkórusok léptek föl a színházteremben, délután pedig a felnőtt kórusok műsorát láthattuk és hallhattuk.A nap zárásaként a Talamba Ütőzenekar fergeteges koncertjét élvezhettük.

Iskolánk Bodzavirág Kórusa is részt vett a színvonalas találkozón. "KATONADALOK" műsorunkat adtuk elő,mellyel az Országos Katonadal Versenyen ELSŐ helyezést értünk el. Itt, a BKK színpadán is remekül szerepeltek gyermekeink! Összeszedettek, fegyelmezettek, figyelmesek voltak és igényesen, mégis kedvesen adták elő műsorunkat. Előadásunkat szűnni nem akaró vastaps kísérte! Nagyon örültünk a nagy sikernek!!!
Sok köszönet a gyerekeknek,
zongorakísérőnknek, Kun Katalinnak,
táncosunknak, Papp Richárdnak
és Csehák Izoldának,aki utolsó pillanatban segített ki bennünket, mint dobos!

Násztorné Réczey Éva
kórusvezető

Állatok Világnapja a Kőrösiben
Az állatok világnapját 1931 óta ünneplik minden esztendőben Szent Fe-renc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, és már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeret-nünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. A világnapon ma már nem csak a vadon élő, hanem minden állat védelmére felhívják a figyelmet. A haszonelvűségnek sok állat esik áldozatul, a kedvtelési állattartás pedig nem mindig alapul a felelősségen. Magyarországon például évente több százezer „kedvenc” állat válik kóborrá. Ha minden nap október negyedike lenne, sokkal többet foglalkoznának az állatokkal, sokkal több figyelmet fordítanának az ember legjobb barátjára, s talán nem kellene annyi ártatlan életet kioltani, vagy nyomorúságos körülmények között tartani. Nemcsak az állatok világnapján, de a hétköznapokban sem szabadna elfeledkeznünk a bennünket körülvevő természetről, élőlényekről, akkor kedvenceink is azt hihetnék, hogy minden nap születésnapjuk van. Az idei Állatok Világnapja nagyon jól sikeredett. Rengeteg gyönyörű házi kedvenccel találkozhattak a diákok és szüleik. A tyúktól kezdve a tengerimalacokon át a kígyókig szinte minden állatot elhoztak erre a csodás rendezvényre. A három legszebb kisállat és a gazdáik oklevélben részesültek, pont úgy, akár a két különdíjas házi kedvenc.

Képek

Várföldi Lilla, Sárközi Réka 7.a
MAGYAR NÉPMESE NAPJA ISKOLÁNKBAN
„Homo ludens vagyok. Játszó ember, aki játék és humor nélkül képtelen volna élni.” (Antal Imre)

Már két év is eltelt azóta, hogy Szarvas Renáta kolléganőnk egy szép nyárias napon azzal az ötlettel állt elénk, hogy lepjük meg diákjainkat egy színdarabbal a Magyar Népmese Napján.
Akkor alig páran vállalkoztunk erre a feladatra, hogy segítő irányításával színre vihessük első előadásunkat.
Ez milyen élményt jelentett számunkra? Maradandót, leírhatatlant, ... Nem sorolom.
De mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy bár kolléganőnket az élet már más városba sodorta, mi még mindig minden iskolakezdéskor a faliújságot lessük, hogy mikor lehet már jelentkezni egy-egy szerepre, mikor lesznek a próbák, lesz-e időnk elmenni rá, a szöveget megtanulni. . . Mert jó együtt nevetni a bakikon, újabb és újabb ötletekkel előállni a darabot teljesen átírva, a ruhás próba hihetetlen hangulata, ami már az előadás előtti utolsó, amikor még kiderülhet, hogy kinek mit rejt a padlása, pincéje.
Az idei évben október 2-án a Bolond falu című palóc népmesét láthatták az érdeklődők.
Ekkor már tizenhatan álltunk, ültünk, táncoltunk a „világot jelentő deszkákon”, régi motorosok és most először debütálók. A hangulat fergetegesre sikeredett, a darab végére iskolánk apraja és nagyja együtt ropta a táncot az aulában ünnepelve a szépséges menyasszonyt, a „bolond” bírót és a falu minden lakóját.

Képek, Videó

Köszönöm mindenkinek, aki eljött és együtt játszott velem:
Éberl Klára
pedagógus

2014. október 1., a Zene Világnapja!
Idén is nagy készülődés előzte meg ezt a nevezetes ünnepet. Iskolánkban évek óta hagyomány, hogy az ünnep napján alsó tagozatos kis diákjaink a nagy felsősöknek énekelnek, és fordítva. Ebben az évben a kisebbek két zongorakíséretes népdalt adtak elő a nagyobbaknak,amit nagyon élveztek! Nagy szó volt,hogy már elsőseink is bekapcsolódtak (nem is akárhogyan) a közös éneklésbe!
Felsőseink a Haragszanak a battai gazdák... kezdetű népdalt fújták.
Jó volt hallgatni a több, mint 400 dalos ajkú Kőrösist Násztorné Réczey Éva és Mohácsi Tímea vezetésével. Köszönjük az emlékezetes pillanatokat!

Videó az eseményről itt...

Mesemondóverseny a Kőrösiben
2014. szeptember 29-én került iskolánkban első ízben megrendezésre a Népmesemondó verseny a Magyar Népmese Napja alkalmából.

Lévén, hogy első alkalom volt, még túl nagy létszámban nem érkeztek jelentkezők: összesen 7 felső tagozatos gyermek vett részt a rendezvényen.

Legnagyobb létszámban az 5.b osztály képviseltette magát, de a hatodik, sőt, nagy örömünkre még a hetedik osztályból is jelentkeztek tanulók.

A vetélkedőt az iskola új helyiségbe költözött, napról napra barátságosabb arcot öltő könyvtárában rendeztük meg. A versenynek lehetőségeinkhez mérten inkább mese-kör, mint szigorú verseny hangulatot igyekeztünk teremteni. Ehhez mérten rendeztük körbe a székeket, adtunk frissítőként üdítőt, desszertként süteményt a résztvevő gyermekeknek.

Szakmai zsűriként iskolánk igazgatónője, Tamás Emília Igazgató asszony, igazgatóhelyettesünk, Tornainé Szegedi Erika, valamint iskolánk egyik magyartanára, Dévainé Simay Katalin tisztelt meg jelenlétével.

A végeredmény hosszas vívódás után született meg. A következő gyermekek előadásai nyerték el a zsűri tetszését:

1. Kiss Laura 5.b
2. Halász Anna 6.a
3. Lantos Florina és Jusztin Mirabell 5.b

A díjazottak egyedi, kézzel rajzolt oklevelet és könyvjutalmat kaptak munkájukért.

Reméljük, a következő tanévben többen is kedvet kapnak a mesemondáshoz, akkor talán a könyvtárban egyelőre díszként álló öreg szamovárba is életet lehelünk, és azzal tesszük még meghittebbé a hangulatot.

Képgaléria

Kovács Anikó
magyar nyelv- és irodalom tanár; szervező

A Kőrösi iskola vendége volt Lackfi József költő
Iskolánk vendége volt szeptember 16-án Lackfi János József Attila-díjas író, költő, műfordító. Rendkívüli irodalom órát tartott egy-egy órában az alsós és felsős diákjainknak. Vendéget is hozott magával. Elkísérte őt a Sajtkukac együttes, akik a költő megzenésített verseit adták elő.

Az élvezetes előadás rendkívül tetszett a gyerekeknek. >> Képgaléria

Demjén Éva
magyar nyelv- és irodalom tanár, szervező

Kőrösis diákok is részt vettek a Nagy Versmondáson!
2014. október 6-án újra megrendezte városunk a Nagy versmondás című programot, melynek keretében Százhalombatta és a környező városok, falvak iskoláinak felső tagozatos és középiskolás diákjai egyszerre szavalták el a Szent István téren Vörösmarty Mihály A vén cigány című versét.

Jordán Tamás színművész úr vezényelte a versmondást, melyen a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola közel 70 diákja vett részt. Bár a rendezvényen hagyományosan a nyolcadik osztályos diákok szoktak részt venni, idén a hetedik osztályosok egy része is lelkesen csatlakozott a szavalókhoz.

Időben megérkeztünk a helyszínre. A gyerekek természetes módon nyüzsögtek, nevetgéltek, beszélgettek, amit még a színművész úr bevezető beszéde sem nagyon szűntetett meg, de varázslatos volt látni és hallani, amikor maga a szavalás elkezdődött, hogyan ragadta magával a gyerekeket a hangulat.

Onnantól kezdve mindenki mondta a verset, ki úgy, hogy a magasra emelt táblákról olvasta, ki úgy, hogy a színművész úr szavait ismételte. Volt, akin látszott, hogy átérzi és átéli, amit mond, volt, aki csak ismételte a sorokat, de olyan, aki némán állt volna – nem akadt a tömegben.

Csodálatos volt látni a téren összegyűlt 1200 fiatalt, ahogy egyszerre mozog a szájuk, ahogy egyszerre zeng torkukból ez a gyönyörű vers.

Olyan ez, mint amikor egy szent helyen összegyűlnek emberek, és együtt imádkoznak. Az imának is külön jelentése és jelentősége van, de ott nem biztos, hogy az a lényeg, inkább maga a közös élmény.

Verset is olvashatunk otthon is a fotelben ülve, a vonaton utazva, vagy irodalomórán az iskolában, de ezt az élményt soha nem fogjuk tudni egyedül átélni. Ez a közös lélek élménye.

Bevezető beszédében Szigetvári József, a BKK Igazgatója felhívta a figyelmünket arra, hogy maga a tér is egy szent helyen van, a Makovecz-templom és a Szent István szobor által körül ölelve. Talán ez is hatott ránk és tanítványainkra ily módon, talán ettől lett az esemény még varázslatosabb.

Nem tudom, a jövőben mikor kerül megrendezésre újra a Nagy versmondás, de ajánlom mindenkinek, hogy figyelje a városi programok sorában, jöjjön el, és engedje, hogy magával ragadja a rendkívüli. >> Képgaléria

Kovács Anikó
magyar nyelv és irodalom tanár

Német nyelvi út Ausztriában
Szeretnél eltölteni öt napot egy festőien szép környezetben? Szeretnéd gyarapítani nyelvtudásodat? Szeretnél felejthetetlen élményekkel gazdagodni? Jelentkezz nyelvi utunkra! >> Részletek

NÉPMESE NAPJA
2014. október 3-án 10.00-kor
kerül megrendezésre a Népmese Napja iskolánk aulájában.

Tanítóitok, tanáraitok ismét lelkesen készülnek egy színdarabbal, melynek címe:

A bolond falu

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!OSZTÁLYKIRÁNDULÁS
2014. szeptember 11-én délben megérkeztünk Zánkára. Miután kiszálltunk a buszból és kipakoltuk a cuccainkat, nagy izgalommal vártuk, hogy elfoglalhassuk a szállásunkat, és otthonosítsuk azokat. Miközben vártuk, hogy elmehessünk ebédelni, kipihentük az utazás fáradalmait. Ebéd után meglátogattuk a helyi tavat, aminek nem mindenki tudott ellenállni, ezért megmártóztak benne. De voltak olyanok, akik megijedtek a rossz időtől és inkább a szálláshelyükön maradtak és társasoztak.
Mire visszaértünk a vacsorára, mindenki vizes lett, vagy a Balaton vizétől, vagy a rossz idő miatti esőtől. Este a merészebb fiúk és lányok elmentek sétálni és nem messze a szállásunktól találtak egy elhagyatott házat, ahol csupa érdekes dologgal találkoztak. Másnap reggel ki-ki fáradtan, ki-ki kipihenten kezdte a napot. Reggeli után összecsomagoltunk a kirándulásra. Miután megebédeltünk, elmentünk vonattal Badacsonytomajig és onnan elsétáltunk Badacsonyig. Badacsonyban nagyon érdekes látnivalók és árusok voltak, ami mindenkinek elnyerte tetszését. Gyönyörű kilátást nyújtott a part a Balaton felé fordulva.
Azután, hogy az összes szuvenír boltot végignéztük, hazamentünk és vacsoráztunk. Utána néhányan az esti diszkóra készülődtek, ami nagyon mulatságos, és szórakoztató volt. A diszkóban voltak, akik táncoltak, voltak, akik énekeltek, sőt néhányunknak másnapra még a hangja is elment. Másnap reggeli előtt mindenkinek össze kellett pakolnia. Jó volt ez a három nap Zánkán. Új élményekkel bővültünk és új ismeretséggel lettünk gazdagabbak, mivel elkezdtünk ismerkedni más csoportokkal is. Miután bepakoltuk a holminkat a buszba és beszálltunk, 2,5 óra alatt hazaértünk Százhalombattára. Fantasztikus volt ez az osztálykirándulás. Remélem legközelebb is lesz ilyen.

VERES ILDIKÓ VIVIEN 7.c
Hozzájárulás
Tisztelt Szülő!

A hatályos adatvédelmi törvény értelmében kiskorú gyermekről csak a szülő hozzájárulásával jelenhet meg nyilvános helyen, fórumon fotó. Iskolánk életének, programjainak bemutatásához a tanév során fényképeket szeretnénk elhelyezni a honlapunkon. Amennyiben nincs ellene kifogása, hogy ezeken a fotókon gyermeke is látható lehet, kérjük, hogy az iskola portáján elhelyezett névsoron aláírásával ezt jelezze, 2014. szeptember 30-ig.
Együttműködését előre is köszönjük!

Tornainé Szegedi Erika
intézményvezető-helyettes

Értesítés
Figyelem!

Értesítjük a Kedves Szülőket, hogy megérkeztek a tankönyvvásárláshoz szükséges biankó csekkek. Akinek szükséges, iskolánkban a tankönyvfelelőstől tudja átvenni.

Tornainé Szegedi Erika
intézményvezető-helyettes

Tájékoztató az iskolában 16.00 óráig szervezett foglalkozásokon való részvételről
Az első tanítási nap programja:
Kedves Szülők!

2014. szeptember 1-jén, legkésőbb 7.45-ig minden diáknak meg kell érkeznie az iskolába. 8.00-8.45-ig tart a tanévnyitó ünnepély, amelyen a házirendnek megfelelően ünneplő ruhában kell részt venni. Ezen a napon 11.40-ig lesz tanítás, minden évfolyamon. Ebédet, valamint napközis ellátást azoknak a tanulóknak tudunk biztosítani, akik a tavaszi igényfelmérés alkalmával ezt írásban jelezték, vagy a nyári szünet ideje alatt igényüket továbbították az iskola felé.
Természetesen már reggeli (6.30-tól) és délutáni ügyeletet (17.00-ig) is biztosítunk. A 2013. szeptember 1-től életbe lépő törvény szerint minden tanulónak kötelező 16.00 óráig a tanintézményben tartózkodnia. Ez alól felmentés kérhető a honlapon megtalálható Kérelem benyújtásával.
Amennyiben már szeptember 1-től kérnék a felmentést, kérjük, hogy az első tanítási napon küldjék el gyermekükkel az aláírt kérelmet. A tankönyvosztás alkalmával át nem vett csomagokat ezen a napon lehet a csekk, ill. bizonylat bemutatása ellenében átvenni. Minden 1. és 2. évfolyamos, valamint térítésre nem kötelezett felsőbb évfolyamos tanuló is ezen a napon kapja meg a tankönyvcsomagját.

Tornainé Szegedi Erika
intézményvezető-helyettes

A 2013/2014. tanév értékelése
Tisztelt Szülők!

Az alábbi linken találják az Igazgatói beszámolót és a Tankerület összefoglaló értékelését.

Tamás Emília
intézményvezető
Értesítés tankönyvosztásról
Tisztelt Szülők!

Iskolánkban 2014. augusztus 18-án, hétfőn 14.00-18.00 óráig a térítésre kötelezett tanulóink, ill. szüleik vehetik át a tankönyvcsomagot, a befizetést igazoló csekk vagy bizonylat bemutatása ellenében. Aki ezen a napon nem tudja átvenni a tankönyvcsomagot, szeptember 1-én viheti haza, szintén a csekk vagy bizonylat bemutatása ellenében. Az ingyenességre jogosult tanulóink (minden 1. és 2. évfolyamos, valamint egyéb, magasabb évfolyamos, normatívás tanuló) szeptember 1-jén, az első tanítási napon kapják meg a tankönyvcsomagot.

Tisztelettel: Horváth M. Tünde
intézményvezető-helyettes
tankönyvfelelős

Tankönyvellátó tájékoztatója
Tisztelt Szülők!

Idén is fizethető tankönyv az Iskolai Erzsébet-utalvánnyal. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. között idén ismét együttműködési megállapodás született, amelynek köszönhetően a tankönyvekre kibocsátott díjbekérők ellenértéke Iskolai Erzsébet-utalvánnyal is kiegyenlíthető az ország 19 megyeszékhelyén található KELLO Infopontokon és több mint 1000 postahivatalban.

További részletek...

Felfedeztük Anglia déli partvidékét
Tisztelt Szülők!

A Százhalombattai Kőrösi Iskola 30 diákja izgatottan gyülekezett 2014. május 30-án az iskola udvarán. Egy nagy fehér buszra szállva elkezdődött a várva-várt utazás. Bercsényi Judit néni már szeptembertől buzgón szervezte, felcsigázta a gyerekek érdeklődését a nagy kalandra. Még egy angol nyelvű munkafüzetet is összeállított erre az alkalomra, ami szülői segítséggel időben elkészült. Ez sok érdekes színes oldalt tartalmazott a célország kultúrájáról, hagyományairól, történelméről, valamint a vendéglátói társalgás megkönnyítésére, és az emlékek, élmények rögzítésére, majdani felidézésére. Tíznapos utunk első állomása Brüsszel volt, ahol rövid városnézést tettünk, és másnap átkeltünk a La Manche csatornán. A kompról kikötés előtt Dover fehér sziklái varázslatos látványt nyújtottak. Brighton volt csillagtúránk középpontja, kicsit szorongó kíváncsisággal vártuk a minket vendégül látó családokkal való találkozást. Életre szóló élményeket szereztünk. Felsorolni is nehéz, mennyi mindent megcsodálhattunk. A brit uralkodók életének több nevezetes helyszínén is jártunk, kastélyok, katedrálisok mellett (Canterbury, Winchester, Salisbury, London) hajómúzeum, föld alatti csempészbarlang, különleges természeti jelenségek (Needles sziklák) szerepeltek programjaink között. Libegőztünk Wight szigetén, megfigyelhettük az ár-apály jelenségét Portsmouthban és megtapasztaltuk az angol időjárás változékonyságát. Pénteken reggel elbúcsúztunk vendéglátóinktól, és útnak indultunk London és Párizs felé. Napsütésben a magasból, a London Eye tetejéről a brit főváros igazán elragadó látványt nyújtott, míg a Westminster forgatagában sétálva az őrségváltást is láthattuk a Buckingham Palota előtt. Különleges élmény volt a Csalagúton visszatérni Franciaországba, újra az úttest „rendes” oldalán közlekedni, és Párizst látni mind az Eiffel torony tetejéről, mind a Szajnáról. Utunk egész ideje alatt minden érzékszervünkkel megismerhettük a célország kultúráját, történelmét, mentalitását. Az élmények mellett a gyerekek nyelvtudása is sokat fejlődött. Napról-napra bátrabban kommunikáltak angolul, önállóan megoldva hétköznapi helyzeteket. Esténként hazafele tartva a munkafüzetben angolul válaszoltak a nap kérdésére. Köszönjük az ÉSZKE szervezetének anyagi hozzájárulását, akik az iskolai alapítványon kívül egyedüli támogatóként segítették programunk megvalósulását, ezáltal csökkentve a szülők terheit. Képek itt.
Kísérő nevelők:
Tamás Emília ig., Bercsényiné Kántor Judit főszervező
Nyergesné Magyar Mariann, Kiss Ágnes

Nyári vezetői ügyelet
Személyazonosító okmány igénylés
Személyazonosító okmány igénylése kiskorú gyermek számára

Kerületi Hivatal Okmányirodai Ügyfélszolgálat
Tankönyvellátás
Tisztelt Szülők!

A 2014-2015. tanév tankönyvellátásával kapcsolatban tájékoztatom Önöket az alábbiakról:
A Tankönyvellátó munkatársai a tavalyi évhez hasonlóan ebben az évben is díjbekérőt fognak küldeni lakcímükre a rendelt tankönyvek árának kiegyenlítéséhez. Amennyiben lakcímükben változás történt, azt jelezzék az iskola felé, mert a díjbekérő a rendszerben az Önök által a tankönyvmegrendelő lapon feltüntetett címre fog postai úton megérkezni. Az iskolából a rendelés leadását követően kiiratkozó tanuló ne fizesse be a könyvek árát, illetve a pótvizsgára küldött diák várja meg vizsgája eredményét a befizetéssel. A tankönyvek árának befizetési határideje augusztusban lesz. Azok a Szülők, akik a kért határidőig nem tudják befizetni a könyvek árát, azt később is megtehetik, de a könyvek átvétele, csak a befizetésről/utalásról szóló igazolások bemutatásával lehetséges. A tankönyvek ára utalvánnyal is fizethető lesz. Hogy milyen módon, és milyen utalványokkal, arról a Tankönyvellátó honlapján időben kapnak tájékoztatást. http://konyv.kello.hu/

Tisztelettel: Horváth M. Tünde
intézményvezető-helyettes
tankönyvfelelős

Elsős szülői értekezlet
Tisztelt Szülő!

A 2014-2015. tanévben első osztályosok szüleinek 2014. június 23-án (hétfő) 17.00 órakor szülői értekezletet tartunk, ahol a tanévkezdéssel kapcsolatos legfontosabb teendőket beszéljük meg. Helyszín: iskolánk ebédlője. Részletek itt

Rétimajorban jártunk
2014. május 14-15-16-án erdei iskolai tábort szerveztünk osztályunk, a 3.b tanulói számára a festői szépségű Rétimajorba. Már az előkészületek során törekedtünk arra, hogy minél színesebb, változatosabb programot kínáljunk tanulóink számára. Célunk az volt, hogy megcsodáljuk a természet szépségeit, felfedezzük kulturális emlékeinket, közös, maradandó élményekkel gazdagodjunk a 3 nap során. Bár az időjárás nem kedvezett nekünk, lelkesedésünk töretlen volt.
Az első napon megtekintettük a Halászati Múzeumot, a Nádi Iskolát. Megismertük a gazdaságban folyó munkafolyamatokat, hallottunk az itt élő halfajták jellemzőiről. A délután folyamán pedig versenyekben vettünk részt: indulót és csatakiáltást írtunk, valamint elkészítettük a tábor címerét is. Igazi csapattá alakultunk! A finom vacsorát követően az estét közös énekléssel, tánccal tettük emlékezetessé. A második napon délelőtt a művészeteké volt a főszerep, míg ebéd után felfedeztük a wellness nyújtotta lehetőségeket és önfeledt játék kezdődött! A harmadik napon délelőtt képzett vezető segítségével ismerkedtünk meg a Nemzeti Park élővilágával, különleges madarakat csodálhattunk meg komoly távcsövek segítségével. A három nap hamar eltelt, s fájó szívvel vettünk búcsút kedves vendéglátóinktól, a szép helytől. >> Képgaléria
Köszönjük az Önkormányzat és iskolánk alapítványának segítségét a szállás és a programok anyagi támogatásában!

>> Vendéglátóink köszönőlevele
a 3.b osztály tanulói, Ági néni és Ildikó néni